Spelbörsen – vad är en spelbörs & vilken är den bästa?

Spelbloggare Publicerat: 16 november 2020

Spelbörsen – du har säkert hört talas om den, men inte helt hajat vad det är eller hur det fungerar? Grunden i det hela är att du spelar mot andra spelare istället för oddssättare – att du både kan ta del av andras odds, som sätta dina egna. Vi förklarar mer om fenomenet och vilka spelbörser du kan spela på i Sverige. Detta kallas också Betting Exchange eller Oddsbörs.

Att spela mot andra spelare snarare än oddssättare har stora fördelar. Dels kan du hitta bättre odds, sätta egna odds och du riskerar aldrig att bli limiterad. Snarare belönas du som highroller.

Vad är en spelbörs?

En helt annorlunda spelform där spelare möter spelare och inte professionella oddssättare på ett spelbolag. Du kan sätta odds. Du kan spela andras erbjudna odds. Eftersom det inte krävs några marginaler på marknaderna, får du ofta högre odds på en spelbörs än hos en bookmaker. Bolagets uppgift här är i enkelhet att matcha folks spel mot varandra.

… Men hur tjänar en spelbörs pengar?

Spelbörsen tar en avgift på en spelares nettovinster på en marknad och denna regleras olika för olika tillfällen samt länder. På både Betfair och Smarkets, som är två enormt populära spelbörser, är denna nu satt till 2% för svenska spelare.

Du som spelar ska därför ha detta i åtanke; att en del räknas till avgifter och därför bör du ha en viss värdemarginal på specifika spel – om det ska placeras alternativt erbjudas eller ej.

Man kan med andra ord sammanfatta det som att spelbörsen är en mellanhand som tar en avgift. Det brukar inte sällan liknas med aktiehandel.

Om du riskerar 100 kronor på en marknad, vinner spelet till oddset 2,00 och avgiften är 2% får du tillbaka 198 kronor. Det motsvarar därför oddset 1,98 i verkligheten.

Guide: Så här spelar du på spelbörsen

Vi förklarar fenomenen att backa ett spel samt boka ett spel, vilket vad du behöver hålla koll på när du spelar för att inte göra något misstag.

Backa ett spel:

Att boka ett spel är det som är mest likt med att spela hos ett vanligt spelbolag. Här synar du ett odds som någon annan spelare erbjudit marknaden. Enda skillnaden där är alltså vilken motspelaren är – alltså en annan spelare, inte oddssättare.

Beroende på vilka begränsningar som satts av den som erbjudit oddset, kan du bara kliva in på spelet till den summan. Men om du vill få in mer på ett och samma spel, då finns det säkerligen något lägre odds där begränsningen är betydligt mycket lägre.

Boka ett spel:

Det är den här delen av en spelbörs – att boka ett spel – som förvirrar många. I verkligheten är det dock en enkel princip samt process. Här är det du som erbjuder ett odds på en marknad – tar alltså rollen som oddssättare – och sedan kommer de andra på spelbörsen få möjligheten att kliva in på det.

Gäller här är att erbjuda rimliga odds för att någon ska nappa på marknaden.

Varför ska jag testa spelbörsen?

Först och främst är det en fantastiskt rolig spelform som mängder av människor världen över föredrar över att spela på ett vanlig spelbolag. Att spela mot andra spelare kan höja tempen något och göra det hela lite mer spännande.

Men det finns andra saker som är mer relevanta för den som faktiskt vill bli eller redan är en hejare på betting.

Ofta högre odds. Eftersom spelbörsen enbart är en mellanhand behöver den inte ha lika tydliga marginaler som ett traditionellt spelbolag. Högre marginaler innebär (ofta) högre odds och i sin tur större möjligheter till att vinna på spel.

Inga limiteringar. Eftersom spelbörser inte bryr sig om huruvida du är en vinnare eller ej, riskerar du som en duktig tippare inte att bli limiterad. Alltså få insatsbegränsningar, vilket är någonting som annars är en betydande risk hos bookmakers.

Agera oddssättare. Blir man duktig på att boka odds, alltså erbjuda spel, är det en annorlunda och minst lika effektiv väg till att faktiskt kunna tjäna en hacka.

Vilken är den bästa spelbörsen?

Omöjligt att säga, eftersom smaken som bekant är som baken. Men vi rekommenderar framförallt två spelbörser för våra läsare, då det är dessa som faller oss bäst i smaken. Att använda sig av flera kan därutöver vara en fördel eftersom det kan råka finnas högre odds på den ena eller andra sidan.

Betfair Spelbörs

Tituleras som världens största spelbörs och det betyder förstås ett enormt utbud, i och med att omsättningen är så pass hög. Denna används av såväl hobby- som proffsbettare och är den mest kända bland svenskar såväl som i andra delar av världen. Kommissionen för dig som svensk är på blott 2%.

  hämta 100 kr riskfritt på betfair spelbörs!

Smarkets Spelbörs

En uppstickare som under 2020 fick erhålla svensk spellicens – och de har redan visat framfötterna på marknaden. Omsättningen är hög på inte minst fotboll samt politik, men även för andra evenemang. En utmanare till jättarna och vi tror att deras resa genom Sverige bara börjat. Kommissionen är på så lite som 2%.

  hämta 100 kr riskfritt på smarkets spelbörs!

18+ gäller för spel.
Regler och villkor gäller för alla bonusar.
Vi står för ansvarsfullt spelade.
Spelar du för mycket? Besök Stödlinjen eller ring de på 020-81 91 00.