Europatipset 12/7: Vårt system, tips och analys av samtliga 13 matcher

Andreas Lindsjöö Publicerat: 11 juli 2018

ANNONS.

Det kändes inte som det var längesen fotbollsligorna avslutades och VM är ju inte ens till ända. Ändå är det dags för klubbarna runt om i Europa att inleda kvalet till CL och EL. Europatipset innehåller denna gång Europa League-kvalmatcher rakt igenom. Jag är inne på att svensklagen AIK och Häcken skaffar sig ett finfint utgångsläge inför respektive hemmaretur. Många utgångstvåor kan borga för god utdelning – rolig kupong!

Spelstopp: 17.59

  Ta rygg på systemet hos Svenska Spel genom denna länk.

1.KuPS – FC Köpenhamn 2

Se hur svenska folket tippat denna match här.

KuPS ligger fyra i den finska ligan. Laget består mestadels av finländare med några afrikanska influenser. Det gäller för KuPS att försöka leva vidare i dubbelmötet och då kan man inte gå på någon extrem offensiv för att riskera något under de första 90 minuterna. Samtidigt är ju chansen betydligt större här hemma om man nu ska rubba det namnkunnigare bortalaget. Det är lite av ett generationsskifte vi ser på många positioner i FCK under Solbakken till den här säsongen. Det är dock fortfarande, utan tvekan, danska ligans starkaste trupp man förfogar över. X2 räcker!

2. Shamrock Rovers – AIK 2

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Det är inte första gången AIK ger sig ut över Nordsjön för att spela kvalmatch. Bortamatcherna brukar sällan inbringa någon glädje för resande bortafans. Målsnålt och chansfattigt är passande adjektiv som kommer upp i minnet. Vi kan nog räkna med något liknande här. AIK kommer att känna sig komfortabelt i att man vinner hemmamatchen och med en tuff bortamatch i Sundsvall redan på söndag handlar det främst om att inte förlora här. 1-0-seger eller kryss!

3. Liepaja – Häcken 2

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Liepaja är ett topplag i Lettland men hoppet mellan deras tredjeplats och serieledaren är rejält, inte bara i poäng utan också i spelarkvalitet. Häcken visade fin form när man enkelt kunde avfärda Gif Sundsvall på hemmaplan senast. Man kommer nog att tillåtas vara bollförande även här så följdfrågan blir om man kan luckra upp letternas försvar. Ja, det finns så pass mycket spets att det bör gå vägen och jag ”singlar” tvåan.

4. Ferencvaros – Maccabi Tel Aviv 2

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Maccabi är ett lag som vi vant oss vid att se i Champions League-sammanhang de senaste åren. Det är Israels största klubb och man har en hel drös bollskickliga spelare. Längst fram hittar vi svenskbekantingen Kjartansson som öser in mål för sin klubb. Det är fortfarande långt kvar innan säsongen börjar för både Ferencvaros och Maccabi vilket gör det svårt att väga in formen men på förhand ska Maccabi vara storfavorit i detta dubbelmöte. Hemmalaget överskattas nog av många på sitt tämligen kända namn. Jag går emot!

5. Cliftonville – Nordsjälland 2

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Cliftonville kommer från Nordirland och det är inte ofta vi ser deras klubbar ta sig förbi de första kvalrundorna. Nordsjälland slutade trea i danska ligan och har sett riktigt vasst ut under försäsongen. Man har radat upp fem raka segrar och gjort minst två mål vid var och en av dessa vinster. Räkna med en halvtaskig gräsmatta och mycket långbollar från hemmalaget för att störa gästernas spelrytm – men det hjälper inte.

6. FC Ilves – Slavia Sofia X

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Finska ligan är mer än halvvägs genom säsongen men Ilves har inte presterat i paritet med förväntningarna. Man ligger först på sjunde plats med 24 poäng efter 18 omgångar. En seger på de sju senaste matcherna i den svaga finska ligan inger inget förtroende alls. Slavia Sofia är ett bättre lag men deras säsong startade precis och när man nu börjar på bortaplan accepteras sannolikt en jämn match och ett kryss. Det är dock givet att plocka med tvåan på kupongen och den som har råd ”målar igen” match 6.

7. FC Lahti – FH Hafnarfjördur 2

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Båda klubbarna ligger på den övre halvan av tabellen i sina respektive ligor utan att på allvar ha något att göra med toppstriden. Det är ett väldigt ungt Lahti med en handfull tonåringar som aspirerar på startplatser. Islänningarna är vana vid att ligga i toppen av ligan och spela den här typen av kvalmatcher vid den här tiden på året. Överstreckad etta och här stormvarnar jag för ett till synes underskattat bortalag.

8. IBV Vestmannaeyjar – Sarpsborg 2

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Sarpsborg spelar i en bättre liga i form av den norska och befinner sig längre in i säsongen. Man kom nyligen från en fin skalp mot topplaget Ranheim i helgen. IBV:s näst bästa målskytt är en 36-årig Gunnar Thorvaldsson på två mål. Inget ont om Thorvaldsson men han skulle nog ha svårt att ta plats på Sarpsborgs bänk i dagsläget. Det som faktiskt talar för islänningarna är den obekväma bortaresan för Sarpsborg inklusive tveksam standard på arenan. Möjligtvis oavgjort men det här är en ganska bra chans för de gästande norrmännen.

9. Neftchi Baku – Ujpest 1

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Neftchi Baku slutade trea i ligan hemma i Azerbajdzjan och majoriteten av poängen plockades på hemmaplan. Ungerska Ujpest har inte dragit igång med ligan och även om detsamma gäller för Baku så låter det som att hemmalaget har större marginaler att jobba med. Till skillnad från många andra lag i sin liga har Baku en ganska offensiv inställning, åtminstone på hemmaplan. Ujpest kommer att få svettas här och en uddamålsförlust gör åtminstone att mötet lever inför returen. Bra chans för de hemmagynnade azerierna!

10. Spartak Subotica – Coleraine 1

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Hemmalaget kommer från en stabil säsong hemma i Serbien men det dröjer ytterligare någon vecka innan säsongen drar igång på allvar. Försäsongsmatcherna har inte varit något särskilt att ta med sig då man valt att rotera mycket i truppen. Storfavoriter här mot ett nordirländskt Coleraine som utmanade om titeln långt in i slutskedet av fjolårssäsongen. Gästerna vet hur man sätter upp ett försvarsspel och det är tidigt på säsongen så plocka med krysset trots att hemmalaget normalt ska vara strået vassare.

11. Derry City – Dinamo Minsk X

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Derry ligger femma i irländska ligan och förhoppningarna om att få spela i Europa även nästa säsong ser dystra ut. Med uppehåll i ligaspelet för tillfället kan man lägga allt fokus på den här matchen. Gästerna är dock individuellt sett mycket skickligare även om det till stora delar är inhemska spelare. Vitryssarna är favoriter på förhand men bli inte förvånad om Derry får med sig ett hyggligt resultat här då inget av lagen gråter över ett kryss.

12. Siroki Brijeg – Domzale X

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Det är sällan någon rolig bortaresa för europeiska lag när man ska åka till Bosnien och spela fotboll. Det är oftast en tuff och stundtals fientlig stämning på läktarna samt undermåliga gräsmattor. Gästande Domzales försäsongsform har i tillägg varit svag. Siroki har samtidigt inte alls samma erfarenhet av den här typen av matcher som Domzale vilket kan avgöra över två möten. Tämligen öppet möte men knapp bortafavorit gör X2 till en vettig kompromiss.

13. Hibernian – NSI Runavik 1

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Hibernian kliver ut som storfavorit med en stabil säsong i ryggen. Hibernian är definitivt inget exceptionellt lag eller så på den här nivån men Runavik från Färöarna ska inte ha mycket att säga till om på bortagräs. Om inte spelskickligheten räcker till kan Hibernian kunna bryta ner gästerna på ren fysik. Man är vana vid ett helt annat tempo och det här är en given spik!

Spiken! – Hibernian

Skotska Hibernian tar emot Runavik från Färöarna där spelarna är semi-proffs. Det ska helt enkelt inte räcka till mot ett Hibernian som stod för högt tempo och vasst presspel under fjolåret. Man fick mycket ros även av motståndarna och här hemma kan det faktiskt bli kross om det vill sig illa för de färöiska gästerna.

Skrällen! – FH Hafnarfjördur

Det är inte mycket som skiljer Lahti och FH åt i match 7. Det känns som rutinen gästerna samlat på sig under de senaste säsongerna kan avgöra. Ett ungt och i värsta fall naivt Lahti får se upp här. Lite slentrian i favoritskapet här men jag synar gärna tveksamma favoriter. Tvåan ska med!

64 rader

1. KuPS – FC Köpenhamn 2
2. Shamrock – AIK X2
3. Liepaja – Häcken 2
4. Ferencvaros – M.Tel Aviv 2
5. Cliftonville – Nordsjälland 2
6. Ilves – Slavia Sofia X2
7. Lahti – Hafnarfjördur X2
8. Vestmannae. – Sarpsborg 2
9. Neftchi Baku – Ujpest 1
10. Sp.Subotica – Coleraine 1X
11. Derry City – D.Minsk X2
12. Siroki Brijeg – Domzale X2
13. Hibernian – Runavik 1

864 rader

1. KuPS – FC Köpenhamn X2
2. Shamrock – AIK X2
3. Liepaja – Häcken 2
4. Ferencvaros – M.Tel Aviv 2
5. Cliftonville – Nordsjälland 2
6. Ilves – Slavia Sofia 1X2
7. Lahti – Hafnarfjördur 1X2
8. Vestmannae. – Sarpsborg X2
9. Neftchi Baku – Ujpest 1
10. Sp.Subotica – Coleraine 1X
11. Derry City – D.Minsk X2
12. Siroki Brijeg – Domzale 1X2
13. Hibernian – Runavik 1

  Ta rygg på systemet hos Svenska Spel genom denna länk.

 

spel