Jonas Dahlquist: Bouncebackability
Iain Dowie visste inte hur genialisk han var när han uppfann ordet ”bouncebackability” när han tränade Crystal Palace en gång i tiden. Han hade det som en viktig del av sitt tränarskap. Det är ändå en ganska viktig sak för ett fotbollslag, att kunna hantera en förlust och vända på det till något bättre så snabbt som möjligt.
Chelsea, till exempel, har förlorat fyra gånger den här säsongen. Tre i ligan och en i cupen. I matchen efter var och en av dessa fyra förlustmatcher har de sedan vunnit. Jämför man detta med ligatvåan Arsenal, som också har fyra förluster under säsongen, så har de istället bara tagit totalt sju poäng efter att ha förlorat. Säger en sådan statistik något? Både ja och nej, för det har förstås med spelschemat (alltså nivån på motståndet) att göra, men någonstans säger det något om ett lags karaktär.
Skrällkryss på Anfield?
Liverpool har bara en seger efter fyra förlustmatcher hittills, och det var mot Burton Albion. Kanske en liten varningsklocka inför matchen mot Wolverhampton i helgen i och med att det blev förlust mot Southampton senast. Å andra sidan är Wolves förstås ett sämre lag, och de är betydligt mer vana vid förluster, men – och detta kan faktiskt vara något – så är de ganska starka i sin bouncebackability.
I de elva ”matchen efter en förlust” som de har spelat 2016/-17 så har de bara förlorat två. Fyra matcher och fem kryss visar att managern Paul Lambert åtminstone vet hur han reparerar en skedd skada. Precis som Liverpool förlorade Wolves sin senaste match, och tror man på Iain Dowies tes så kanske ett skrällkryss på Anfield ligger bra till.
Statistik, jämför lagen:
Officiella startelvor:
Ca 30-40 minuter innan avspark publiceras de officiella startelvorna här.