Speltips Irland – Finland 6/9: Offensivare balans

Martin Efvergren Publicerat: 3 september 2020

Artikeln innehåller annonser. Regler & villkor. +18 år för spel. Stödlinjen.se. Detaljer på hemsidan.

Finsk landslagsfotboll är hetare än någonsin men efter förlusten mot Wales senast väntar återigen en tuff utmaning i Irland. All statistik talar för att det här kommer bli målsnålt men här tror jag på ett mer offensivt Irland än vad man tidigare visat.

  Rygga vårt speltips hos Unibet!
Annons. Nya kunder hos Unibet. Regler & villkor. +18 år för spel. Stödlinjen.se. Detaljer på hemsidan.

Annons:

Det var nog få nationer som var mer besvikna över det framskjutna EM-slutspelet än Finland. Med god marginal lyckades man ta andraplatsen i sin grupp efter Italien och därmed kvalificera sig för det mästerskap som skulle ha ägt rum i sommar.

Nu kom det ju ett virus emellan den fantastiska EM-sommar som den finska befolkningen längtat efter i decennier och istället är det nu Nations League som gäller.

Kanske var det någon slags baksmälla från den besvikelsen som gjorde att man inte kom upp i samma höga nivå i torsdagens möte mot Wales. Walesarna vann matchen med 1-0 efter ett avgörande mål med tio minuter kvar av ordinarie tid. På pappret är Finland och Wales två jämnstarka lag och det är förstås ingen skam att förlora en sådan match men fortsättningen i gruppen kan nu bli tuff.

Härnäst väntar ett ytterst svårslaget Irland. Irländarna förlorade endast en av sina åtta matcher i EM-kvalgruppen men hamnade ändå till slut efter Schweiz och Danmark. Därtill släppte man bara in fem mål och målskillnaden 7-5 var den mest modesta av alla lag i alla grupper.

Irland ställdes i torsdags mot Bulgarien som alltså är det fjärde laget i den här gruppen som tillhör B-divisionen. I vanlig ordning blev det målsnålt och i vanlig ordning förlorade man inte. Vann gjorde man dock inte heller men 1-1-resultaten kände nog ändå som en liten seger med tanke på att den irländska kvittering trycktes in i den 93:e minuten av mittbacken Shane Duffy.

Ett mer offensivt Irland

Trots att Irland har en ny förbundskapten i Stephen Kenny sedan april i år så var det mycket som kändes igen. Tanken är att han ska utveckla offensiven och hans 4-3-3-formation var på pappret mer offensivt balanserad men det gav alltså inte frukt förrän det att mittbacken Duffy klev fram i matchen allra sista sekunder.

Bulgarien såg på förhand ut som det sämsta laget i den här gruppen och i den bemärkelsen var det nog lite av en besvikelse för Kenny i sin debut som förbundskapten. Resultatet gör dock att den här gruppen känns väldigt öppen och att varenda poäng sannolikt kommer att spela stor roll.
Vi har med andra ord att göra med två lag som är revanschsugna och i behov av en vinst i det här mötet.

Den finländske förbundskaptenen Markku Kanerva lyckades med det som många mer etablerade tränarnamn misslyckats med – att ta Finland till ett mästerskap – och med den framgången i ryggen har man etablerat en trygghet och en tro på sig själva som tidigare saknats.

Man bygger sin formation enligt ett 3-5-2-system där anfallarna Teemu Pukki och Joel Pohjanpalo är en vass och hårt arbetande duo framåt. På mittfältet har den rutinerade Tim Sparv en bärande roll med ett stort defensivt ansvar.

Förutsättningarna inför det här mötet är ytterst jämna. På pappret är det två relativt jämnstarka och defensivt solida lag. Finland har fördelen av att ha en kontinuitet i sitt spelsystem medan Irland har en ny tränare med lite nya idéer. Irland har fördelen av spela på hemmaplan och anses vara favoriter enligt oddssättarna.

Det mesta pekar mot att det här kommer bli målsnålt men oddsen för det är nästan rekordlåga. Under 2.5 mål totalt står i cirka 1.45 gånger pengarna.

Samtidigt är det här två lag som helst bör vinna den här matchen. Irland har en ny förbundskapten med mer offensiv balans och det i synnerhet bör borga för att man kommer att gå framåt med fler folk än vad man tidigare gjort. Därför kommer jag att gå emot oddssättarna här då jag tror att det mycket väl kan komma att göras ett par baljor i den här matchen.

Annons:
  Rygga spelet hos Unibet – Få upp till 100 kr bonus!
Regler & villkor gäller.

Annons:

Speltips:

Speltips:  Över 2 mål (asian handicap)
Odds: 1.94
Bolag: Unibet
Spelstopp: 18:00, söndag 6 september 2020
TV:   cmorefotboll logo
Stream:  cmoreplay logo