Speltips inför Leeds – Derby 15/5: Ett PL-törstande Elland Road!

Martin Efvergren Publicerat: 14 maj 2019

Klassiska Elland Road är spelplatsen för ett kvalmöte det vibrerar om. Leeds har 1-0 med sig inför returen på hemmaplan och mycket ska till för att Derby ska kunna vända detta. Vi finner spelvärde i att Leeds kommer ta sin fjärde raka seger mot Derby den här säsongen.

Annons:

Marcelo Bielsa, en av tidernas mest inflytelserika nytänkare inom fotbollen, är nu bara två matcher ifrån att ta sitt Leeds tillbaka till fotbollens finrum.

Från den första matchen av dubbelmötet mot ligasexan Derby fick man med sig 1-0 till returen, där man nu har hemmaplansfördel. På så vis ser chanserna goda ut för Leeds, men ser man till lagets form den senaste månaden är det svårt att argumentera för att man är i toppslag.

Inför lördagens möte stod man på tre förluster och en oavgjord på de fyra senaste matcherna – en säsongsavslutning som innebar att man gick miste om andraplatsen.

Frank Lampards Derby, å sin sida, slutade nio poäng efter Leeds i tabellen men kom till det här dubbelmötet med tre vinster och en oavgjord i ryggen. Nu har de dock oddsen emot sig och mycket ska till för att kunna vända detta på ett kokande, PL-törstande Elland Road.

Leeds har på skadelistan Eunan O´Kane och Barry Douglas. Hos bortalaget saknas Andy King.

Jansson och Cooper bildar seriens bästa mittlås

Pontus Jansson missade det första mötet mot Derby på grund av skada men kan förmodligen komma till spel i den här matchen. Tillsammans med Liam Cooper har han bildat Championships bästa mittbacksduo, vilket de också utsetts till i och med att de båda tar plats i spelarfackets ”Årets lag” som nyligen aviserades.

Marcelo Bielsa är ju annars mer känd för en hyperoffensiv fotboll där defensiven ofta blivit lidande, men så har inte Leeds sett ut den här säsongen. De har istället gjort färre mål än toppkonkurrenterna och förlitat sig mycket på det här mittlåset som kompletterar varandra oerhört väl.

På pappret har formationen oftast varit ett 4-1-4-1 där den snabbe, rörlige Kemar Roofe utgjort spetsen längst fram. Roofe gjorde målet senast och totalt blev det 15 mål under ligasäsongen. Överlag har man dock varit något för tunna i motståndarboxen.

Bortsett från en svag period i februari månad har även Frank Lampards bygge sett stabila ut genom hela säsongen. Grundformationen har varit 4-2-3-1 som ibland blivit 4-3-3, där den vänsterfotade högeryttern Harry Wilson (15 mål) haft en nyckelroll.

I stort känns dock inte Derby lika redo för Premier League som Leeds gör och det är inte mycket som talar för att man ska kunna vända detta på bortaplan mot, i princip, en hel stad som kommer bära fram sitt lag.

I ligaspelets två möten lagen emellan vann också Leeds båda – med 2-0 hemma och hela 4-1 borta. I och med en stabil bortainsats lyckades man i lördags ta sin tredje raka seger mot Derby den här säsongen. I stort ett rättvist resultat även om matchen var spelmässigt jämn.

Sammantaget ger detta oss starka argument för att hemmalaget kommer se till att säkra sin biljett till en avgörande kvalmatch på Wembley. Vi tror att de gör det genom att vinna och till 1.74 gånger insatsen hos Coolbet spelar vi på en Leeds-seger.

Annons:
  Rygga spelet hos Bethard – Få 500 kr omsättningsfri bonus!
Regler & villkor gäller.

Annons:

 

Speltips:

   
Speltips: Leeds vinner, rak etta
Odds: 1,74 (Jämför alla odds)
Bolag: Bethard
Spelstopp: 20:45, onsdag 15/5
TV:  tv3sport logo
Stream:  viaplay logo

 

 

 

Oddsen uppdateras automatiskt. Tänk på att oddsen kan förändras, vänligen dubbelkolla alltid oddsen hos respektive spelbolag.

 
 

Statistik, jämför lagen:

 

 

 

Officiella startelvor:

Ca 30-40 minuter innan avspark publiceras de officiella startelvorna här.