Speltips Örgryte – GAIS 28/9: Göteborgsderby

Axel Sjödin Publicerat: 27 september 2023

Torsdagskvällen bjuder på ett ödesmättat Göteborgsderby i superettan då Örgryte och GAIS drabbar samman på Gamla Ullevi.

Örgryte - GAIS

18+ år – Regler & villkor gäller, Stödlinjen

När Örgryte vann säsongens första derbyt i början av juni var tongångarna helt annorlunda. Det var ett ÖIS som var på uppgång och ett GAIS som började sjunka nedåt i tabellen efter att tidigt ha varit med i toppen. Inför torsdagens derby ligger Örgryte på direkt nedflyttningsplats och behöver desperat poäng, medan GAIS är med och slåss om uppflyttning till allsvenskan.

De grönsvarta kliver därmed givetvis in i torsdagens derby som favoriter, och de verkar vara i fin form lagom till det efterlängtade höstderbyt. GAIS har vunnit fem av sina sex senaste matcher, och har helt och hållet lämnat sin svacka och måltorka bakom sig. De har tryckt in tio mål bara i deras två senaste matcher och lär ha ett gott självförtroende med sig.

I dagsläget har de fyra poäng upp till Utsikten på andraplatsen och en poäng ned till Öster på fjärde, vilket gör att det är tre poäng som gäller för Fredrik Holmbergs gäng. Men de var klara favoriter även i det förra derbyt och då vek de ned sig i duellspelet och gick inte att känna igen riktigt. Det är upp till bevis nu för Makrillarna, men kan de bara spela som de har gjort de senaste veckorna så ska de ha mer kvalitet än torsdagens motstånd.

18+ år – Regler & villkor gäller, Stödlinjen

Läget är nattsvart för Örgryte

Krisen blir allt djupare i Örgryte, och efter förlusten mot Jönköpings Södra i den senaste omgången så är läget nattsvart i den anrika Göteborgsklubben. Det såg riktigt bra ut i den första halvleken mot AFC Eskilstuna i omgången dessförinnan, vilket bäddade för en bekväm 3-1 seger, men det är också en av väldigt få ljusglimtar som ÖIS har visat under den senaste tiden.

Örgryte ligger sensationellt nog på tredje plats i xG-tabellen, men har underpresterat något enormt offensivt och har haft en hel del problem med defensiven. Gång på gång har de gjort plattmatcher i avgörande matcher mot bottenkonkurrenter och att de är det enda laget som inte ens tagit ett poäng mot tabelljumbon Skövde över två möten säger en del om hur läget har sett ut i perioder.

Jeffrey Aubynn har haft mycket att bita i, och han har nyligen fått hjälp utifrån av en assisterande tränare från Real Sociedads organisation, men när Helsingborg och övriga lag i botten nu har börjat plocka poäng så har de inte längre någon marginal att misslyckas om de ska lyckas undvika division 1.

Örgryte höjde sig rejält i det senaste derbyt, och det är väl lagets egentligen enda hopp mot en klart bättre motståndare i form av GAIS. Derbyn lever sina egna liv ibland, men sett till hur båda lagen har sett ut under senare tid så är det ändå bra odds på att GAIS vinner detta för 1.92 gånger pengarna hos Betinia.

  Rygga spelet hos Betinia – Hämta 120 kronor gratisspel!

18+ år – Regler & villkor gäller, Stödlinjen

Speltips:

Speltips: GAIS vinner
Odds: 1.92
Bolag: Betinia
Spelstopp: 19:00, torsdag 28 september
TV: 
Stream:  TV4 Play, Discovery+