Sveriges väg till EM 2016 och vad som väntar – Här är Sveriges grupp och alla odds

Spelbloggare Publicerat: 25 januari 2016

Ständigt hånade, en tränare utan folkets förtroende och ett uselt genomfört gruppspel – ändå blev Sverige, en playoff-runda senare, klara för EM i Frankrike 2016. Vi tittar närmare på våra blågula hjältars resa, deras möjligheter och motståndet som väntar.

Läs mer: Här hittar ni vår samlingssida med allt inför Fotbolls EM 2016 i Frankrike.

Svarta rubriker – från september 2014 till oktober 2015. Gruppspelet lämnade inte de positiva besked som man hoppats på, men tack vare relativt enkelt motstånd i kvalet lyckades det svenska landslaget roffa åt sig en playoffbiljett.

05/09/15: Ryssland – Sverige: 1-0
08/09/15: Sverige – Österrike: 1-4

Det var här som Erik Hamréns manskap tappade greppet om den andraplats man fått klamrats fast vid efter att Ryssland, med rekordbetalade Fabio Capello vid rodret, inte alls klarat av att hitta rytmen. Det var först när italienaren skeppas bort, rollerna kunde bli ombytta. Karismatiska Leonid Slutsky kom in och just 1-0-vinsten över Sverige var hans första uppgift som förbundskapten.

Huruvida det var Ryssland som stärktes nämnvärt, Sverige som fick erkänna färg när svårighetsgraden skruvades upp eller en salig blandning av båda – det är svårt att sia om.

Det här facit, mot den här typen av motstånd, är trots allt – underkänt:

1. Österrike, 10: 9-1-0, 28p, +17
2. Ryssland, 10: 6-2-2, 20p, +16
3. Sverige, 10: 5-3-2, 18p, +6
4. Montenegro, 10: 3-2-5, 11p, -3
5. Liechtenstein, 10: 1-2-7, 5p, -24
6. Moldavien, 10: 0-2-8, 2p, -12

Playoffet

Ännu en käftsmäll.

Lotten stod mellan: Ungern, Norge, Bosnien, Irland, Ukraina, Slovenien och just – vad också den landade på; Danmark.

Nordens två största fotbollsnationer, mot varandra – en EM-biljett i potten. Bland den tuffaste lotten möjlig, mot ärkerivalen nummer ett. Å ena sidan – den perfekta matchen. Å andra sidan – den värsta. För Erik Hamrén, som öppet talat om sina starka känslor för grannarna i syd efter sin sejour där, och hans ledarkamrater – på förhand; inte lika skoj.

Efter 180 stabilt utförda minuter – det, utan tvekan, bästa som presterats i hela kvalet – fick det svenska folket ändå fira; 3-2 skrevs slutresultatet. Men undra om inte Erik Hamrén var den som firade allra mest; helt svartmålad av media lyckades han ändå föra oss till EM. Och framförallt – räddade han sitt jobb.

Vad som väntar

Trots alla om och men är Sverige alltså redo för sommarens europeiska mästerskap i Frankrike. Förväntningarna är möjligtvis låga, förhoppningarna allt större. Det låter närmast likadant från alla håll och kanter: Sverige har inte kapaciteten att utmana.

Och lottningen ökar inte direkt möjligheterna till att göra det omöjliga.

Belgien, Italien och Irland. Det är vad som väntar i gruppspelet, grupp E – kanske inte en mardrömslottning, men alltjämt en tuff sådan. Erik Hamrén har flera svårknäckta nötter att försöka knäcka.

Det stora favoritskapet innehar förstås Belgien, med sin gyllene generation, samt Italien, vilka står i 2,10 respektive 2,90x för att vinna gruppspelet. Samma siffror för Sverige är på 7,75 och Irland 13,00x.

Förmodligen blir just Sverige och Irland som får fajtas om tredjeplatsen – fyra av de sex bästa treorna avancerar vidare till slutspelet – och även om den plockas; hur stora chans har egentligen denna bleka landslagsupplaga att få sin röst hörd i ett stjärnfyllt Europa?

Vad som står skrivet i sten – är att Erik Hamrén behöver tänka över sina idéer, sin fotbollsfilosofi.

Annars kan prestationerna mot Österrike och Ryssland ha varit starka indikationer på vad som kan komma att vänta i sommar…

Grupp E: avancera till slutspelet Odds Bolag
Belgien 1,12 titanbet logo
Italien 1,18 ladbrokes logo
Sverige 1,71 betrally logo
Irland 2,75 betstarsknapp logo