Taktisk analys, Bayern München – Arsenal 15/2

Simon Pålsson Publicerat: 14 februari 2017

För att du som spelare och åskådare ska ha så bra koll som möjligt på matchen levererar vi också en taktisk analys – vid sidan om det ordinarie speltipset – inför Bayern Münchens möte med Arsenal i Champions League-åttondelsfinalen.

Hämta en ny bonus inför kvällens supermatch! I Sveriges bästa bonusguide hittar ni flera unika erbjudanden från de största spelbolagenklicka här!

Champions League fortsätter sina åttondelsfinaler under onsdagskvällen. Självklart fortsätter även vi vår tendensiösa bevakning av internationell fotbolls finrum. För att ge dig som spelare eller åskådare lite extra kött på benen inför kvällen analyserar vi en match ytterligare, vid sidan om det ordinarie speltipset, som självklart också finns på sidan.

Den här gången riktas vårt fokus till det heta mötet på Allianz Arena. Där får Bayern München besök av Arsenal. På förhand är det ganska givet att hemmalaget gäller som favoriter – inte minst i det här första mötet, men även i dubbelmötet som helhet – men med tanke på lagets stundtals darriga spel (nu leder laget i för sig ligan i komfortabel stil ändå) finns det kanske en chans för Arsenal att skrälla här.

I den spanska huvudstaden tar Real Madrid visserligen emot Napoli – även det en match värd att slänga ett öga på – men här fokuserar vi helt enkelt på matchen i Tyskland. Dubbla tv-apparater rekommenderas dock redan nu.

Här är lagens väntade startelvor

Det är angenäma problem för Carlo Ancelotti, som besitter fotbollsvärldens kanske allra bästa trupp. Därmed kan den gode italienaren välja och vraka bland klasspelare på samtliga positioner. Det finns också olika typer av spelartyper, lite beroende på hur han vill spela. Arsene Wenger har inte på långa vägar samma klass i sin trupp, men disponerar ändå över ett antal spelartyper. Frågan är vilken typ av match fransmannen ser framför sig.

Så disponerar Bayern München sitt lag

Carlo Ancelotti har som sagt en smått otroligt bred trupp, vilket gör det svårt att förutse exakt vilken startelva han ställer på benen. Det kryllar av alternativ både offensivt och defensivt.

4-5-1 är dock den uppställning laget brukar kretsa kring, men då ska understrykas att det är en formation med väldigt många fria roller. I praktiken är det bara Xabi Alonso som har ett helgjutet defensivt ansvar, även fall Arturo Vidal placeras vid sidan om honom. Chilenaren har inte alls samma defensiva styrkor som sin spanska kollega. Här finns det möjligen en fördel för Arsenal, som kan ställa till lite oreda mellan backlinjen och mittfältet.

I övrigt har Bayern München ett lag med många fria roller som sagt, där Arjen Robben, Douglas Costa och Thomas Müller alla opererar till synes helt fritt i offensiven. Det som ibland är ett problem för tyskarna är att det kan bli lite för egoistiskt i anfallsspelet, men med så många bra spelare brukar det rendera i mål ändå till slut.

Nyckelroller i den här matchen har som vanligt mittbacksparet, men också kanterna, där både Philipp Lahm och David Alaba ofta stormar fram i en väldig fart. Det finnas många spelare att hålla reda på för Arsenals del, den saken är säker.

Så disponerar Arsenal sitt lag

Arsene Wenger har inte på långa vägar samma trupp att laborera med, men den startelva han ställer på benen har möjligheter att ställa till problem om de presterar på hög nivå. Exakt hur de tar sig an matchen utvecklar vi närmare lite längre ner i texten, men vi kan ju anta att Bayern München blir spelförande.

Det är väldigt viktigt att backlinjen och målvakten har en bra dag här. Mittbacksparet i Arsenal håller hög klass – där finns det egentligen inte mycket att klaga på. Petr Cech är också att lita på. Ytterbackarna håller inte samma nivå, men hela backlinjen är i det stora hela tillräckligt bra för att täppa till bakåt på en bra dag.

Extra viktigt just idag – när ett så rörligt och obundet lag som Bayern München står för motståndet – är spelarna som ska döda ytan mellan mittfält och backlinje. Coquelin och Elneny får här mycket viktiga roller och behöver bidra med fysik – det gäller att smälla på när tillfälle ges – och förmåga att stänga ytor.

Framåt är det främst de snabba spelarna som ska göra det. Kontringsspelet blir som sagt vitalt. Mesut Özil är också tillbaka på tysk mark och kanske kan mittfältaren leva upp till gamla goda höjder? Stundtals den här säsongen har han presterat på väldigt hög nivå. Han blir avgörande i rollen som kontringsstartare och det är också Özil som ska stå för eventuella assist.

Tre nyckelfaktorer att hålla ögonen på

Det går inte att blunda för skillnaden i klass

Det här är utan tvekan två lag som sitter med trupper på två olika nivåer. Hur gärna Arsene Wenger – den så ofta passive under transferfönsterna – än vill så är Arsenals trupp inte tillräckligt slagkraftig i Europa. Troligen inte i det inhemska ligaspelet heller. Den saknar både bredd och spets.

Med det sagt är det inte helt omöjligt att Arsenal kniper en ligatitel eller går långt i Champions League ändå. Det finns extremt mycket kvalité i det här laget och om alla bitar faller på plats – och merparten av spelarna presterar på max eller till och med mer än så – kan det gå vägen. Enskilda punktinsatser av hög klass lämpar sig dock bättre i ett cupspel än i seriespel, varpå det känns avlägset med en ligatitel såvida inte truppen breddas något.

Mot Bayern München blir kontrasten så väldigt tydlig. Detta tyska mästarlag sitter på det som förmodligen är fotbollsvärldens absolut bästa trupp, då främst när det kommer till bredden. Det finns också en hel del spets, både offensivt och defensivt, men det som är så väldigt slående är jämnheten rakt igenom hela laget. Både startelvan och bänken. Det är förmodligen därför Bayern München prenumererar på den tyska ligatiteln.

Den otroliga skillnaden i klass mellan de båda lagens trupper gör att det krävs en enskild punktinsats i världsklass av Arsenal för att rubba Bayern München. För tyskarnas del handlar det om att inte underprestera.

Arsenal kryper hem och går på kontringar

Med tanke på att Bayern München är så väldigt mycket bättre – ja, vi tycker att skillnaden på truppen är så stor – lär Arsenal anpassa sig ganska ordentligt efter motståndet. Eftersom att den första matchen dessutom är på bortaplan lär Arsenal lägga sig an med en mer defensiv approach.

Dumt vore väl annat?

Att krypa hem, täppa till ordentligt för Bayern Münchens offensiva klasspelare och fokusera helt och fullt på kontringar känns som en värdig strategi. Här handlar det främst om att hålla ner siffrorna och då vore det rakt igenom förödande att bjuda på för mycket ytor.

Den här inställningen till matchen bör också öppna för att snabba spelare får plats i laget, vid sidan om löpstarka och fysiskt starka spelare på mitten. En sådan som Aaron Ramsey – den mannen kan verkligen springa hur mycket som helst – är som klippt och skuren för den här matchen. Dessvärre är han inte tillgänglig på grund av skada. I hans frånvaro blir Elneny och Coquelin extra viktiga. De kontringsstarka spelarna som ska göra det offensivt lär få bli Alexis Sanchez, Theo Walcott och möjligen även den så skadedrabbade Danny Welbeck.

För Bayern München blir det därför extra viktigt att inte tappa boll i kritiska delar av planen, men det är å andra sidan sällan en bra idé. Håll ögonen öppna för snabba kontringar från Arsenals sida i alla fall. Kanske skrällar de in 0-1 efter en snabb återerövring på mitten? Låt oss se.

Släpp inte för många lägen till Bayern Münchens anfallare

En annan faktor som kan komma att bli väldigt avgörande är Bayern Münchens offensiva spelare. Vi har redan varit inne på lagets oerhört starka trupp – där backlinjen med alternativ som Boateng, Hummels och Martinez även den är helt galen – men det är värt att nämna igen.

Det här är som bekant bara det första av två möten. Det betyder att det inte är någon stress för lagen att avgöra matchen här. Det är dock av yttersta vikt att ge sig själva ett så bra utgångsläge som möjligt inför returen. Det handlar också om att inte riskera för mycket och för hemmalagets del att inte ge Arsenal fördelen av ett bortamål.

Bayern München är dock så starka att de säkert känner sig övertygade om att de kan vinna även på Emirates Stadium i returmötet. Därför tar vi för givet att de blir väldigt spelförande och försöker vinna matchen med ett par mål om de kan. Arsenal kryper hem och försöker isolera målsprutan Robert Lewandowski och den nu alltmer formstarke Arjen Robben.

Att släppa till en – eller kanske flera – chanser kan bli direkt ödesdigert. Med så sylvassa offensiva spelare i Bayern München gäller det att inte släppa till för många chanser och om det tvunget ska släppas till chanser bör det inte vara åt de allra vassaste spelarna. Kanske blir det någon form av punktmarkering att tala om här?

 

Statistik, jämför lagen:

 

 

 

Oddsens motsvarighet i procent när spelet publicerades: