Taktisk analys inför Leicester – Sevilla 14/3

Simon Pålsson Publicerat: 13 mars 2017

För att ge dig som läsare, spelare eller åskådare lite extra kött på benen inför kvällens åttondelsfinal mellan Leicester City och Sevilla har vi valt att djupdyka rakt ner i matchen. Här väntar en taktisk analys av vad som komma skall.

Hämta en bonus inför veckans CL-matcher i Sveriges bästa bonusguide! 

Det är knappt så att vi har lyckats hämta andan efter förra veckans galna åttondelsfinalsreturer i Champions League. Den match som tydligast sitter kvar på näthinnan är såklart FC Barcelonas fullkomligt makalösa vändning hemma mot Paris Saint-Germain.

Den här veckan har vi fyra nya matcher att se fram emot och det rivstartar med ett riktigt lockande möte redan på tisdagen. Då ska Leicester City försöka göra det som få nog tror är möjligt, nämligen vända ett 2-1-underläge mot Sevilla. Det där bortamålet kan komma att bli extremt viktigt för ett pånyttfött Leicester, som efter att klubben sparkade tränaren Claudio Ranieri vaknat till liv igen.

I Turin ska Juventus försöka hålla tätt efter 2-0-vinsten nere i Portugal mot FC Porto. Den matchen känns stängd på förhand, varpå det kändes naturligt att fokusera på matchen som spelas på engelsk mark, där Leicester trots allt har en möjlighet att skrälla sig vidare. Låt oss köra igång!

Här är lagens väntade startelvor

Som ni kan se ovan formerar lagen sina startelvor på något annorlunda sätt, något som inte minst blir tydligt i sättet som lagen brukar ta sig an sina matcher. Det märks att Leicester och Sevilla är två lag från olika ligor och skolor, den saken är säker.

Så disponerar Leicester sitt lag

Craig Shakespeare har tagit över rodret i Leicester sedan tränaren Claudio Ranieri fick lämna skutan. 53-åringen har tidigare varit assisterande tränare i klubben och ska ratta spakarna fram till säsongens slut. Det gör också att det är lite svårt att veta exakt hur Craig Shakespeare vill formera Leicester under sitt befäl.

Tidigare har Leicester varit kända för sin solida defensiv, tydliga organisation och aktiva kontringsfotboll. Inte sällan har målen kommit till efter fina återerövringar mitt på plan, som sedan mynnat ut i snabba kontringar på bland annat Jamie Vardy. Spetsspelarna har dock inte presterat alls lika bra den här säsongen, varpå Leicester haltat ordentligt i ligaspelet.

Efter 2-1 borta mot Sevilla lever dock drömmen om en kvartsfinal och ett pånyttfött Leicester – som ser mer inspirerarat ut än tidigare – ska inte räknas ut. Craig Shakespeare lär inte komplicera saker, utan köra vidare på den ordinarie elvan, som nu sägs vara betydligt mer motiverad och homogen rent motivations- och stämningsmässigt. Det är märkligt vad ett tränarebyte kan göra.

Hur som helst tror vi att Leicester tar sig an matchen med en försiktighet. Det finns ingen som helst anledning att stressa då engelsmännen trots allt är vidare på 1-0. Så länge det står 0-0 finns det inga större skäl att förhasta sig.

Så disponerar Sevilla sitt lag

Redan i den taktiska analysen inför det första mötet mellan lagen var vi tydliga med att Sevilla är ett lag som bygger en stor del av sin framgång på energi och fart. Det är också ett lag som – precis som många spanska lag nuförtiden – är väldigt välorganiserade och inte gör några onödiga taktiska misstag i uppbyggnadsfasen.

Den stabiliteten kryddas sedan med ett par klasspelare där framme, som inte bara har förmågan att skapa målchanser för sig själva och för andra, utan som också är ständiga orosmoment för en motståndarbacklinje som helt enkelt inte tillåts slappna av.

Den ettrigheten är en stor del av det spel som Sevilla försöker sätta som sin identitet. Med spelare som Nasri, Vitolo, Sarabia och Jovetic finns det mycket speed och kontringsskicklighet i laget, något som gör att övriga lagdelar och spelare kan fokusera på att behålla bollen inom laget, vinna boll och helt enkelt hindra motståndarna från att göra mål.

Precis som i Sevilla hoppas laget förmodligen ta tag i taktpinnen från start här, även fall det är Leicester som vill framåt. Visst, Sevilla är ett lag som trivs att ligga på rulle, men spelskickligheten gör att laget gärna sitter med bollen också.

Tre nyckelfaktorer att hålla ögonen på

Målet kan se ut precis hur som helst

Ett enda mål.

Det kan vara en bicacleta i krysset, ett långskott rakt upp i nättaket, en volley direkt på hörna eller en strumprullare från en ytterback. Det spelar ingen som helst roll – allt som krävs är ett enda mål. Leicester går vidare om matchen slutar 1-0.

Det här är något som oundvikligen kommer att sätta sin prägel på matchen. Det hade det gjort oavsett vilka lag som hade spelat mot varandra, men just den här gången tror vi att det sätter en extra tydlig prägel på matchen i fråga. Trots att Leicester är ett klart svagare lag finns det alla möjligheter att göra det där enda målet. Ett enda mål.

Leicester kommer att backa hem – trots att matchen spelas på bortaplan. Fokus kommer att vara på defensiven, att helt enkelt inte släppa in något mål. Så länge det står 0-0 lever dubbelmötet i allra högsta grad och då kan ett kontringsstarkt Leicester blixtra till när som helst. Med ett par riktiga fyrtorn i laget är Leicester dessutom väldigt starka på fasta situationer. Kanske nickar Wes Morgan in 1-0 i 89:e?

Sevilla kan sätta in dödsstöten tidigt

Precis som alla andra som såg den första matchen råder det ingen tvekan om att Leicester själva känner sig underlägsna Sevilla. Spelarna, som med största sannolikhet tror på ett avancemang trots allt, är väl medvetna om hur starka spanjorerna är och hur stor risken är att Leicester åker på stryk.

Det vet såklart Sevillas spelare också om. Om vi talar om vikten av ett enda mål för Leicester som potentiellt matchavgörande får vi inte glömma hur pass definierande ett mål av gästerna kan komma att bli. Det känns som att Sevilla kan sätta in dödsstöten tidigt här. Blir det 0-1 kan luften mycket väl gå ur Leicester, som i desperationen efter att göra mål i en sådan situation också kommer att blotta sig ordentligt bakåt.

Då är frågan om Sevilla tänker på den biten. Om spanjorerna tar sig an matchen med målet att göra ett mål så tidigt som möjligt, för att helt enkelt punktera Leicesters självförtroende och samtidigt pumpa sig själva fulla med hopp om en säkrad kvartsfinal. Det kan mycket väl vara en klok taktik, inte minst då Leicester i takt med att minuterna går måste blotta sig mer och mer bakåt.

Lite typisk engelsk fotboll att vänta

Det finns en uppsjö med statistik som bevisar den enorma skillnad som det har blivit mellan spansk och engelsk fotboll när det kommer till framgångar i det internationella cupspelet på klubblagsnivå. Att den spanska ligan är världens bästa är idag inte ens föremål för diskussion, det är bara ett självklart faktum som anglofiler får lära sig att leva med.

Hur som helst finns det fortfarande ett område som engelsmännen behärskar aningen bättre än spanjorerna. Det klassiska engelska spelet – det som blir mer och mer sällsynt – är kanske inte längre en paradgren, men är åtminstone ett vapen som går att ta till.

Att spela på gränsen till fult, att vara ständigt närvarande i samtliga dueller överallt på plan, att flytta upp mycket boll på alla fasta situationer, att inte vara rädd för att skicka den långa bollen tidigt och att psyka sina motståndare på alla möjliga sätt. Den metoden kan mycket väl komma att användas av Leicester här. Laget behöver ta till alla till buds stående medel för att rubba detta Sevilla och om det innefattar att spela på gränsen – låt så vara.

Sevilla kan säkert störas av detta och mycket handlar om vilken nivå domaren lägger sig på, samt såklart hur Sevillas spelare klarar att hålla huvudet kallt och inte gå in i fällan. Håll hur som helst utkik efter ett par saftiga tacklingar och ett intensivt närkampsspel från Leicesters sida redan från start!

 

Statistik, jämför lagen:

 

 

 

Oddsens motsvarighet i procent när spelet publicerades: