Taktisk analys inför Sevilla – Leicester City 22/2

Simon Pålsson Publicerat: 21 februari 2017

För att ge dig som läsare, åskådare eller spelare lite extra kött på benen inför mötet mellan Sevilla och Leicester City i Champions League bjuder vi också på en taktisk analys, vid sidan om vårt ordinarie speltips.

Hämta en bonus inför kvällens CL-bravader i Sveriges bästa bonusguide! 

Det blir en taktisk analys även den andra Champions League-kvällen denna vecka. Den här gången är det matchen mellan Sevilla och Leicester City som ska dissekeras ytterligare, medan matchen i Portugal, den mellan Porto och Juventus, får stå åt sidan.

Tanken är att den taktiska analysen ska ge dig som läsare, åskådare eller spelare lite extra kött på benen inför matchen. Bra research är som bekant a och o, inte minst inom betting.

Här är lagens väntade startelvor

På pappret spelar Sevilla med ett 4-5-1-system, men i själva verket brukar det se betydligt mer offensivt ut än så. Inte minst när laget spelar på hemmaplan. Leicester å sin sida ställer vanligtvis upp med ett rakt 4-4-2 och är starkt beroende av ett antal individuellt starka spelare i offensiven.

Så disponerar Sevilla sitt lag

4-5-1 är alltså hur Sevilla disponerar sitt lag på pappret, men på planen kan vi räkna med att det ser lite annorlunda ut. Precis som i de flesta spanska framgångsrika klubbar är stora delar av laget involverade när laget har bollen. Det är knappast en spelare som trycker in i och i närheten av boxen när det hettar till.

Med Samir Nasri och Vitolo i laget finns det en hel del offensiv styrka att avlasta Stevan Jovetic med. Anfallaren från Montenegro bidrar med målfarlighet och ska vara inne i straffområdet så fort bollen närmar sig, medan Samir Nasri och Vitolo ska vara aktiva både i djupled och längs kanterna. Det är utan tvekan nyckelspelarna när Sevilla väl har bollen. Med tanke på att det finns mycket speed i laget är Sevilla – precis som många spanska lag – starka i kontringsspelet.

I övrigt vilar laget på en stabil backlinje och ett tight innermittfält, där matchen försöker vinnas både i närkampsspelet – där N’Zonzi är viktig – och med hjälp av ett snabbt passningsspel. Sevilla vill flytta bollen snabbt och har ofta en klar idé om att förflytta bollen framåt i banan i ett tämligen rakt spel. Det är ett spelsätt som gör laget mycket målfarliga på bra dagar.

Så disponerar Leicester City sitt lag

Att Leicester är ett helt annat lag den här säsongen än förra – när laget alltså vann Premier League – råder det ingen tvekan om. Det fina spelet är som bortblåst och effektiviteten, den dödliga effektiviteten från ifjol, lyser dessvärre med sin frånvaro i ligaspelet.

I Champions League har det gått bättre och laget tog sig hela vägen till en åttondelsfinal, som ni kan se. Det handlade i grunden om två saker: dels väl genomförda matcher rent taktiskt, men också en ganska gynnsam lottning i gruppspelet. I en tuffare grupp hade Leicester nog fått det betydligt svårare.

Hur som haver, hur disponerar Leicester sitt lag nu och vad är skillnaden gentemot ifjol? Tanken är nog till stora delar samma som förra säsongen, men utförandet är inte i närheten. Det bottnar främst i att nyckelspelarna inte alls kommit upp i samma standard. Då tänker vi på Mahrez, Vardy och mittbacksparet. I enstaka matcher glimtar Leicester till och när alla bitar faller på plats – när laget har en bra dag – kan de fortfarande slå vilket lag som helst. I princip.

4-4-2 är det spelsystem som Claudio Ranieri väljer att formera sitt lag utifrån, med två löpstarka anfallare som ska sysselsätta en hel backlinje på egen hand. Tillsammans med Mahrez på ena kanten är det vad som erbjuds i offensiva hot, speciellt här på bortaplan där en mer defensiv inställning väntas.

Ett tungt mittbackspar, ett lågt sittande innermittfält och en generell tuffhet, hårdhet, präglar annars det här laget. Svagheterna ligger i den defensiva trögheten – där finns det inte mycket speed – och i avsaknaden av ett riktigt vasst ankare på mitten. Sevilla kan mycket väl riva sönder detta Leicester med sin intensiva press och sina fartfyllda omställningar.

Tre nyckelfaktorer att hålla koll på

Leicester Citys försök att täppa till

Champions League är på många sätt Leicesters enda chans att rädda sin heder den här säsongen. Om det vill sig riktigt illa i ligaspelet under våren kan det rent av bli tal om några desperata matcher på slutet för att rädda kontraktet till nästa Premier League-säsong.

Det är såklart absurt att ett lag som underpresterar så grovt i ligan ska spela åttondelsfinal i Champions League, men här får Leicester verkligen ses som klara underdogs. Det är de förmodligen väl medvetna om själva, varpå en defensiv approach väntas. Det passar egentligen Leicester väldigt bra, då det är då laget spelar som bäst.

Att krypa hem och göra det tätt framför egen backlinje – med mycket support till den tröga backlinjen – är ett spelsätt som är själva fundamentet i det här lagbygget. För att inte ge plats åt ett kvickt Sevilla väntar vi oss en mycket lågt stående backlinje i bortalaget, något som ska minimera risken för att Sevilla kommer in bakom.

Leicester kommer helt enkelt försöka täppa till, men frågan är om de orkar stå emot? Sevilla lär ha ett väldigt fast grepp om taktpinnen från första minut, mer eller mindre frivilligt från Leicesters sida. Kontringar får bli gästernas melodi.

Lyckas Sevilla hota i djupled?

Det som kommer att bli avgörande i matchen är huruvida Sevilla kommer in bakom och emellan Leicesters lagdelar. Det är där de kan hota på allvar och det är där spelarna får utrymme för sina styrkor. Med så pass många snabba spelare – med sin styrka i djupleds- och kontringsspelet – vill Sevilla troligen locka upp Leicester så mycket som möjligt för att hitta ytorna bakom.

Sevilla är ett frejdigt lag som spelar som allra bäst i lite mer öppna matcher. Med tanke på att Leicester som sagt väntas spela väldigt lågt kan det bli tal om ett något stagnerat spel för hemmalagets del. Hur hanterar laget den potentiella frustrationen det framkallar? Orkar laget nöta på? Kan laget nöta ner sitt motstånd?

Det enda vi vet är att Sevilla blir hyperfarliga om de får närma sig motståndarnas straffområde, eller om de får ställa om snabbt efter återerövring i Leicesters speluppbyggnad.

Leicesters enorma fokus när möjligheten ges

Den här matchen kommer främst att handla om huruvida Sevilla lyckas få hål på sitt motstånd eller inte. För Leicesters del handlar det om att få med sig ett så bra resultat som möjligt hem till England, där allting kan hända och där Leicester förmodligen trivs aningen bättre än Sevilla.

Huvudfokus här blir helt enkelt att hålla tätt bakåt, men det hindrar såklart inte laget från att försöka smälla till med ett mål om tillfälle skulle ges. De lär inte bli många, men när Leicester väl får chansen lär den utnyttjas till fullo.

Räkna med att Leicester lägger ner enorm noggrannhet på offensiva fasta situationer. Så fort en frispark ges på offensiv planhalva räknar vi med att mittbackarna och övriga tunga pjäser flyttas in i straffområdet. Där kan allting hända. Ett bortamål skulle ge helt andra förutsättningar för Leicester.

Räkna också med att Jamie Vardy och den som spelar intill honom – möjligen japanen Shinji Okazaki – ligger på lur konstant. De väntas vara aktiva i det egna försvarsspelet, men speciellt Jamie Vardy är beredd att sticka i djupet så fort möjlighet ges. En enda bra kontring kan vara vad som krävs för att väcka ordentligt liv i det här dubbelmötet.

Individuella prestationer kan bli väldigt avgörande här. En målsnål historia lär vara att vänta, åtminstone om Leicester får som de vill och lever upp till den defensiva prestation som de hoppas på. Om detta inte lyckas kan Sevilla springa iväg, men så länge det står 0-0 eller bara 1-0/2-0 kan ett bortamål verkligen ruska liv i dubbelmötet. Håll till godo!

Läs vårt speltips inför matchen här!

 

Statistik, jämför lagen:

 

 

 

Oddsens motsvarighet i procent när spelet publicerades: