Topptipset 14/11: Vårt system, speltips och analys av samtliga 8 matcher

Andreas Lindsjöö Publicerat: 14 november 2019

              Annons:

Kval till EM, kval till U21-EM och kval till Afrikanska Mästerskapen. Alla dessa kval utspelar sig denna torsdagsafton. Och här nedan utspelar sig valet och kvalet på vägen mot åtta raka rätt!

Spelstopp: 17:59

  Gå till Svenska Spel & spela Topptipset!
Regler & villkor gäller.

Våra spelförslag:

1. Turkiet – Island 1

Detta hade kunnat vara en direkt avgörande tillställning om vilken nation som ska gå till EM. Men efter Frankrike och Turkiets alldeles egna “due-due”, då de spelade 1-1 mot varandra, krävs det att turkarna tappar poäng mot Andorra eller att Frankrike inte vinner mot vare sig Moldavien eller Albanien för att island ska kunna ta sig vidare. Det är helt enkelt kört för Hamréns gäng. Frågan är vad det gör med motivationen här. Island har vunnit fyra av de fem senaste mötena mellan länderna, men får nu slå ur underläge. Turkiet har en ganska intressant trupp där namn som Tosun, Unal, Yilmaz, Calhanoglu och Demiral är värda att nämna lite extra. Framför sin hemmapublik säkrar de avancemanget även i teorin. 1X blir bra.

2. Tjeckien – Kosovo 1

Färska fotbollsnationen Kosovo har gjort ett formidabelt EM-kval. Efter sex omgångar är det bara Kosovo och England som endast förlorat en gång. Makalöst. Dessvärre finns ett par oavgjorda historier på gästernas konto så Tjeckien har en poängs övertag inför de avslutande två omgångarna. Det var Tjeckien som såg till att Englands förlustnolla sprack, 2-1-triumfen här hemma senast var enormt viktig för möjligheterna till en sommar sockrad med slutspel. Båda dessa kombattanter har en tuff avslutning, särskilt Kosovo som möter England, så det är inte läge att vara försiktig. Måla tvärsöver och jobba in skrälltvåan!

3. Bulgarien – Paraguay 2

Ett par träningslandskamper får också plats på den här kupongen. Bulgarien kan sannerligen behöva träna på att spela fotboll för de har sett bedrövliga ut på senare tid. Elva raka förluster finns i bagageluckan, varav tio i tävlingssammanhang. 6-0 i baken hemma mot England senast medförde en rasistskandal och efter det avgick Balakov som förbundskapten. Paraguay är på en betydligt högre nivå än bulgarerna. Gästerna pressade Brasilien till straffläggning i på brasiliansk mark i sommarens Copa América. Detta ska sydamerikanerna ro hem.

4. Irland – Nya Zeeland 1

Dublin är platsen där irländarna ska svetsas samman inför årets viktigaste match, nämligen den mot Danmark på måndag. Med största sannolikhet kommer det krävas seger på måndag för att EM ska bli verklighet för Mick McCarthy och hans mannar. Frågan är därmed hur hårt och ordinarie mister Mick kommer lira i den här betydelselösa matchen. Nya Zeeland ska normalt sett inte räcka till mot genomsnittligt europeiskt motstånd. Senaste gången NZ vann en tävlingsmatch var i september 2017 då Salomonöarna betvingades. Ettan är extremt trolig men i en betydelselös tillställning av detta slag kan man peta in krysset som skapar tryckvågor i kuponghögen!

5. Israel U21 – Montenegro U21 1

För de yngre herrarna vankas tävling på fullaste allvar. Montenegro brukar inte vara så lyckosamma i dessa sammanhang, fyra av de första fem omgångarna har slutat med ryggläge för dem. Israel har bara hunnit avverka två rundor men ligger redan tre pinnar före Balkan Boys. Värdarna vann borta mot det Kazakstan som slog Montenegro på Balkan. Ettan är en trygg spik.

6. Rumänien U21 – Finland U21 1

I sommarens U21-slutspel gjorde Rumänien succé. Med Hagi och Puscas i spetsen charmade rumänerna hela Europa men nu är det nya förmågor som tar vid. Kanske kan Adrian Petre bli en ny guldklimp, han satte två strutar när Ukraina slogs tillbaka med 3-0. Petre och company som står på sex pinnar efter tre omgångar ska nu ta emot Finland som har sju poäng efter fyra omgångar. Vårt östra grannland har identisk målskillnad som torsdagens värdland, 7-2, efter den sura 1-0-torsken hemma mot Danmark senast. Att finnarna släppt in få mål är föga förvånande med tanke på de historiska vingslagen som viftar i buren. William Jääskeläinen går i pappa Jussis fotspår och kan bli ett spöke för Adrian Petre denna afton. Utgångsettan bör backas upp tämligen omgående.

7. Ghana – Sydafrika 1

Kvalet till Afrikanska Mästerskapen är i sin linda. Dessa båda kombattanter begår premiär på Cape Coast Sports Stadium. Sydafrika är fjärran från den klass vi minns från deras eget arrangerade VM 2010. Dubbla torsk mot lilla Lesotho i somras statuerar detta. Ghana gick till åttondelen i sommarens afrikanska mästerskap, där blev det snöpligt uttåg på straffar mot Tunisien. Ghananerna har klass i laget, bröderna Ayew är still going strong och dessutom finns Atlético Madrids Thomas Partey på mittfältet. Sydafrika har inte slagit Ghana sedan 2011. Banka in ettan!

8. Mali – Guinea X

Torsdagstrippen tar sin ände genom ett hett möte mellan två grannländer. Mali går in i detta AM-kval med stor revanschlust. Värdarna förlorade mot Elfenbenskusten i sommarens åttondelsfinal trots att man var det bättre laget. Guinea, som anförs av liverpoolaren Naby Keïta gick lika långt i mästerskapet men lär ha haft lättare att smälta sitt uttåg. 3-0 mot blivande mästarna Algeriet var inte mycket tu tal om. Dessa nationer har mött varandra i nio landskamper under 10-talet. Resultatraden lyder 3-3-3. Allt annat än helgarderingen känns ytterst osäker. Snåla inte här nu.

 

Banken! – Ghana

Den som förlorar med 3-0 hemma mot lilla Lesotho har ingenting att hämta borta mot Ghana. Det blir snart Sydafrika smärtsamt medvetna om.

Skrällen! – Kosovo

Första mötet mot Tjeckien slutade med en 2-1-triumf för Kosovo. Självklart kan Fidan Aliti återupprepa bedriften och ordna god utdelning!

36 rader
1. Turkiet – Island 1x
2. Tjeckien – Kosovo 1×2
3. Bulgarien – Paraguay 2
4. Irland – Nya Zeeland 1
5. Israel U21 – Monte. U21 1
6. Rumä. U21 – Finland U21 1x
7. Ghana – Sydafrika 1
8. Mali – Guinea 1×2

144 rader
1. Turkiet – Island 1x
2. Tjeckien – Kosovo 1×2
3. Bulgarien – Paraguay x2
4. Irland – Nya Zeeland 1x
5. Israel U21 – Monte. U21 1
6. Rumä. U21 – Finland U21 1x
7. Ghana – Sydafrika 1
8. Mali – Guinea 1×2
  Gå till Svenska Spel!
Regler & villkor gäller.

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
 Ring Stödlinjen: 020-819100