Veckans Premier League

Spelbloggare Publicerat: 21 september 2017

Problemen fortsätter för Crystal Palace trots att klubben i veckan sparkade managern Frank De Boer efter 77 dagar vid rodret och fyra raka förluster. Roy Hodgson tog över och det blev en ny förlust direkt för Crystal Palace hemma mot Southampton, som vann med matchens enda mål. Palace har på fem matcher i årets upplaga av The Premiership ännu inte gjort något mål framåt. Det är inte alls bra, till och med riktigt dåligt. Palace måste rycka upp sig ordentligt och omedelbart om de skall undvika nedflyttning till The Championship till våren.

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en unik bonus om hela 2 000 kr!

Manchester United besegrade Everton tämligen enkelt med 4-0 i söndags och det blev väl ingen direkt kul återkomst till Old Trafford för Wayne Rooney, som spenderade 13 säsonger i klubben. Rooney såg vilsen ut liksom hela Everton gör för närvarande. En sak är säker, klubben och Koeman har mycket att jobba med om det skall bli ordning på Everton. För mig är klubbens säsongens stora besvikelse i PL fem omgångar in i serien.

United under Mourinho har utvecklats enormt och det United vi ser nu påminner i attityden mycket om det United vi vande oss med under Sir Alex. Även publiken har vaknat och sorlet på Old Trafford är förväntansfullt och spelarna manas ständigt på att gå framåt. Jag vill påstå att Mourinho ändrat attityd, anpassat sig till Unitedkulturen och tänker mer offensivt än vad han gjort i sina tidigare klubbar. Kul och ett bevis på att man kan lära gamla hundar att sitta.

Rafa Benitez förtjänar både omtanke och omnämnande efter att Newcastle varit riktigt heta de senaste veckorna och vunnit tre matcher på raken. Nu vann de mot Stoke på hemmaplan. Ni vet, de inledde säsongen med två raka förluster och har efter det radat upp vinster. Kul för Benitez, vi vet sedan tidigare att Newcastle inte är en lätt klubb att vara manager i med tanke på Mike Ashley. Noterbart är att klubbens kapten, 23-årige engelsmannen Jamal Lascelles, blivit matchvinnare i de två senaste omgångarna.

Chelsea och Arsenal kryssade på Stamford Bridge i söndags i en match som slutade mållös. Arsenal visade upp en disciplin och taktisk noggrannhet vi sällan sett de senaste säsongerna. Ett fall framåt för Gunners om vi ser till det perspektivet. David Luiz blev utvisad i slutet på matchen efter att ha tacklat Arsenals Sead Kolasinac fult. Luiz kommer stängas av i ett par matcher, vilket onekligen kommer bli ett avbräck för Chelsea då David Luiz är den viktigaste pjäsen för Conte defensivt.

Liverpool tappade återigen poäng mot ett s k sämre lag hemma på Anfield. Den här gången var det Burnley. Det är ett problem som nuvarande manager Klopp ärvde av föregångaren Brendan Rodgers. Dock tog Klopp över klubben nu för knappt två år sedan och någonstans blir det relevant att fråga sig varför i hela fridens namn har inte laget blivit bättre på att vinna den här typen av matcher? Försvarsspelet matchar inte klubbens ambitioner och klubben lever med en målvaktsfråga som ännu inte är riktigt löst. Jag börjar tvivla på Klopp. All respekt för att han väckte Dortmund och gjorde klubben till en maktfaktor i Europa igen, vi talar ändå om en klubb som vann Champions League 1997 (promise, never forget Lars Ricken).

Angående Klopps tränargärning i Liverpool i två år finns det en del saker man kan höja ögonbrynen åt. Varken Mignolet eller Karius är målvakter man vinner PL-titlar med. Jämför med De Gea i Man Utd och Courtois i Chelsea, och så vidare.

Så har vi vänsterbacksfrågan. Jag anser att varken Moreno, Robertson eller Milner är bra nog att spela för en eventuell PL-mästare på den positionen. Och sedan har vi ju också den berömda mittbackssituationen. Det brast fullständigt mellan Sakho och Klopp under klubbens försäsongsturné inför förra säsongen. Fransmannen hamnade väldigt långt in i Klopps kylskåp, blev utlånad till Crystal Palace i januari och gjorde en makalöst bra vår och visade i Palace att han är en bättre mittback individuellt än vad Lovren, Matip eller Klavan är. Det är aldrig en persons fel att två träter, men här har Klopp kommit för billigt undan. Och varför köpte man inte in en kvalitativ mittback i somras efter att det sket sig med Van Dijk (vilket kan lastas på Liverpool)? Det är för mig helt obegripligt.

Dessutom ställer jag mig tveksam till Klopps förmåga att bygga en dynamisk trupp för att konkurrera i PL eller/och CL. På mittfält och anfallspositionerna har Liverpool spets och bredd. Defensivt har de varken eller. Och ett lag som aspirerar på att vara ett topplag kan inte bli tagna på allvar utan en fungerande defensiv. Tyvärr Klopp, men det är dags att visa att du kan och låt oss bli imponerade av dig.

Manchester City ångar på och har 15-0 i målskillnad i sina tre senaste matcher (PL och CL). Aguero leder skytteligan tillsammans med Lukaku efter fem omgångar på just fem mål vardera. Aguero är snart Citys bäste målskytt genom tiderna, det är bara två mål upp till Eric Brook som gjorde 177 mål mellan 1927-1940. Kun är snart där, en fantastisk prestation av honom.

Sladjan Osmanagic

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en unik bonus om hela 2 000 kr!

 

Missa inte senaste avsnittet av podcasten Uppsnack med Jonas & Sladjan