Speltips USA – Sverige 21/12: JVM närmar sig

Oskar Jörnevik Publicerat: 21 december 2022

USA möter Sverige i en träningsmatch inför JVM. Matchen spelas i onsdagen den 21 december med nedsläpp klockan 20.30.

USA - Sverige

18+ år – Regler & villkor gäller, Stödlinjen

Äntligen dags för JVM igen, och nu med publik i hockeylandet Kanada. Sverige tog brons i det senaste mästerskapet, och har inte riktigt varit med och krigat om guldet på senare år. Senaste guldet kom 2011-2012, och har egentligen inte varit nära sedan dess. Coach Magnus Hävelid har tagit ut en mycket intressant trupp där flertalet av lirarna spelar seniorhockey till vardags. Sverige spelar i en grupp med Kanada, Tjeckien, Österrike och Tyskland, på förhand ska man enligt mig komma på minst en andraplats i gruppen.

USA har vunnit gruppen i JVM två år i rad, men floppade i slutspelet förra gången och rök redan i kvartsfinalen. Säsongen 2020-2021 plockade man hem hela kalaset då man slog rivalen i Kanada i finalen. USA har tagit ut en ganska ung trupp där medelåldern är närmare 18 år än 19 år. Självklart är målet guld för USA, som vanligt. Dock ska det mycket till då Kanada har ett otroligt bra lag på pappret. USA är favoriter i gruppen, andra lag är Finland, Slovakien, Schweiz och Lettland.

USA har ett stort övertag på Sverige i det senaste matcherna, i det senaste JVMet så vann USA med 3-2, fullt rättvist då man även vann skotten ganska överlägset. USA har fyra raka segrar på Sverige i juniorsammanhang. Finns dock inte så mycket att säga om head to head statistik då många spelare är nya i både Sverige och USA.

18+ år – Regler & villkor gäller, Stödlinjen

Intressanta trupper

Som sagt har Hävelid tagit ut en bra trupp för Sverige. Synd för Hävelid och Sverige är att Simon Edvinsson inte blir med. Isak Rosen och Fabian Lysell har gjort bra säsonger i AHL och blir viktiga för offensiven. Djurgårdsduon Liam Öhgren och Noah Östlund har gjort mycket bra säsonger i Hockeyallsvenskan. Axel Sandin Pellikka har varit lysande för Skellefteå, och kommer bli en riktigt bra back i framtiden. Carl Lindbom har varit enormt bra i Djurgården och kommer troligtvis ta första spaden.

USA har plockat ut en trupp som nästan enbart består av NCAA spelare, 21 av 25 spelare tillhör NCAA-lag. En spelare som inte tillhör NCAA är Chaz Lucius som gjort fem pinnar på 12 matcher i AHL. Logan Cooley och Jimmy Snuggerud har snittat över en pinne per match i den defensiva ligan NCAA. Luke Hughes är troligtvis en av JVMs bästa backar, han har redan hunnit spela senior-VM för USA och har två äldre bröder som lirar i NHL. Kaidan Mbereko får troligtvis chansen mellan stolparna igen, som han fick förra JVM.

Träningsmatch är alltid träningsmatch brukar man säga, men träningsmatcherna inför JVM är något helt annat. Många spelare gör sitt yttersta för att ta sin plats i laget och det brukar ofta bli bra matcher. USA har på pappret ett vassare lag än Sverige, då alla spelare lirar på dessa rinkar. Sverige har ett intressant lag på pappret och kommer växa in i turneringen då man har spelare som oftast spelar senior hockey. USA till 1.86 är bra spel här, och blir onsdagens spel. Sverige kommer till en början ha problem med den mindre rinken, men kommer som sagt växa in i kostymen och bli livsfarliga när väl JVM börjar.

  Spela för 500 – få 1000 kronor freebet

18+ år – Regler & villkor gäller, Stödlinjen

Speltips:

Speltips: USA vinner
Odds: 1,86
Bolag: Comeon
Spelstopp: 20:30, onsdag den 21 december 2022
TV:  []
Stream:  svtplay logo

Jämför odds: