”Conte vs Mourinho – ett ordkrig som eskalerar snabbt!”

Sladjan Osmanagic Publicerat: 10 januari 2018

Nu är det slut på jul och nyårsledigheter för den här gången. Som vanligt har fotbollen i England gjort ledigheten mycket intressantare och mer händelserik. Ibland undrar jag vad man skulle göra om Premier League tog ett juluppehåll som de andra storligorna i Europa? Det är definitivt inget jag önskar. Premier League är en del av jul och nyårsfirandet för mig, och många andra, sedan länge.

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en bonus om 500% extra upp till 500 kronor!

Sportsligt är det varit full rulle under dessa två veckor och det har hänt en hel del saker vid sidan av plan. Virgil Van Dijk är klar för Liverpool. Den reslige mittbacken passade på att nicka in segermålet mot Everton på Anfield i fredags, när Liverpool avancerade vidare i FA-cupen. En helt okej debut för nya klubben. Liverpool gjord detta utan Coutinho, som nu är klar för Barcelona. Noterbart och anmärkningsvärt är att Coutinho själv betalar 11.5 miljoner pund av den totala övergångssumman på 142 miljoner pund. Hans önskan att lämna Liverpool var tydligen, och bevisligen, tämligen stor.

Mourinho och Conte har varit på väg mot ett oundvikligt skyttegravskrig sedan Contes ankomst till England, Premier League och Chelsea. Situationen blev så klart tillspetsad när Mourinho tyckte att Conte firade lite väl mycket på sidlinjen när Chelsea gjorde ett fjärde mål på United, hösten 2016. Sedan dess har Conte och Mourinho pikat varandra vid åtskilliga tillfällen.

Under jul och nyårshelgerna har bråket mellan dessa två herrar eskalerat till en nivå som endast är personangrepp. En sammanfattning av de senaste händelserna ser ungefär ut så här: Mourinho anklagas av ospecifika källor för att inte visa passion längre utmed sidlinjen. Mourinho svarar med att säga något i stil med att: ”bara för att jag inte beter mig som en clown utmed sidlinjen så betyder inte det att man passion för fotbollen är borta”. Conte och Klopp var de personer som Mourinho syftade på som clowner utmed sidlinjen. Mourinho har pikat Klopp för hur mycket Van Dijk kostade eftersom Klopp hade åsikter om Pogbas prislapp förra sommaren.

I lördags mötte Chelsea Norwich på bortaplan i FA-cupen. En match som var ointressant att titta på. Däremot blev det intressant på presskonferensen efteråt när Conte släppte på trycket och lät en hel del komma ut inför en ansenlig mängd brittiska journalister. Conte kallade Mourinho för en liten man som svar på tal för att Mourinho sagt att han sysslat med matchfixning när Conte tränade Siena. Visst är det lite uppfriskande med tjafs vid sidan av plan och det gör paketeringen av PL mer underhållande och intressant.

Samtidigt så belyser detta inte det viktigaste av av allt. Hur pass bra fotbollstränare är Mourinho 2017/18? Hur mycket har United utvecklats som lag sedan slutet på förra säsongen? Jämför det med Guardiolas jobb i City. Hur många spelare har blivit bättre individuellt sedan Mourinho kom till United? Är Pogba bättre spelare idag än vad han var när han anlände från Juventus? Har Martial, Rashford och Mkhitaryan blivit bättre under Mourinhos ledning? Nej, skulle bli mitt svar på dessa frågor.

Under 18 månader som manager för United har Mourinho spelat Shaw, Rojo, Blind, Young och Darmian på vänsterbacken och han har fortfarande inte hittat en lösning som håller. Pep kastade in Fabian Delph när Benjamin Mendy gick sönder och det har blivit succé. Låt oss jämföra Mourinho med Guardiola ett kort tag. Spelare som Sterling, De Bryune, Walker, Delph, Otamendi, Stones, Jesus och Sane har alla utvecklats enormt under Peps ledning. I United har Lingard utvecklats enormt och Phil Jones tog stora kliv framåt under fjolårssäsongen. Annars har det inte hänt så mycket på den fronten.

Fotbollen förändras ständigt. När Mourinho slog igenom som tränare var hans fotbollssyn det perfekta svaret på den tidens fotbollsdominanter. Idag har hans sätt att spela fotboll på blivit föråldrad och man hänger inte med mot lag som spelar med fart, rörelse och bollinnehav. Därför blir det extra smärtsamt när han svingar till höger och vänster. Min känsla är att han gör det för att få bort fokus från Uniteds dåliga prestationer på plan. Men oss lurar du inte, José…

Sladjan Osmanagic

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en bonus om 500% extra upp till 500 kronor!

 

Missa inte senaste avsnittet av podcasten Uppsnack med Jonas & Sladjan