En final som blir på riktigt

Jonas Dahlquist Publicerat: 25 februari 2017

Zlatan Ibrahimovic jagar en ny titel i ligacupfinalen under söndagen och vår expert Jonas Dahlquist är tillbaka med en ny krönika och skickar även ut tre spelförslag.

Jo, egentligen är det självklart; om ett engelskt lag lyckas spela sig fram till en Ligacupfinal så växer det fram ett behov av att vinna finalen. Det blir plötsligt på allvar. Det blir väl det ungefär när det är dags för semifinaler, för i ärlighetens namn så finns det oftast viktigare saker för klubbarna att tänka på tidigare i turneringen.

Nu på söndag möter Manchester United och Southampton varandra på Wembley. Precis som att cuperna förlorat sin glans (särskilt då FA-cupen, mest eftersom den glänste mer från början, så att säga) så är en match på Wembley inte samma sak för 2000-talets fotbollsproffs som det var för, låt oss säga, 1970-talets. Vissa saker devalveras över tid, och tyvärr för cup- och fotbollssagoromantiker så är väl en cupfinal på Wembley just en sådan devalverad sak.

Två lag som verkligen vill vinna

Med detta sagt tror jag att Manchester Utd och Southampton struntar högaktningsfullt i detta konstaterande. Årets Ligacupfinal är en match som båda lagen verkligen vill vinna. På riktigt, alltså. Man United har knappast möjlighet att vinna ligan, men en säsong där de kniper en CL-plats och vinner en cup eller två får anses som ett rejält kliv framåt.

Mourinho och Zlatan och övriga har verkligen chansen att klara det. I Europa League har de joggat på halvfart fram till 1/8-delsfinal och ”lovar mer”, i FA-cupen har de visserligen svårast tänkbara kvartsfinal (Chelsea borta) men klarar de det så finns förstås goda möjligheter att gå hela vägen, i ligan ser de för tillfället så pass starka ut att de definitivt bör kunna vara topp fyra när säsongen är över, och så då Ligacupen på söndag.

Mycket på spel för Mourinho och United

Jag tror att José Mourinho sätter stort pris på att vinna finalen mot Southampton. Den första titeln som delades ut i England 2016-17 var Community Shield, och även om den var värd ännu mindre än vanligt (i och med att det var Leicester på andra sidan) så var det en titel. Om Man United tar hem även den andra titeln som delas ut för säsongen så kan ingen säga något annat än att de gör det de ska, att de är tillbaka.

Men, och detta är ett stort MEN, om de förlorar så blir Community Shield inte värt någonting. Då är Uniteds säsong i fara.

Claude Puel vann cuper som spelare men har misslyckats som manager, jag säger inte att han inte är någon vinnare – för han lyckades ta hem franska ligan med Monaco 1999-2000 – men det kanske hade varit klädsamt med iallafall någon liten cuptitel under en 18-årig tränarkarriär, där han ändå har haft hand om hyfsade klubbar. Att han vill vinna på söndag kan man knappast tvivla på.

Ossanolik resa på sju år

Southampton som klubb då? Här talar vi nog inte bara om en längtan efter att ta hem en titel, det är mer ett trånande, en trängtan, en bisarr dröm. Det är en klubb som på 131 år bara lyckats vinna en rejäl titel (FA-cupen 1976), och eftersom det är ett årtal jag själv kan relatera till som mitt födelseår samt att jag vet hur gammal jag är, och känner mig, så förstår iallafall jag att det är förbannat länge sen.

För sju år sen började Southampton ligasäsongen på -10 poäng i League One. Då hade ekonomin säckat ihop och det var där, långt där nere, klubben skulle börja om. Då hade det bara gått ytterligare sju år från att de var ett stabilt mittengäng i Premier League som spelade cupfinal och som testade spel i Europa. Ungefär där de är tillbaka igen nu, alltså.

Osannolika skillnader på två sjuårsperioder för Southampton, och en Ligacuptitel vore förstås den definitiva bekräftelsen på att de är tillbaka, starkare än någonsin, efter sju svåra år gånger två.

En Ligacupfinal som betyder så här mycket för båda lagen är det nog länge sedan det spelades. Grundtipset går väl av gammal hävd till Manchester United, med sina matchvinnare och en historia av att vinna saker. Det känns som 2-0, och Zlatan gör förstås mål. Han samlar ju på titlar. Ibland är det så enkla saker som avgör.

Spelförslag:

Man United vinner efter 90 min: 1,83 hos Betway (1 000 kr bonus)
Man United vinner 2-0: 7,75 hos Bethard (1 000 kr bonus)
Zlatan målskytt: 2,3 hos Expekt (500% bonus upp till 500 kr)

  Rygga Jonas spel hos Expekt – 500% bonus upp till 500 kr!

 

Statistik, jämför lagen: