FAQ – Vanliga frågor runt sportbetting

Emil Jakobsson Publicerat: 31 augusti 2015

Undrar ni vad ord som DNB eller push betyder? Eller undrar ni hur asian handikapp egentligen fungerar? Här hittar ni svar på de vanligaste frågorna runt sportbetting.

Hur fungerar 1-X-2?

Den marknad det spelas absolut mest på och här är det så pass enkelt att du har tre alternativ att spela på: hemmavinsten, att det blir oavgjort eller bortavinsten. Spelbolagen använder dock ofta uttrycket matchvinnare istället för 1-X-2.

Hur fungerar DnB (draw no bet)?

DnB används för att minimera risken vid ett spel – att man får insatsen tillbaka vid oavgjort och bara de andra två alternativen – hemma- eller bortavinst – kan rättas som vinst respektive förlust.

Hur fungerar halvtid/fulltid?

Här hittar du vad det ska stå i halvtid och sedermera fulltid. Spelar du exempelvis X/1 sitter spelet om det är oavgjort efter 45 minuter och hemmalaget står som vinnare efter 90.

Hur fungerar dubbelchans?

Istället för att spela ett rakt spel (1-X-2) kan du också gardera dig i en enskild match. Dubbelchansen innebär att du väljer två tecken och således får vinst på dessa och förlust vid övrig. Spelar du exempelvis 1X i en match, vinner du vid hemmavinsten eller oavgjort.

Hur fungerar över/under?

Oddssättarna kommer ställa ut en lina – i fotbollen är mållinan oftast på 2,5 – och du ska tippa huruvida denna blir passerad eller underkliven. För att överspelet ska sitta måste det bli tre mål eller fler och resterande tal innebär att underspelet sitter. Du kan tippa på detta vid flera olika marknader, exempelvis hörnmarknaden.
Är det en femma efter kommatecknet, kan det bara bli vinst eller förlust. Annars finns det linor med kommatecken 75 och 25 – exempelvis 2,25, 2,75 och 3,0. Vid den förstnämnda vinner du om det blir tre mål eller fler, men halva insatsen tillbaka om det bara skulle bli exakt två. Vid den mellersta vinner du hela summan vid minst fyra mål och istället halva summan om det bara skulle bli exakt tre. Vid den sistnämnda vinner du hela summan vid minst fyra mål och får tillbaka hela insatsen vid exakt tre.

Hur fungerar asian handicap?

Detta är en marknad som framförallt används av de lite mer vana spelarna och den används i allt från hörn- till resultatmarknaderna. Här förklarar vi de asiatiska handikappen när de används vid spel på resultat i en match mellan två olika sidor.
0 – Spela på hemma- eller bortalaget och få pengarna tillbaka vid oavgjort. Precis som draw no bet-marknaden, men här kan du inte sällan få lite bättre odds.
+0,25 – Full vinst om laget du spelat på vinner, halv vinst om det slutar oavgjort.

+0,5 – Full vinst om laget du spelat på vinner eller om det slutar oavgjort. Detsamma som dubbelchansen, men ofta kan bättre odds hittas på den asiatiska marknaden.

+0,75 – Full vinst om laget du spelat på vinner eller om det slutar oavgjort. Halva insatsen förloras vid uddamålsförlust.

+1,0 – Full vinst om laget du spelat på vinner eller om det slutar oavgjort. Hela insatsen tillbaka vid uddamålsförlust.

-0,25 – Full vinst om laget du spelat på vinner, halv förlust om det slutar oavgjort.

-0,5 – Full vinst om laget du spelat på vinner, annars förlust. Detsamma som att spela 1 eller 2 på 1-X-2-marknaden.

-0,75 – Full vinst om laget du spelat på vinner med minst två mål, halv vinst vid uddamålsseger.

-1,0 – Full vinst om laget du spelat på vinner med minst två mål, insatsen tillbaka vid uddamålsseger.

Vad är push?

Push är kort och enkelt när du får tillbaka de investerade pengarna på ett spel, kan inträffa vid till exempel vid DnB-spel (draw no bet) eller vid flera av de nedplitade exemplen på asian handicap-marknaden.

Vad är ett värdespel?

Här står din subjektiva åsikt i huvudfokus. Ett värdespel är ett spel där procenten (vilken du bestämmer själv) att ett spel ska sitta ska motsvara eller vara bättre än det utsatta oddsets motsvarighet i procent. Anser du att det är minst 50% sannolikhet att exempelvis Djurgården ska vinna över Hammarby ska oddset vara 2,0 eller högre för att det ska vara värt att investera i.

Vad är units och hur fungerar det?

Alla tippare har en begränsad bankrulle – kan vara hur liten eller stor som helst – och för att se till att den inte försvinner helt och hållet vid en sämre period bör man ha ett units-system.

1 unit är 1% av din spelkassa och att spela max 5 eller 10 units per spel är att rekommendera. Har du exempelvis 5 000 kronor, då är en maxinsats (i detta fall 10 units) på 500 kronor. Hur stor insatsen ska vara bör värderas efter risken och värdet i spelet.