De stora matchernas man

Jonas Dahlquist Publicerat: 14 januari 2017

Spelbloggares nya expert Jonas Dahlquist gör debut hos oss med en krönika inför söndagens stormöte mellan Manchester United och Liverpool där fokus ligger på Zlatans möjlighet att kliva fram som hjälte.

De stora matchernas man

Om man vill bli kallad för det är det förstås en god idé att avgöra viktiga ligamatcher, derbyn och landskamper. Allt det där har Zlatan Ibrahimovic gjort om och om igen under sin karriär.

För Paris Saint-Germain gjorde han till exempel elva mål på tio matcher mot Olympique Marseille, på sina nio Milano-derbyn har han gjort sju mål, och sitt enda El Clasico gjorde han också mål. EM-kvalmatcherna mot Danmark minns ni också, då tre av de fyra svenska målen i dubbelmötet gjordes av just Zlatan Ibrahimovic.

Hur har det sett ut hittills i Manchester United, då? Jo, hyfsat. 13 mål på 19 framträdanden i ligan är förstås ett starkt facit. Han har spelat en match mot alla klubbar utom Arsenal, och mot West Ham har han spelat två matcher.

 1. Chelsea – noll mål (förlust)
 2. Liverpool – noll mål (oavgjort)
 3. Tottenham – noll mål (seger)
 4. Manchester City – ett mål (förlust)
 5. Arsenal – spelade ej (oavgjort)
 6. Manchester United
 7. Everton – ett mål (oavgjort)
 8. West Brom – två mål (seger)
 9. Bournemouth – ett mål (seger)
 10. Southampton – två mål (seger)
 11. Stoke – noll mål (oavgjort)
 12. Burnley – noll mål (seger)
 13. West Ham – ett mål (oavgjort), ett mål (seger)
 14. Watford – noll mål (seger)
 15. Leicester – noll mål (seger)
 16. Middlesbrough – noll mål (seger)
 17. Crystal Palace – ett mål (seger)
 18. ———————————-

 19. Sunderland – ett mål (seger)
 20. Swansea – två mål (seger)
 21. Hull – noll mål (seger)

Zlatan har därmed gjort mål mot nio klubbar i ligaspelet hittills. Åtta av dem ligger bakom Manchester United i tabellen, det enda han gjort mot någon av toppklubbarna var i Manchesterderbyt tidigt på säsongen, där det ju blev förlust (satan vad City spelade ut dem i 1:a halvlek då!).

Nåväl, när Zlatan gör mål har Manchester United tabellraden 7-2-1, när han inte gör mål har de tabellraden 6-3-1. Ganska så snarlikt utfall. Slutsatsen kring Zlatan-delen får bli att han ännu inte har levt upp till epitetet ”de stora matchernas man” i England, men historien har visat att han brukar göra det till slut.

Liverpool tappat mot flera sämre lag – presterat bra mot toppen

För Manchester United som lag kan man konstatera att de inte har haft några större problem mot lagen som finns bakom dem i tabellen. På 15 matcher mot de 14 lagen som ligger efter dem i tabellen just nu har de tabellraden 12-3-0. Det innebär att de har tagit 39 av 45 möjliga poäng mot dessa lag. Mot lagen ovanför dem i tabellen har de istället raden 1-2-2, alltså fem poäng av 15 möjliga. Det ligger dock i sakens natur att det är svårare att möta bra lag, men ofta kan det vara så att lag tappar poäng på ”onödiga” ställen för att sedan vara starka mot topplagen. Så är inte fallet med Manchester United hittills. De är helt logiska, tabellmässigt.

Liverpool är mer åt det ologiska hållet – deras förluster har kommit mot Bournemouth och Burnley, och så har de kryssat onödigt mot Sunderland. Å andra sidan har de slagit Arsenal, Chelsea och Manchester City, samt kryssat mot Tottenham och Manchester United. Jürgen Klopp har varit lyckad mot de övriga toppkonkurrenterna, helt enkelt.

Ligans bästa offensiv mot tredje bästa defensiv

Liverpool har gjort flest mål av alla hittills (48), och ställs nu mot ligans tredje bästa försvar. Bara Tottenham (14) och Chelsea (15) har släppt in färre mål än Manchester United (19).

Den gamla klyschan om att ”första målet är viktigt” stämmer här. United har tagit ledningen i 13 av sina 20 matcher i ligan, och inte förlorat någon av dem (10-3-0), Liverpool har tagit ledningen i 14 av sina 20 ligamatcher, och bara förlorat en (10-3-1).

Om något lag ändå ska vända ett underläge så är det Liverpool. De har släppt in det första målet vid fyra tillfällen hittills, och faktiskt vunnit tre av de matcherna.

När lagen möts på Old Trafford så har Manchester United, på de tio senaste i liga och cup, vunnit åtta(!). Den enda hemmaförlusten mot Liverpool kom dock relativt nyligen, när Steven Gerrard gjorde två mål och Liverpool vann med 3-0 i mars 2014.

På söndag klockan 17.00 riktas blickarna mot Manchester och en av de mest klassiska matcherna som finns därute. Om Zlatan Ibrahimovic får en av huvudrollerna återstå att se, men han brukar se till att det blir så.

Jonas Dahlquist

Kampanjodds: 10,0 på Liverpool eller 8,0 på United

Betfair ger er som ännu saknar konto hos dem chansen till superodds inför helgens stormatch. Spela att Liverpool vinner till 10,0 gånger pengarna eller United till 8,0 gånger pengarna. Dessutom insatsen tillbaka om spelet missar. Klicka här för att ta del av kampanjen och läsa mer.

Oddsen inför matchen: