Krönika: Därför har Magnus Nyström fel om CHL

Emil Jakobsson Publicerat: 24 september 2015

Magnus Nyström på Expressen går ut hårt och vill att CHL ska läggas ner. Tydligen helt utan att ha koll på verkligheten. Lugn, vi ska berätta för dig Magnus varför CHL är här för att stanna. 

Magnus Nyström klubbar här fast att CHL ska läggas ner. Han bygger detta främst på att det var lite publik när Djurgården tog emot Växjö torsdags, en match som var inklämd mellan två hemmamatcher i SHL, som krockade med U2-konserten i Globen och som spelade bara några dagar innan folk får lön.

Men CHL är en succé, hur man än vrider på det. Vi kan till exempel börja med TV-siffrorna.

Skellefteå tog emot Librec från Tjeckien den 5 september och SVT 2 sände matchen som hade hela 116 000 tittare. Ser man på övrig sport som sändes samma dag hade visserligen de regerande Europamästarna Spanien 87 000 tittare på deras EM-kvalmatch mot Slovakien på Kanal 9. Men andra matcher som till exempel Österrike – Moldavien i Sveriges EM-kvalgrupp hade 8 000 på Eurosport 2, matchen mellan Rosengård och Örebro i Damallsvenskan hade 4 000 på TV4 Sport.

Det är extra intressant också eftersom att Magnus skriver i sin krönika att ”svenskar går inte igång på lag som Librec”.

Men visst är det sant att man får fler tittare på SVT 2 än Eurosport 2. Men hur gick de fem CHL-matcherna som SVT petade och bara sände på SVT Play den 5 september? De hade tillsammans 75 439 tittare, ett snitt på 15 087. Enbart via webben alltså.

Färjestad – Luleå lockade mer än Bayern München – Wolfsburg

Ännu mer konkret blir det om man ser på tisdagen den 22/9 då Eurosport sände seriefinalen i Bundesliga mellan Bayern München och deras största utmanare Wolfsburg på huvudkanalen Eurosport. Den matchen drog 15 000 tittare men CHL-mötet mellan Färjestad och Luleå som petats till betydligt mindre Eurosport 2 drog 20 000. Detta trots att Bundesliga rankas som världens tredje bästa liga och Bayern som världens näst bästa lag före bland annat Barcelona.

Men publik i arenorna då? CHL hade hela 490 848 åskådare förra säsongen och ett snitt på 3 049 personer per match. Trots att vi har kvar stora delar av slutspelet och finalen är årets snitt 3 297. En ökning med 8,1% och räkna med att den siffran kommer stiga under slutspelet när matcherna betyder mer.

Turneringen växer snabbt i Centraleuropa

CHL är även otroligt starkt i länder som Tyskland och Schweiz där det finns stora pengar att hämta i bland annat TV-rättigheter och sponsringsavtal som även de svenska lagen får ta del av. Mannheim har ett snitt på 8 481 åskådare under årets CHL, Dusseldorfer EG snittar 6 232 och Bern 5 994.

CHL är även ett utmärkt sätt att sprida sporten ishockey. Till exempel snittar Storhamar från Norge 5 024 åskådare per match, Sheffield från England snittade 4 048 och Braehead Clan från Skottland snittade 3 271. Inte alls dåligt med tanke på att det är länder som man anser helt saknar hockeyintresse.

Finalen sändes live i 28 länder

Varför skulle CHL läggas ner? Magnus tycker att en hel turnering, med nästan en halv miljon betalade åskådare och med bra tittarsiffror, ska läggas ner efter att en usel publiknotering i en dåligt placerad match för ett av de lagen som lyckats sämst med att sälja in CHL till sina fans.

CHL är under uppbyggnad och man ska inte glömma att det bara är andra säsongen de är igång nu. Trots det spelades finalen förra säsongen inför en slutsåld arena och sändes live på TV i 28 länder. Med tanke på att detta bara är andra säsongen av CHL och vi redan ser dessa siffror talar allt för att turneringen kommer fortsätta växa och bli ännu större, inte läggas ner.

Rent personligt som hockeyälskare kan jag inte få nog av ishockey och tycker det är otroligt intressant att se nya klubbar, nya spelare och främst av allt – helt nya spelstilar som möts.

Vad tycker ni? Rösta här nedanför: