Lista: Fem nycklar/dueller som kan avgöra Champions League-finalen

Emil Jakobsson Publicerat: 4 juni 2015

Lördagens stora Champions League-final närmar sig och här tar vi en närmare titt på duellerna som kan bli avgörande i matchen.

Tips: Ladda upp spelkassan inför finalen. Ni hittar spelbolagens bästa bonusar just nu här.

Precis som vi vare inne på här tidigare under veckan när vi lyfte fram de bästa oddsen inför Champion League-finalen är Barcelona otroligt tunga favoriter mot Juventus. En seger under ordinarie matchtid för Barcelona betalar bara 1,63 och en seger för Juventus betalar 6,0 i skrivande stund.

Vi kommer under fredagen publicera tre speltips inför matchen, en med varsitt fokusområde. Tre olika skribenter kommer titta på olika delar av matchen. Ett speltips kommer fokusera på vem som vinner matchen, ett speltips kommer fokusera på över-/undermarknaden och ett spel kommer fokusera på specialspel som till exempel flest hörnor eller varningar.

Men redan nu börjar vi analysera matchen och lyfter fram de dueller som kan bli avgörande för matchen.

Spelvändningarna blir avgörande

Barcelona kommer äga en hel del boll och precis som alltid kommer deras ytterbackar fylla på. Det är här Juventus chans finns. Om de lyckas ställa om snabbt kan de utnyttja Barcelonas offensiva spelstil och lyckas göra mål. Det är inte enkelt, men det är ofta det bästa sättet att göra mål på Barcelona som oavsett motstånd alltid fyller på och spelar väldigt högt med både mittfältare och ytterbackar.

Även om det inte är Barcelonas främsta vapen har de genom Luis Suarez fått ett helt annat djupledshot. Förut slog de aldrig bollen djupt utan spelade sig fram till chanser men nu med Suarez under Luis Enrique har de även ett djupledshot som de inte tvekar att använda om motståndarna inte respekterar det.

Luis Suarez mot Ciorgio Chiellini

Den här duellen kan man inte blunda för. Media lyfter främst upp den på grund av bitattacken under VM som resulterade i en fyra månader lång avstängning för Suarez. Men personligen ser jag mer fram emot den sportsliga duellen och det mentala spelet mellan dessa två spelare. Suarez kommer jobba en hel del mot just Chiellini centralt och italienaren är inte heller direkt känd för sitt rena spel. Det kan vara en hel del små armbågar, tuffa tacklingar och tröjdragningar när domaren inte ser.

Frågan är om Chiellini eller Suarez kan hantera den mentala biten av denna duell bäst?

En annan intressant detalj som visserligen inte rör denna duell direkt är det faktum att även Patrick Evra finns med i Juventus. Ni kommer kanske ihåg under deras tid i England när Suarez blev avstängd åtta matcher för rasistiska uttalanden om Evra. Nu framme i Champions League-finalen kommer Suarez två största synder tillbaka för att möta honom igen.

Spela smart med lite boll

Barcelona är som bekant ett lag som äger otroligt mycket boll. De har snittar runt 70 procent bollinnehav hemma i La Liga och 61 procent ute i Europa den här säsongen. Förutom det faktum att de är otroligt skickliga på att hålla bollen inom laget med ett fint passningsspel är en annan nyckel deras tidiga och höga press när motståndarna vinner bollen. Nyckeln för Juventus här blir att snabbt spela upp bollen för att komma runt deras höga press och öppna upp ytor. En taktik som även kommer bli viktig för att knyta ihop med den första punkten på listan, att utnyttja sina spelvändningar.

Javier Mascherano mot Carlos Tevez

De två argentinarna har en hel del historia mellan sig. Från rivalmötena mellan River Plate och Boca Juniors hemma i Argentina, tiden som lagkamrater i West Ham, de tuffa mötena mellan Liverpool och Manchester United/City samt alla matcher i landslaget tillsammans. De känner med andra ord varandra väldigt bra både som lagkamrater och som bittra fiender på planen.

Mascherano kommer bli en otroligt viktig nyckel för Barcelona om de vill neutralisera Tevez.

 

Vem är starkast på mittfältet?

Barcelona kommer som sagt ha en hel del boll men det blir hur som helst en otroligt spännande duell på mittfältet. Hur lyckas Porgba, Pirlo och Vidal mot Iniesta, Busquests och Rakitic? Det blir även spännande att se hur de olika spelsystemen passar mot varandra och inte minst hur det påverkar kampen på mittfältet.

För att ännu en gång återansluta till fotbolls-VM i Brasilien förra sommaren kommer ni kanske ihåg duellen mellan Vidal i Chile och Iniesta och Bosquets i Spanien? En match där Vidal glänste och Chile vann med 2-0.

Bonus: Kan Madridsonen sänka Barcelona?

Àlvaro Morata föddes i Madrid 1992. Som tonåring spelade han för Atlético Madrid, gick via förortslaget Getafe vidare till Real Madrid som 16-åring. Han har representera Spaniens ungdomslandslag på U17, U18, U19, U21 och numera även seniornivå. Men han räckte inte till för att ta en plats i Real Madrid som efter 37 matcher för a-laget under perioden 2010-2014 sålde honom till Juventus för 20 miljoner euro.

Sen, som att det var skrivet i stjärnorna inför matcherna, var det just Morata som sköt bort Real Madrid ur Champions League. Han gjorde mål mot dem i båda matcherna och nu har Madridsonen med andra ord möjligheten att sänka även Barcelona i finalen.

Statistik, jämför lagen:

Bästa oddsen:

Spel Odds Bolag
Juventus 6,0 titanbet logo
Oavgjort 4,15 bwin logo
Barcelona 1,63 bwin logo
Över 2,5 mål 1,95 comeon logo
Under 2,5 mål 1,92 redbet logo

 

Oddsens motsvarighet i procent: