”Pep visar mod och integritet”

Spelbloggare Publicerat: 1 mars 2018

Pep Guardiola har visat jäkligt mycket mod den senaste tiden. Betydligt mer mod än vad som brukar vara normalt i fotbollssammanhang. Det handlar inte om spelsystem som revolutionerar sporten i det här fallet. Eller att han tagit totalfotbollen till nya oanade höjder. Den här gången handlar det om något helt annat, men något som väldigt viktigt för Pep Guardiola. Guardiola har genom spelar- och tränarkarriären alltid gått sin egen väg. Det fortsätter han att göra som privatperson och människa.

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en bonus om 500% extra upp till 500 kronor!

Det handlar om politik. Närmare bestämt Katalonien och dess självständighetssträvanden. I sak har jag noll koll på den biten och tänker inte komma in på sakfrågan eftersom jag lika gärna kan tycka till om varför det inte växer blommor på mars. Det har jag inte har någon som helst aning om. Däremot känner jag igen en person som brinner för något så pass mycket att han eller hon är beredda att ta stora risker. Både för den själv och för sin omgivning.

Vi vet att Katalonien fortfarande är en del av Spanien och att några katalanska politiker hålls i fångenskap. Detta gillar inte Pep Guardiola. Som bekant är Pep från Katalonien och han stöttade öppet regionens självständighetssträvanden i samband med folkomröstningen i 2017. I förra veckan blev Manchester City utslagna av Wigan i FA-Cupen. Guardiola blev bötfälld efter matchen. Inte beroende på de slagsmålsliknande scenerna efter match utan för att han hade ett litet gult band på rockslaget. Pep visar sin sympati med de fängslade politiska ledarna i Katalonien genom att bära det gula bandet.

Med böterna från FA kom också en uppmaning från samma institution om att Pep omedelbart skulle sluta bära det gula bandet. Fotboll och politik går inte att blanda. Punkt slut på ärendet. Trodde alla. Så blev det inte. Pep var precis lika motståndskraftig på Wembley i söndags när City enkelt besegrade Arsenal med 3-0 i Ligacupfinalen. Pep bar det gula bandet igen. Och han kommer fortsätta med det, sa han efter matchen. Och han bad FA ha överseende med hans politiska manifestation. Vi får se hur det blir med det framöver. Om FA kommer ha överseende eller inte.

Till saken hör att Peps privatplan blivit undersökt två gånger om de 15 senaste dagarna i spansk polis i Barcelona. Den andra gången var Pep ombord på planet med hela familjen. Vad är det den spanska polisen söker efter egentligen på Guardiolas privatplan? Jo, de söker efter Kataloniens president, Carlos Puigdemont, som har befunnit sig på landsflykt sedan folkomröstningen.

Så det visar att Pep är indragen i detta vare sig han vill eller inte. Återigen, jag respekterar hans engagemang och mod, utan att ha koll eller en åsikt i sakfrågan. Vi lever i en fotbollsvärld där det mesta, för att inte säga allt, är tämligen tillrättalagt. Därför välkomnar jag Guardiolas mod just nu.

Sladjan Osmanagic

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en bonus om 500% extra upp till 500 kronor!