Sannolikhet och känsla

Emil Jakobsson Publicerat: 6 mars 2017

När man ska gissa hur en fotbollsmatch, eller förutspå vad som helst egentligen, så är det alltid fifty-fifty. Antingen har man rätt, eller så har man fel.

Napoli – Real Madrid

Det kanske inte blir helt korrekta siffror över tid av det konstaterandet, men det är ju så det är. Man väljer vilken av alla dessa tillgängliga sannolikhet man litar på mest.

Som i Napoli-Real Madrid, till exempel. På UEFA:s hemsida har jag snokat fram statistiken att det vid 329 tillfällen i den europeiska cuphistorien har slutat 3-1 till laget som hade hemmamatch först. Av dessa 329 gånger har laget som vann med 3-1 också tagit sig vidare totalt vid 254 av dem, eller 77,2% av gångerna. Napoli får hoppas att de smyger sig in bland de hittills blott 75 (av 329) som lyckats vända.

Sannolikheten säger att Napoli lyckas vända mot Real Madrid ungefär en gång av fyra, men ska man då ta med lite känsla så blir det svårare än så, enligt mig. Visst, San Paolo är en galen plats att spela fotboll på för motståndarna, men de senaste åren har få (eller inga) lag varit bättre på omställningsfotboll än Real Madrid.

Statistiken säger att Real går vidare, känslan bygger på detta ytterligare.

Arsenal – Bayern München

Sen har vi då Arsenal-Bayern München. Tänk att Borussia Mönchengladbach vann med 5-1 hemma mot Real Madrid i UEFA-cupens tredje omgång 1985-86, för att sedan förlora på Santiago Bernabéu med 4-0 och åka ur. Det är den enda gången det har hänt – återigen enligt UEFA själva – att ett lag som vinner med 5-1 hemma i första matchen inte går vidare, och då har det ändå hänt 80 gånger.

Arsenal må ha viss slagstyrka i vanliga fall, men de senaste veckorna har varit svaga för Arsene Wenger och hans lag. Att de skulle gräva fram en 4-0-seger (eller 6-1, 7-2 osv) mot Bayern München här och nu känns fullständigt otänkbart.

Statistiken säger att Arsenal ändå har 1,2% chans att gå vidare, sett till tidigare europaresultat. Känslan säger att den chansen egentligen är noll.

Barcelona – PSG

Fyramålsunderlägen, ja… det var ju helt sjukt hur Paris SG spelade ut Barcelona senast. 4-0 borde betyda att saken är biff, och den historiska statistiken håller helt med här. 58 gånger har ett lag vunnit med 4-0 på hemmaplan i ett dubbelmöte i europaspel. Samtliga dessa 58 gånger har det laget gått vidare. Då borde det vara klart alltså.

Nej, det är ju inte det. Barcelona är inte som andra lag, direkt. De har spelat 43 tävlingsmatcher den här säsongen, och i 15 (alltså FEMTON) av dessa matcher har de gjort fyra mål eller fler. Det är en helt osannolik statistik, vilket därmed stör sannolikheten här. Det ska ju vara 0% chans att Barca reder ut detta, men känslan kommer in och har sett dem göra omänskliga saker förut. Är Lionel Messi kapabel att göra fotbollsmässiga underverk? Är Neymar det? Suarez?

Visst kan det bli både 5-0 eller 6-1, det kan bli 4-0 och förlängning också. PSG har förstås ett helt otroligt utgångsläge, och de är stora favoriter att gå vidare ändå – men där sannolikheten säger att det är i princip noll procents chans så säger iallafall min känsla att Barcelona – på hemmaplan – slår Paris SG med fyra mål eller mer ungefär vart sjätte-sjunde gång de försöker.

Borussia Dortmund – Benfica

Slutligen då den jämnaste matchen, enligt tidigare statistik. Benfica vann med 1-0 på hemmaplan mot Borussia Dortmund, ett resultat som inträffat i Europaspelet hela 990 gånger. Det är alltså ganska jämnt vilka som sedan går vidare. Laget som vann med 1-0 i första matchen har tagit sig vidare 588 av gångerna (59,4%), och laget som förlorade borta i första matchen har ändå vänt på steken 402 gånger (40,6%).

En sak som talar för Benfica är att de har gjort mål i 40 av sina 41 tävlingsmatcher den här säsongen. De har dessutom varit bra bakåt, med sju raka matcher utan ett enda insläppt mål kring nyår – och sedan dess ytterligare sex hållna nollor. Å andra sidan vet alla att den tyska ligan och den portugisiska ligan är på olika nivåer. Förnuftet säger att Dortmund ska vinna, statistiken säger att Benfica inte kommer att ge sig i första taget.

Mina tips:

  • Napoli-Real Madrid 1-2 (tror definitivt att båda lagen gör mål), Real vidare.
  • Arsenal-Bayern München 2-2 (Bayern bevakar, Arsenal gör sin plikt och sätter ett par bollar på hemmaplan, halvhjärtad insats från alla), Bayern vidare.
  • Barcelona-Paris SG 6-1 (ja, alltså… varför inte?). Barcelona vidare.
  • Borussia Dortmund-Benfica 2-1 (egentligen helt enligt logiken; Dortmund vinner hemma, Benfica gör mål, laget som vann 1-0 i första går vidare), Benfica vidare. Mitroglu gör väl Benficas mål.

Sen är förstås sannolikheten att dessa tips sitter ganska så låg, det är ju vanligare att folk förlorar på betting än att folk vinner…

Jonas Dahlquist

  Rygga Jonas speltips hos Expekt – Få 2 000 kr i unik bonus!

Expekt unik bonus

 

Lyssna på senaste avsnittet av podcasten Uppsnack med Jonas & Sladjan: