Sladjan: Därför älskar jag NFL-slutspelet och de vinner helgens wildcard-matcher

Emil Jakobsson Publicerat: 7 januari 2017

Sladjan Osmanagic kommer inför varje helg under NFL-slutspelet återkomma med en krönika samt analys av matcherna. Under lördagen drar wildcard-matcherna igång och Sladjan väljer ut vilka fyra lag han tror avancerar vidare och vilka som får ta semester efter helgen.

Sedan knappt 15 år tillbaka har jag en halvt som halvt hemlig passion, NFL. Och framför allt dess slutspel. NFL upptäckte jag tack vare Playstationspelet, John Madden 2003. Ett väldigt bra sätt att lära sig både sporten och reglerna. Ganska tidigt insåg jag att reglerna inte alls var så pass komplicerade som det hade varnats för. Grunden är hur enkel som helst, du har fyra försök på dig att ta 10 yards. Allt det andra kommer så småningom. Har inte ägnat mig åt
Playstation sedan dess men att kolla på NFL på söndagskvällar har blivit nästintill en helig ritual för mig. Min första Super Bowl jag satt uppe och tittade på var den mellan
Tampa Bay Buccaneers och Oakland Raiders 2003. Buccaneers vann stort och jag var fast.

Det är något speciellt med formatet på NFL. En säsong som varar fyra månader gör det lätt att få en bra överblick, samtidigt som man bara vill ha mer när säsongen är slut efter Super Bowl. Den kombinationen är speciell och bör aldrig ändras på. En annan stor fördel med NFL jämfört med andra sporter och ligor är de tekniska hjälpmedel som domarna använder sig av och att tränarna ges en möjlighet att utmana domarbeslut. Så rättvist. Här har NFL varit, och är fortfarande, i framkant. Många andra (primärt fotboll) sporter har mycket att lära sig av NFL.

Nog om det förflutna, till helgen drar det igång igen. NFL slutspelet med fyra wildcard-matcher. Endast tolv lag i slutspel. De fyra högst rankade står över i helgen och slickar såren medan de får invänta sina blivande motståndare i divisionsfinalerna helgen efter denna.

Först har vi två wildcard-matcher i AFC, Oakland mot Houston och Miami vs Pittsburgh. I NFC gör Detroit och Seattle upp liksom New York Giants och Green Bay Packers. Det är inte bäst av sju matcher, inte heller av fem eller tre. En match. That’s it. Så det gäller att ha bitarna på plats, om inte, är säsongen över.

Oakland vs Houston (AFC)

Texans har ett väldigt bra försvar som är tuffa att ta sig igenom och det kostar en hel del smärta att göra det. Försvaret har imponerat under 2016 trots skador på nyckelspelare.
I snitt har Texans släppt till 16,6 poäng mot sig per match under säsongen. Det är imponerande siffror. Här möter man Oakland som har problem inför matchen. Och det är liksom inte vilka problem som helst. Man har problem på quarterbackpositionen. Derek Carr är skadad liksom hans förste back-up Matt Mcgloin. Detta gör att trycket på tredje QB:n,
Connor Cook, blir stort. Frågan så här inför är om det blir för stort. Oakland har ett bra offense, frågan är hur mycket sämre det blir med Cook istället för Carr och Mcgloin?

Så vilka vinner matchen? Jag tror på Houston.

Miami vs Pittsburgh (AFC)

Pittsburghs defensiv var påfallande darrig under inledningen av säsongen men har stabiliserats och var under andra delen av grundserien imponerande tack vare några rookies som snabbt växte in i NFL-kostymen. Offensiven leds av rutinerade QB:n Ben Roethlisberger som visat stigande form andra delen av grundserien. I receivern Antonio Brown och running backen Le’Veon Bell, har Roethlisberger alltid något att välja på. Miami Dolphins styrka är defensiven. Enormt viktig att den fungerar på bästa sätt mot Steelers då Dolphins har skadeproblem i sin offensiv, som kan bli kostsamt. Lita på att det kommer satsas mycket på
springspel hos Dolphins då man har Jay Ajayi till sitt förfogande. I vissa matcher i grundserien bar han han fram lagets offensiv på sina axlar.

Vilka vinner? Pittsburgh.

Detroit vs Seattle (NFC)

Detroit Lions har inte vunnit en slutspelsmatch sedan 1991. För att ge lite perspektiv revs Berlinmuren 1989. Så det var helt klart ett tag sedan Lions vann en match i slutspelet.
Frågan är om det är en förbannelse eller inte? Detroit hade tufft i slutet av grundserien och frågan är hur självförtroendet påverkats av det. Det kommer inte vara någon brist på laddning och motivation då dessa två lag har en historia fylld av gruff och bråk. Kan bli en riktigt underhållande tillställning. Lions har i QB:n Matthew Stanford ett konstant hot mot alla motståndare och Lions största segervapen. Seattle lutar sig som alltid mot sitt stabila försvar. QB:n Russel Wilson måste ha en av sina bättre dagar om det skall bli vinst och avancemang till divisionsfinalen.

Så vilka vinner den här matchen? Jag tror på Seattle.

New York Giants vs Green Bay Packers (NFC)

Ett klassikermöte i NFL. Det blir inte mer storstad mot småstad än så här. Och en intressant match i matchen mellan de båda quarterbackarna Manning och Rodgers. Båda två har imponerat under säsongen så på förhand känns det ovisst. Dock tycker jag att Giants sett mer solida ut än vad de gjort de senaste säsongerna. Green Bay avslutade med en snygg och stabil seger mot Lions i grundserien och kommer in med ett bra självförtroende till matchen mot Giants. Tittar man på statistiken så är det inga större skillnader mellan lagen. Det här är en öppen historia och den på förhand av wildcard-matcherna, som jag ser mest fram emot.

Vilka vinner? Det gör New York Giants.

Sladjan Osmanagic