Sladjan: De går vidare från NFL:s divisionsfinaler

Sladjan Osmanagic Publicerat: 15 januari 2017

NFL slutspelet hettas upp ytterligare ett par snäpp till helgen då divisionsfinalerna avgörs. Jag plockar ut vilka fyra lag som avancerar till konferensfinalerna.

De fyra seedade lagen går nu in i slutspelet efter att ha vilat under wild card-helgen. Det handlar om Patriots, Falcons, Chiefs och Cowboys. Och det är verkligen inga enkla matcher som väntar dem. De fyra seedade lagen spelar alla på hemmaplan. Ibland är det en fördel, ibland inte. Precis som det emellanåt kan vara en fördel att ha spelat under wild card-helgen och ibland tvärtom.

Wild card-helgen gjorde mig verkligen inte besviken. Det gör den nästan aldrig om jag skall vara ärlig. Seahawks, Texans, Steeelers och Packers tog sig vidare. Tre av fyra tips gick in från min sida. Missade Packers seger hemma mot Giants. Tyckte Giants inledde riktigt bra, men det lossnade inte riktigt i offensiven och Odell Beckham Jr hade inte sin bästa dag. Den som gjorde mest skillnad i den matchen var Packers quarterback, Aaron Rodgers, med ett par makalösa och matchavgörande passningar. Han imponerade stort och Cowboys bör vara både försiktiga och rädda.

”Roethlisberger och Bell var makalöst bra”

Steelers gjorde processen kort med Dolphins, som var helt utan chans. Dolphins quarterback, Moore, hade inte sin bästa dag och tog emot en del stryk. Både Roethlisberger och running backen Bell var makalöst bra i Steelers och låg bakom segern i iskalla Pittsburgh. Texans besegrade Oakland som väntat, utan några större problem. Detta mycket tack vare skadeproblematiken bland Raiders quarterbacks. Det är svårt att vinna matcher i slutspelet med orutinerade QB:s. Det fick vi ytterligare ett bevis på i den här matchen. Seahawks visade att de är ett helt annat lag när väl slutspelet drar igång, Lions var chanslösa mot Seattles defensiv. Seahawks stängde igen butiken och har i huvudtränare, Pete Carroll, ligans slugaste coach.

Det är dags att ta en närmare titt på de fyra divisionsfinalerna som spelas i helgen. Det är åtta lag kvar. Två av dessa skall ta sig hela vägen till Super Bowl, som spelas i Texans hemmaarena, NRG stadium i Houston.

Lördag:

Atlanta Falcons vs Seattle Seahawks (NFC)

En på förhand mycket intressant och öppen match. Att Seahawks höjer nivån och standarden när slutspelet väl drar igång har vi sett många exempel på tidigare säsonger. Mot Lions var defensiven vattentät och QB:n Wilson var vass och precis i passningsspelet. Annars verkar det mest vara skriverier kring Wilson och hans flickvän, artisten Ciara, snarare än Russells passningar nuförtiden. Seahawks hycklar inte med att de tänker ta sig hela vägen till Houston och Super Bowl i början på februari. Ett avbräck för Seattle är att Earl Thomas inte är tillgänglig. Falcons säsong har varit imponerade och statistiskt sett ligger de i topp i de flesta kategorierna. De kommer aningen ringrostiga till den här matchen, men laddade som bara den. Nu kommer vi till den stora utmaningen; att på förhand utse en vinnare i en match som har potential att bli riktigt jämn. Mitt tips blir att Seahawks vinner och går vidare.

New England Patriots vs Houston Texans (AFC)

Patriots har två enormt stora styrkor i QB:n Tom Brady och legendariske headcoachen Bill Belichick. Det är en kombo som genererat exceptionellt stora framgångar åt Patriots och fler kan det definitivt bli framöver. Patriots har det mesta som behövs för att skörda framgångar. Tight ends, wide receivers och running backs. Det är en mycket tuff uppgift som väntar Houston Texans uppe i Massachusetts. Brock Osweiler startar som QB för Texans. Han hade en utmärkt match senast mot ett skadeskjutet Raiders men den här veckan är motståndet något hel annat. Jag är tämligen övertygad om att Tom Brady och Patriots vinner den här matchen och tar sig vidare. Trots att Texans slagit Patriots tidigare under säsongen.

Söndag:

Kansas City Chiefs vs Pittsburgh Steelers (AFC)

Steelers såg riktigt vassa, fokuserade och målmedvetna ut hemma mot Dolphins senast. Running backen, Bell, imponerade enormt mycket och Roethlisberger var genuint stabil. Båda två har fått fina utmärkelser av ligan på slutet. Roethlisbergers skadade fot sägs bli allt bättre och det kan komma väl till hands när Steelers åker till Kansas City för att möta Chiefs. Skall bli intressant att se hur Chiefs agerar från start. Statistiskt sett är Steelers aningen bättre på det mesta jämförelsevis. Här tror jag att Steelers tar sig vidare och Le’Veon Bells springspel kommer bli en av de viktigaste nycklarna.

Dallas Cowboys vs Green Bay Packers (NFC)

Aaron Rodgers var, i mina ögon, wild card-helgens stora stjärna. Det omedelbara intrycket efter matchen mot Giants var att Rodgers ensam besegrade dem. Så är det sällan i amerikansk fotboll, men Rodgers stod för ett par makalösa långpassningar. Det kändes nästan som om att tiden stod stilla när bollen flög i luften till touchdownen som gjorde ställningen till 14-6 strax innan pausvilan. Cowboys har imponerat under säsongen och har slagit Packers, det behöver inte betyda något alls när lagen möts på söndag. Kan Rodgers göra en lika bra och matchavgörande insats mot Cowboys? Det kan han, men jag tror inte det blir fallet. Här tror jag att Cowboys vinner.

Sladjan Osmanagic