Sladjan Osmanagic: Australian Open – Dag 10

Spelbloggare Publicerat: 23 januari 2017

Vår expert Sladjan Osmanagic hårdbevakar Australian Open och kommer återkomma tätt med nya krönikor, tankar och tips på hur de kommande matcherna kommer sluta. Han tar en titt på matcherna som varit, kommer och imponeras av en viss damspelare…

I natt svensk tid, skrev hon in sig i historieböckerna. Den spelare som åsyftas är Venus Williams. Hon är den äldsta kvinnliga tennisspelaren som tagit sig till kvartsfinal i en Grand Slam. Åtminstone de 23 senaste åren. Imponerande av Venus med tanke på de fysiska problem hon haft utanför banan de senaste åren. I natt besegrade hon ryskan Anastasia Pavlyuchenkova med 6-4, 7-6. Venus som är seedad nummer 13 i turneringen är tillbaka på den nivå vi vant oss vid.

I semifinalen blir det helamerikanskt möte eftersom oseedade Coco Vandeweghe står för motståndet. Coco har blommat ut under Australian Open och imponerade stort när hon enkelt besegrade världssjuan Garbine Muguruza med 6-4, 6-0. Vandeweghe ligger runt 35-strecket på WTA-rankingen men kommer klättra efter Australian Open. Ser mycket fram emot matchen mellan Venus och Coco. Kommer bli en sevärd tillställning.

Stan Wawrinka såg fokuserad ut när han besegrade Jo-Wilfred Tsonga i raka set. 7-6, 6-4, 6-3 blev segersiffrorna till slut för den trefaldige Grand Slam vinnaren från Schweiz. Har varit inne på det faktum tidigare att när Wawrinka har hugg på en titel, då höjer han sig ett snäpp eller två. Och det är vad som håller på att hända just nu i Melbourne.

Wawrinka är klar för semifinal där han möter landsmannen Federer. Roger besegrade Misha Zverev lätt i tre raka set. 6-1, 7-5 och 6-2. Imponerande att Federer tagit sig hela vägen till semi efter sitt långa skadeuppehåll. Kan bli en klassisk semifinal mellan två landsmän som båda vill till final till varje pris.

Nattens matcher

Goffin vs Dimitrov
Goffin hade en tuff match i värmen senast och är ett nummer mindre när det kommer till fysiken om man jämför honom med nattens motståndare, Dimitrov. Rankingmässigt är det jämt mellan dessa spelare. Belgaren är rankad 11:a i världen och bulgaren ligger på plats nummer 15. De har mötts en gång tidigare, US Open för två och ett halvt år sedan – en match som Dimitrov vann i fyra set efter att ha förlorat det första setet med 0-6. Det är något med Dimitrov i år som gör att jag tror på hans definitiva genombrott. Dimitrov vinner mot Goffin.

Nadal vs Raonic
Det här har alla förutsättningar att bli en riktigt underhållande match. Det är två helt olika spelstilar som möts, vilket brukar innebära underhållande matcher. Raonic har utvecklats enormt de senaste 18 månaderna. Nadal dominerar statistiken mellan spelarna och har vunnit sex möten mot Raonics två. Dock har kanadensaren vunnit två av de tre senaste mötena dem emellan. Jag tror Raonic blir för svår för ”Rafa”. Kanadensaren går vidare.

Pliskova vs Lucic-Baroni
Lucic-Baroni kämpar på och har gjort det i många år. Hennes liv har varit upp och ner både på och utanför banan. Emellanåt blixtrar hon till och går långt i de stora turneringarna. Ett exempel på det är US Open 2014 då hon nådde den fjärde rundan. Veteranen på 34 år nådde semifinalen i Wimbledon redan som 17-åring 1999. Då var inte hennes motståndare Karolina Pliskova särskilt gammal, sju år närmare bestämt. Nu gör de upp om en plats i semifinalen. Pliskova är favorit och har vunnit tre av de fem matcher de spelat mot varandra. Mitt tips är att Pliskova tar sig till semifinal.

S Williams vs Konta
En på förhand oviss match mellan två spelare som aldrig tidigare spelat mot varandra. Det finns risk för att spelet inledningsvis kan bli ganska avvaktande. Båda spelarna har imponerat under turneringen och det mesta av trycket inför den här matchen ligger självklart på Serena som har en riktigt bra chans på sin 23:e Grand Slam-titel i Australien. Konta som är uppvuxen i Australien har inför matchen sagt att hon tänker njuta av varje ögonblick på banan när hon för första gången möter sin idol, Serena. Det kan vara en bra förutsättning inför matchen där Konta kan spela avslappnat. Sticker ut hakan och säger att Konta tar sig vidare efter en tuff tresetare.

Sladjan Osmanagic