Sladjan Osmanagic: Australian Open – Dag 12

Spelbloggare Publicerat: 26 januari 2017

Vår expert Sladjan Osmanagic hårdbevakar Australian Open och kommer återkomma tätt med nya krönikor, tankar och tips på hur de kommande matcherna kommer sluta. Påsen ska snart knytas ihop och Sladjan ventilerar sina tankar…

Emellanåt inträffar det oväntade i sportens fantastiska värld. Inför årets första Grand Slam såg jag ingen som förutspådde en final mellan systrarna Williams. Med facit i hand kan vi konstatera att Serena och Venus återigen möts i en Grand Slam-final. Senast det var fallet var 2009 och senast de möttes i Australian Open var 2004. Serena har dominerat sin syster på banan genom deras fantastiska karriärer. Mer om det i morgondagens krönika.

Venus besegrade Coco Vandeweghe med 2-1 i set. Coco vann första set i tiebreak och sedan tog Venus över tillställningen. Vandeweghe hade dock väldigt många chanser, men lyckades inte förvalta dem. Hon lyckades bara vinna en av tretton breakbollar. Då är det svårt att besegra Venus i en Grand Slam-semifinal. Det har varit en fantastisk turnering för Venus som gått från klarhet till klarhet. Hon spelar sin första GS final sedan US Open 2009 (torsk mot syster Serena). Välkommen tillbaka, Venus!

Serena gjorde processen kort mot Mirjana Lucic-Baroni. Hon vann i två raka set och släppte endast fem games totalt i matchen. Serena var fokuserad och lät sig inte påverkas av den sympati som tennispubliken visat Lucic-Baroni globalt. Serena har nu en stor möjlighet att gå förbi Steffi Graf och komma upp till 23 GS-titlar. En titel efter rekordhållaren Margret Court från Australien.

Mirjana Lucic-Baroni har haft en underbar turnering i Melbourne och fått den uppmärksamhet hon och hennes spel förtjänar. Få spelare har haft det så tufft som denne kroatiska fighter haft genom åren. Hon hade en tuff uppväxt där hennes far och tränare misshandlade henne. Hon har genom åren varit skadad som få andra.

Hon har haft ekonomiska problem och stundtals inte kunnat spela turneringar i den omfattning hon önskat. Jag tycker hennes sannsaga är vacker. Hon har behållit sin kärlek, passion och sitt driv för sporten genom alla dessa år trots alla problem. Det imponerar mycket och många yngre spelare på både dam- och herrtouren bör lära, och inspireras, av Mirjana Lucic-Baroni.

Roger Federer är i final. Det är i sig fantastiskt att en 35-åring som varit skadad i ett halvår kommer tillbaka och tar sig till final i en GS. Han har nu möjligheten att ta sin 18:e GS-titel. Senast han spelade final i en major var US Open 2015 där det blev förlust mot dåvarande världsettan, Novak Djokovic, i fyra set. Dock hade Federer hur många möjligheter som helst i den matchen han inte förvaltade.

Nu slog han landsmannen Wawrinka i en femsetare efter att ha tagit ledningen med 2-0. Federer spelade aggressivt och drev upp tempot som han är en mästare på att göra, och som han gjort under hela turneringen. Precis som Lucic-Baroni imponerar på mig med sin hunger för sporten efter alla sina problem, blir jag imponerad av Federers driv och vilja att vinna. Jag är till och med fascinerad av den kärlek Lucic-Baroni och Federer visar till den sport de älskar och värdesätter.

Nadal vs Dimitrov

Rafael Nadal är tillbaka i gammalt gott slag. De signatur slag han haft genom sin karriär har lyst med sin frånvaro under hans tunga period. Nu är både slagen och ”Rafa” på det rätta spåret igen. Nadal såg fantastisk bra ut i kvartsfinalen mot Raonic och han hade den där blicken som bör vara skräckinjagande för varje motståndare. Nadal har hugg och kanske har den nye medlemmen i hans tränarteam, Carlos Moyà, bidragit med en del.

”Rafa” möter Grigor Dimitrov som vunnit 10 matcher på raken och ser ut att vara i sitt livs form både fysiskt och psykiskt. Nye tränaren för säsongen, Dani Valverdu, ställer höga krav på sin adept. Det här har potentialen att bli en mycket underhållande match med två spelare i lysande form samt att det är två olika spelstilar som möts. De har spelat mot varandra vid åtta tillfällen och Nadal leder med 7-1. Senast de möttes vann Dimitrov. Nadal har en jättestor fördel förutom head2head-statistiken och det är att han varit i dessa situationer så många gånger jämfört med Dimitrov. Här tror jag på Rafa Nadal som segrare och därmed en drömfinal mellan Nadal och Federer.

Sladjan Osmanagic