Sladjan Osmanagic: Australian Open – dag 2

Spelbloggare Publicerat: 16 januari 2017

Vår expert Sladjan Osmanagic hårdbevakar Australian Open och kommer återkomma tätt med nya krönikor, tankar och tips på hur de kommande matcherna kommer sluta. Den andra i raden har ni här!

Det är dags för dag två i Melbourne och Australian Open. Personligen älskar jag att ställa väckarklockan lite tidigare än vanligt, för att gå upp och kolla på tennis innan man drar iväg till jobbet. Kan villigt erkänna att det vid åtskilliga tillfällen hänt att jag valt att jobba hemifrån vissa förmiddagar när det är en spännande match att se och spela på. Med tanke på att Djokovic möter Verdasco tisdag morgon, 09.00, är det stor risk eller chans att det blir en arbetsförmiddag hemifrån!

I morse, europeisk tid, blev Wawrinka ordentligt utmanad av Klizan. Slovaken hade 4-3 och egen serve i femte set, men ”Stan the man” vann tre game på raken och är vidare till andra omgången. Federer tog sig vidare i fyra set mot Meltzer den äldre, i sin första Grand Slam match sedan Wimbledon i somras. Fjärdeseedade Simona Halep förlorade i första omgången, precis som i fjol. Världsettan Murray är vidare till andra rundan, liksom toppseedade Kerber på damsidan.

Vi har en natt framför oss med ett koppel av intressanta matcher. På några av dem är det definitivt läge för skräll. Vi vet sedan tidigare att de flesta överraskningarna i Grand Slam turneringar kommer första veckan. Så det är läge att vara beredd under nattens gång. Vad som helst kan hända i tennis och sport. Några av de favorittippade spelarna har motståndare som de blivit besegrade av tidigare.

På damsidan väntar bland annat dessa matcher under nattens gång; Serena Williams mot stjärnskottet Belinda Bencic. Radwanska möter Pironkova. Både Radwanska och Williams har tidigare förlorat mot sina respektive motståndare. Vår egen Johanna Larsson möter kvalspelaren Jennifer Brady. Brittiskan Johanna Konta möter svårspelade och ojämna Flipkens från Belgien. Hemmafavoriten Sam Stosur möter Heather Watson från England. Där har ni nattens höjdpunkter på damsidan.

På herrsidan går Djokovic och Nadal in i turneringen i natt. Verdasco väntar på Djokovic. Florian Mayer ställs mot niondeseedade Rafa Nadal. Precis som i fallet Bencic och Pironkova har Verdasco och Mayer tidigare slagit sina resp motståndare. Raonic möter entertainern Dustin Brown. Monfils tar sig an hårdslående tjecken Jiri Vesely. Tekniske och kortvuxen belgaren David Goffin möter storvuxne amerikanen Riley Opelka. Opelkas främsta vapen är utan tvekan serven, något belgaren måste ha koll på.

Tre dammatcher att hålla extra koll på

Bencic vs S Williams
Var står Serena Williams just nu? Det är den stora frågan på damsidan när vi går in i årets första Grand Slam. Hon spelade turneringen i Auckland inför AO där hon vann i första rundan men förlorade mot Madison Brengle i andra. Dessa två matcher är de enda Serena spelat sedan US Open i tidigt i höstas. Frågetecken kring matchform och det mentala inför den här svåra matchen mot Bencic. Den unga schweiziskan har slagit Williams i ett av deras två tidigare möten. Dessutom på hardcourt! Bencic var skadad större delen av förra säsongen och tappade en del på rankingen. Hon var på topp 10 redan 2015 och såg stundtals riktigt bra ut i uppvisningsturneringen Hoppman Cup i Perth. Jag anser att den här matchen är öppen, båda spelarna är osäkra på sin form efter skadebekymmer och Bencic har de vapen som krävs för att vinna mot Serena. Det kan bli en kamp fylld av nerver.

Larsson vs Brady
En enda svensk deltagare har vi i singel när det kommer till årets upplaga av Australian Open. Av de 256 spelare som kvalificerat sig till singelspelet i respektive klass är endast en svensk. Det är naturligtvis inte bra alls. En tröst i bedrövelsen är att det (förhoppningsvis) inte kan bli sämre. Johanna har sett lite osäker ut i singelspelet inför Australian Open. På papper har hon fått en gynnsam lottning där hon ses som tydlig favorit. Det är en stämpel Johanna inte brukar vara bekväm med och hon spelar vanligtvis som bäst när förväntningarna är lite lägre. Nu väntar kvalspelaren Jennifer Brady från USA. Johanna har visat att hon har ett stort spel i sig men det har varit problem med kontinuiteten. Johanna är rankad 51:a, hennes motståndare är utanför topp 100.

Radwanska vs Pironkova
Radwanska är en av mina favoritspelare på damtouren. Hon spelar annorlunda med vinklar, finess och hennes spelsinne imponerar. Sedan kan hon vara lite upp och ner, vilket är naturligt i en sport som tennis, där självförtroende och form är en färskvara. Radwanska har tidigare förlorat några gånger mot sin motståndare Pironkova från Bulgarien. På förhand är naturligtvis tredjeseedade Radwanska stor favorit till att vinna matchen. Hon såg stabil ut i Sydney där hon gick till final men förlorade mot Konta i finalen. Pironkova kan slå vem som helst, och även förlora mot vem som helst. Härmed har ni blivit aningen förvarnade.

Tre herrmatcher att ha extra koll på

Verdasco vs Djokovic
Det här är den match på herrsidan som fått mest uppmärksamhet inför första rundan. En del drar liknelser till när Djokovic lottades mot Del Potro i OS i Rio och åkte ut direkt. Verdasco har vunnit mot Djokovic vid fyra tillfällen, senast 2009. De möttes i Doha inför AO i en mycket välspelad, fysisk och dramatisk match. Verdasco brände hela fem (5) matchbollar i semifinalen men Djokovic gick till slut segrande ur striden. Verdasco led efteråt och Djokovic verkade tycka synd om honom. Djokovic slog senare Murray i finalen i Doha. Världstvåan visade under veckans Doha att han är tillbaka i gammalt gott slag. Det vi såg under andra delen av 2016, det vill säga en proppmätt Djokovic, är borta. Borta är även Boris Becker i Novaks team efter tre års samarbete. Numera är mångårige tränaren, Marian Vajda, ensam huvudansvarig. Det här är en tuff match för Djokovic och han måste se upp med Verdasco, som spelat sin bästa tennis i Melbourne genom åren.

Monfils vs Vesely
Med Mikael Tillström som huvudcoach sedan drygt ett år tillbaka har Monfils blivit betydligt mer målmedveten och seriös med sin tennis. Personligen anser jag att det var på tiden, minst sagt. Tillström har ställt krav på Gael, som har svarat upp. Monfils är en av de mest talangfulla spelarna på touren men det lilla sista har aldrig riktigt kommit fram. 206 var ett fantastiskt år för Monfils och det finns mycket att bygga vidare på. Monfils defensiv är svår att slå igenom men det är något Vesely kan göra med sin tunga forehand. Om Vesely har en bra dag måste den atletiske fransmannen se upp ordentligt. Tjecken har slagit toppspelare förut och är sugen på att göra det igen. Han slog exempelvis Djokovic i Monte Carlo våren 2016.

Goffin vs Opelka
David Goffin är en av de kortaste spelarna på touren och Opelka en av de längsta (211 cm lång). Opelka lät först höra tala om sig när han slog Mikael Ymer i juniorfinalen i Wimbledon 2015. Hans främsta vapen är serven samtidigt som han utvecklat resten av sitt spel. Han har tagit sig i huvudturneringen via kval så räkna med att Opelka är uppvärmd och redo. Just nu är han rankad kring 200 strecket men det behöver inte spela någon roll mot Goffin vars returer måste fungera för att störa Opelkas serve. Goffin hade ett lysande 2016 och tog sig till och med till ATP-slutspelet i London, dock som reserv. Inför AO spelade han turneringen i Doha där det blev respass redan i andra rundan då Verdasco blev för svår.

Sladjan Osmanagic