Sladjan Osmanagic: Australian Open – dag 6

Spelbloggare Publicerat: 20 januari 2017

Vår expert Sladjan Osmanagic hårdbevakar Australian Open och kommer återkomma tätt med nya krönikor, tankar och tips på hur de kommande matcherna kommer sluta. Nedan kommer hans tankar om dag nummer sex i turneringen. 

Det bästa med Grand Slam-turneringarna i tennis är att de ofta är oförutsägbara. Under två veckors tid brukar det hända en hel del saker på och utanför banan. Det kan vara föräldrar till unga spelares som portas från exempelvis hela Wimbledonområdet (Damir Dokic, far till Jelena). Eller så kan en spelare halka i omklädningsrummet och stämmer arrangören därefter i domstol, så var det i Bouchards fall gentemot US Open.

Sedan har vi de magiska och nästintill totalt oväntade skrällarna, som när Istomin slog ut Djokovic igår. Det jag gillar mest är dock solskenshistorierna. När någon yngre förmåga tar ett par rejäla skalper och visar att hon eller han är en spelare att verkligen hålla koll på i framtiden. Eller när någon veteran, ofta uträknad, gör en kanonturnering. Ett exempel på det är Lucic-Baroni i US Open för ett par år sedan.

Årets solskenshistoria så här långt är definitivt den unge britten Dan Evans. Han slog ut sjundeseedade Marin Cilic i andra rundan och i natt följde han upp med att slå ut hemmahoppet Bernard Tomic i raka set. Han har onekligen slagit igenom med dunder och brak på den stora tennisscenen. Kul tycker jag.

De matcher som spelades i natt bjöd på en hel del bra spel. På damsidan fortsätter Venus Williams att övertyga och hennes spel växer för varje match som går och de egna misstagen blir allt färre för varje omgång. I natt släppte hon endast ett game till kineseiskan Duan. Vandeweghe slog ut Bouchard i tre set. Kerber gick lätt vidare mot Kristyna Pliskova. Ryskan Pavlyuchenkova slog Ukrainskan Svitolina. Kuznetsova är också vidare till 4:e rundan. Det är även fransyskan Barthel och spanjorskan Muguruza.

Förutom Dan Evans tog sig världsettan Andy Murray enkelt vidare. Det gjorde även Nishikori som slog Lacko i raka set. Tsonga gick vidare efter fyra set liksom Wawrinka som vann mot Troicki ii fyra set. Federer imponerade stort mot Berdych och vann i raka set. Starkt av Roger som är 35 bast och haft skadeuppehåll i sex månader. Jag är imponerad.

Gibbs vs S Williams
Serena var stabil när hon slog Safarova senast i raka set. Dessutom läxade hon upp en journalist på presskonferensen efteråt som tyckte att Serena gjort en dålig match. Det var ingen som höll med om det. Serena ser bättre ut för varje omgång och den stora viljan att fortsätta att vinna finns där. Kommer hon ta sin 23:e Grand Slam-titel nästa helg? I så fall måste hon börja med att slå ut sin landsmaninna, Nicole Gibbs. Gibbs har tagit en något annorlunda väg till WTA-touren via collegespel. Här räcker hon inte till.

Cibulkova vs Makarova
Cibulkova fortsätter att dominera och imponera i sina matcher i Melbourne. Grundslagen sitter och hon vågar slå på. Hennes serve är inte den bästa på touren, men har förbättrats och blivit stadigare. Makarova är seedad på plats 30 och kan spela hur bra som helst de dagar hennes nerver är under kontroll. När nerverna inte är under kontroll är Makarova en högst medioker spelare. Cibulkova är favorit om inte annat för hennes jämnhet.

Wozniacki vs Konta
Danskan har hittat glädjen på banan igen och börjat sin klättring upp för rankingen igen. Under veckan blev det dock lite störiga rubriker och frågor till Wozniacki som hade med uppbrottet med tidigare fästmannen Roxy Mcilroy att göra. Kanske ger det tändvätska till Caroline inför matchen mot duktiga och niondeseedade brittiskan Johanna Konta. Konta har tagit stora kliv framåt de senaste 18 månaderna och har en stabilitet och kontinuitet i sitt spel som imponerar. Här tror jag på Johanna Konta, hon har slagen i större utsträckning än vad Wozniacki har.

A Zverev vs Nadal
I mina ögon är det här utan tvekan den på förhand mest intressanta matchen på herrsidan bland nattens matcher. Det är bra dramaturgi kring den här matchen. En tidigare världsetta mot en blivande? Många unga spelare pekas ut som potentiella blivande världsettor, oftast är det mycket snack. I Zverev fall är det inget snack. Jag är övertygad om att den unge tysken är en blivande världsetta. Han har redan nått resultat som ingen tonåring gjort sedan Murray och Djokovic var i den åldern. Nadal får det svårt mot Zverev. Här tror jag att den unge tysken vinner.

Dimitrov vs Gasquet
När skall den evige talangen få till det? När kommer den evige talangen vara beredd att lägga ner det fysiska jobb som krävs för at nå den absoluta toppen? Nu har talangen bestämt sig. Dimitrov har tränat hårdare än någonsin på försäsongen. Han vann turnering i Brisbane inför AO och ser bättre ut än någonsin. Som bäst har han nått en semifinal i en GS (Wimbledon). Han har potential att göra det igen. Gasquet har den dåliga vanan att vara ojämn ochh spelar sällan sitt bästa spel mot spelarna som är högre rankade än vad han själv är. Här tror jag på Dimitrov.

Simon vs Raonic
Världstrean Milos Raonic har utvecklats mycket senaste 18 månaderna. Ser mer fokuserad och koncentrerad ut på banan. Hans stora svaghet kommer alltid vara hans begränsade rörlighet men hans serve kompenserar en hel del. Giles Simon är känd för en sak och det är att han är den mest svårspelade spelaren på ATP-touren. När Simon lyckas få in sin motståndare i hans egen rytm kan det bli problematiskt att möta Simon. Dock ser jag kanadensaren Raonic som favorit till att vinna matchen.

Sladjan Osmanagic