Sladjan Osmanagic: Australian Open – dag 8

Spelbloggare Publicerat: 21 januari 2017

Vår expert Sladjan Osmanagic hårdbevakar Australian Open och kommer återkomma tätt med nya krönikor, tankar och tips på hur de kommande matcherna kommer sluta. Här ventilerar han sina tankar om det som varit samt dag åttas fajter. 

Häromdagen kom ett skalv från Melbourne när Djokovic blev utslagen av Istomin. I natt kom ett större skalv när världsettan Andy Murray slogs ut av doldisen från Tyskland, Mischa Zverev. Ivrigt påhejad av sin yngre bror, Alexander, som satt på läktaren.

Detta är en megaskräll. Inget snack om det. Mischa har aldrig förut slagit en världsetta, han var nära i Shanghai höstas men vek ner sig mot Djokovic. Han besegrade Murray i fyra set och spelade sitt spel. Serve och volley vilket fungerade perfekt mot Murray. Mischa gjorde sitt livs match och kul att tennisen är så jämn idag att både ettan och tvåan i världen åkt ut innan kvartsfinalerna.

Andy Murray kommer trots torsken utöka avståndet till Djokovic med ytterligare 1000 poäng på ATP-rankingen. Det betyder att fler spelare kan bli involverade i kampen om att blir ”year end world nr 1”, när säsongen slutar. Nu vet vi att både Murray och Djokovic kommer hamna på efterkälken.

Nu är turneringen vidöppen på herrsidan med Murray och Djokovic borta. Väcks rovdjuret i Nadal, ser Federer en chans att ta sin 18:e Grand Slam? Kommer Dimitrov eller Raonic ta sin första slam? Eller kommer Wawrinka smyga fram först av alla till målsnöret?

I övrigt bland herrarna slog Tsonga ut årets komet i Australian Open, britten Dan Evans i fyra set. Wawrinka slog Seppi i tre raka tiebreak set. Tsonga och Wawrinka möts i en av kvartsfinalerna på den övre halvan. Sensationsmannen Mischa Zverev möter Federer i kvartsfinal. Roger slog ut Nishikori i fem set och övertygade.

På damsidan tog sig Venus Williams vidare och är i kvartsfinal. Hon besegrade fransyskan Mona Barthel i raka set. I det ryska derbyt mellan Kuznetsova och Pavlyuchenkova vann den senare i raka set och möter Venus i en kvartarna övre halvan. Muguruza ser stadig ut och gör sitt jobb i varje match. Det gjorde hon även mot Cirstea, spanjorskan kontrollerade matchen från början till slut och vann i två raka. Muguruza möter vinnaren i matchen mellan Kerber och Vandeweghe.

Nadal vs Monfils
Det här har alla förutsättningar att kunna bli en riktigt underhållande och välspelande match. Två olika stilar möts, vilket brukar kunna bidra till bra matcher. På förhand är Nadal favorit. Spanjoren har vunnit 9 av 11 möten dessa spelare emellan. Monfils är i sitt livs form fysiskt sett och kan hota Nadal över fem set, särskilt om Nadal börjar svaja mentalt. En fysisk kamp med mycket dramer och humörsvängningar kan jag utlova. Tror på en lång match.

Thiem vs Goffin
En match mellan två av framtiden stora stjärnor på touren. De ligger båda kring 10-strecket på rankingen så det är långtifrån två duvungar vi pratar om här. Båda har en riktig fin chans att nå kvartsfinal i årets första GS vilket skapar självförtroende för resten av säsongen. Thiem är den av de två som övertygat mest under turneringens första vecka. De har möts vid sju tillfällen och Goffin leder med 4-3. Mitt tips är att Thiem vinner matchen och därmed går till kvarten.

Makarova vs Konta
Johanna Konta har sett bra ut i hela turneringen. Stabil och säker och gör inte speciellt många oprovocerade misstag. Hon är som bäst på hardcourt och underlaget i Melbourne verkar passa henne bättre än underlaget på Flushing Meadows, där hon tidigare gått långt. Makarova är svårspelad och Konta måste vara på tårna och fokusera på sig själv och ingen annan. Här tror jag stenhårt på att brittiskan Konta går vidare .

Strycova vs S Williams
Storasyster Venus har tagit sig till kvartsfinal och Serena tänker självklart göra henne sällskap. Sedan har nog Barbara Strycova helt andra planer. Man kan ha avancerade planer för hur Serena skall besegras i teorin. I praktiken är det dock en helt annan femma. Strycova har tidigare mött Williams två gånger i Grand Slam sammanhang och förlorat vid båda tillfällen. Det gör hon nu också. Serena går vidare till kvartsfinal.

Sladjan Osmanagic