Sladjan Osmanagic: Australian Open – Dag 9

Spelbloggare Publicerat: 23 januari 2017

Vår expert Sladjan Osmanagic hårdbevakar Australian Open och kommer återkomma tätt med nya krönikor, tankar och tips på hur de kommande matcherna kommer sluta. Han bjuder på sina tankar om de nya tiderna i tennisen och nattens respektive morgonens matcher. 

Det kan ofta kännas lite tomt, på gränsen till öde, när en Grand Slam turnering i tennis går in i sin andra vecka. Det spelas inte så många matcher av naturliga skäl och det blir nästintill en känsla av separationsångest.

Australian Open sticker ut i år. På herrsidan är det första gången sedan 2014 som varken Murray eller Djokovic spelar final. Det är nya tider i tennisen. Minns ni hur dominant Djokovic var 2015 och första halvan av 2016? En del tyckte att han var för bra för att sporten i sig skulle vara intressant. Nu är herrtennisen inne i ett skede där de yngre förmågorna kan, och bör, passa på att ta för sig.

Att Murray och Djokovic slogs ut tidigt är det bästa som kunde hända herrtennisen, anser jag. Det har öppnat upp hela turneringen och visar att allt är möjligt. En 117-rankad spelare, Istomin, slog ut Djokovic och en 50-rankad slog ut Murray med en bländande serve och volleyspel av klass. Fantastiskt kul och det visar hur jämt det är uppe i toppen, precis som det skall vara när det gäller sport på den högsta globala nivån.

Angelique Kerber, världsetta på damsidan, blev också utslagen tidigt. Hennes och Murrays uttåg ur turneringen visar också att det inte är någon dans på rosor, mentalt, att vara nummer ett i världen. Det skapar en tyngd på dess axlar som emellanåt inte klaras av att bära. Det kan ta tid vid att vänja sig att vara etta i världen.

Dominic Thiem och David Goffin är två av de yngre spelarna på herrtouren som har framtiden för sig. De spelade mot varandra i natt i en match som belgaren Goffin till slut vann med 3-1 i set. Viktig vinst för Goffin mot Thiem, som inte ännu inte riktigt nått den potential han besitter. Inför turneringen stack jag ut hakan och skrev att 2017 kan bli Dimitrovs år och att han kan gå långt i Melbourne. Nu är han i kvartsfinal efter att ha slagit ut Istomin i fyra set. Han möter Goffin i sin kvart på den undre halvan.

Milos Raonic ångar på och lever upp till de högt ställda förväntningarna han hade på sig själv inför turneringen. Världstrean har tagit sig till kvartsfinal efter att ha besegrat spanjoren Bautista Agut i fyra set. Raonic är en av spelarna som kan vinna hela turneringen nu när Murray och Djokovic är borta. Kanadensaren möter Nadal som besegrade Monfils efter en tuff match i fyra set. Det är den andra kvartsfinalen på undre halvan.

På damsidan gjorde två oseedade spelare upp i en av 8-delfinalerna, kvalspelaren Brady och veteranen Lucic-Baroni. Den äldre kroatiskan var den bättre spelaren av de två och tog sig vidare till kvartsfinal. Kul för den luttrade kroatiskan som har haft det tufft både på och utanför tennisbanan stundtals. Nu möter hon Karolina Pliskova som är i sitt livs form. Pliskova slog ut Gavrilova i raka set.

Serena Williams höll för trycket, som så många gånger förut, och besegrade Strycova i raka set. I kvarten blir det tuffare motstånd för Serena, i form av brittiskan Johanna Konta, som enkelt slog ut Makarova i raka set och tappade endast fem game. En mycket intressant match väntar mellan Serena och Konta.

Nattens matcher

Federer vs M Zverev
Den här matchen är på förhand enormt intressant av flera anledningar. De här två spelarna har haft två helt olika tennisliv, minst sagt. En av dem har aldrig tidigare spelat kvartsfinal i en GS. Den andre har hunnit med att vinna 17 Grand Slams. Den ene har fått ihop sitt trassliga tennisliv sedan i somras, den andre har gått skadad sedan dess. Den gemensamma nämnaren är att de båda föredrar serve och volleyspel, speciellt Mischa Zverev. Hur kommer Zverev reagera på att den störste och mest populäre spelaren genom tiderna på herrsidan står på andra sidan nätet? De har spelat mot varandra två gånger tidigare och Federer har vunnit båda, men de har inte mötts sedan 2013 i Halle då Federer vann med 6-0, 6-0. Federer vinner och går till semi.

Wawrinka vs Tsonga
De här två spelarna har varit med länge på touren och de har mötts vid sju tillfällen. Wawrinka leder med 4-3. Noterbart är att de aldrig har spelat mot varandra på hardcourt utomhus. Wawrinka har vunnit AO och Tsonga var i final så tidigt som 2008 (förlust mot Djokovic). Vi vet sedan tidigare att Wawrinka är som vassast när han har hugg på en titel och att han ofta lyfter sig ett par snäpp i slutet på turneringarna. Nu är vi i det skedet då Stan the man brukar steppa upp. Här tror jag på Wawrinka som segrare.

Vandeweghe vs Muguruza
Coco Vandeweghe gjorde en mästerlig match när hon enkelt slog regerande mästaren och världsettan Kerber i raka set. Amerikanskans högsta nivå är hög, det har vi sett prov på tidigare. Nu har Vandeweghe fått ett ordentligt genombrott på den största scenen. Nu möter hon sjundeseedade spanjorskan Garbine Muguruza, som sett stabil ut i sina fyra inledande matcher. På förhand är Muguruza den stor favoriten i den här matchen samtidigt som har pressen på sig. Coco leder med 2-1 i inbördesmöten, de möttes senast i Cincinnati förra året då vann Muguruza på hardcourt. Mitt tips är att spanjorskan vinner.

V Williams vs Pavlyuchenkova
Tycker det är härligt att Venus Williams är tillbaka på den nivå hon hör hemma, nämligen den högsta. Hon har kämpat på efter sjukdomar och skador och ser ut att trivas bra på banan igen. En tuff uppgift väntar på henne i kvartsfinalen där hon ställs mot ryskan Anastasia Pavlyuchenkova. De har mötts fem gånger tidigare och Venus leder den statistiken med 3-2. Alla deras möten har varit på hardcourt. Pavlyuchenkova är lite pånyttfödd efter att ha haft det tufft med tennisen ett tag. En match mellan två spelare som verkligen vill vinna. Mitt tips är att Venus gör det.

Sladjan Osmanagic