Spelskola: Fem viktiga saker att tänka på när ni spelar

Emil Jakobsson Publicerat: 6 april 2014
Spelskola, lär dig betta på Premier League
Foto: Bildbyrån

Här kommer en ny del av vår spelskola. Idag fokuserar vi på fem saker ni bör tänka på när ni spelar på fotboll. 

Säsongen börjar närma sig slutet men än finns det många spännande matcher att spela på. Här nedanför har ni fem punkter ni bör ha i åtanke när ni lägger era spel kommande veckor. Alla exempel här nedanför är från Premier League då det är den populäraste ligan men tipsen gäller alla ligor.

Om ni uppskattar den här artikeln, glöm inte att dela den på Twitter eller Facebook via knapparna till höger (under texten om ni läser via mobilen).

1. Titta inte på tabellen, titta på hemma- respektive bortatabellen

Det är lätt att luras av att ett lag ligger bra/dåligt till i tabellen. Men laget kanske finns på den motsatta sidan när det gäller spel på hemma- respektive bortaplan.

Den här säsongen har till exempel Stoke spelat in 30 poäng på hemmaplan (sjätte bäst i ligan). Men man har bara tio poäng på bortaplan (18:e plats).

Även Manchester United är ett bra exempel med 33 poäng (bäst av alla lag) på bortaplan men bara 24 poäng på hemmaplan (delad tionde plats).

2. Glöm inte lagens tidigare möten

Det spelar ingen roll om ett visst lag har fem raka segrar och ställs mot ett lag som förlorat fem raka matcher. Vissa lag har alltid lättare än andra mot vissa lag. Glöm aldrig att kolla statistiken för att se lagens tidigare möten. Mitt i allt är det underdogen som har fyra raka segrar. Detta kan man även tänka på om en manager som alltid haft lätt med lag X flyttat till en ny klubb.

Manchester City har t.ex. gjort 14 mål mot Manchester United och Arsenal under årets Premier League men bara ett mål mot Chelsea till exempel.

3. Överskatta inte skadefaktorn

Visst är det kännbart för ett lag med skador. Men glöm inte att alla lag jämt dras med skador. Visst olika spelare är olika viktiga men så länge det inte är en spelare som bär laget på sina axlar ska man inte övervärdera det faktum att ett lag saknar en eller två bra spelare.

Det finns ofta gott om kvalité bakom som vill ta sin chans att bevisa att man hör hemma i startelvan samtidigt som marknaden ofta överreagerar vilket skjuter iväg oddsen. Det är trots allt en lagsport.

4. Titta alltid på lagens kommande matcher

Denna regel är extra viktig så här under våren när Champions League och Europa League närmar sig slutet. Lag som har till exempel en kvartsfinal i Champions League bara några dagar efter en ligamatch bör man undvika.

Dels vilar de ofta spelare samtidigt som det är svårt att ha det där hundraprocentiga fokuset när man vet vad som väntar om några dagar.

5. Kolla på aktuell statistik

Sist men inte minst, kom ihåg att kolla på aktuell statistik när ni spelar så här sent på säsongen. Bara för att ett lag är bäst på bortaplan till exempel behöver det inte betyda att de är det just nu. Hur laget spelade borta mot Hull i augusti spelar inte speciellt stor roll just nu.

Glöm inte att kolla hur laget spelat på de fem senaste bortamatcherna också. Annars är det lätt att man luras av gamla siffror.

Vill ni veta mer?

Missa inte vår spelskola, där hittar ni fler texter som går igenom hur man ska bli en vinnare på sportbetting. Vi vill även passa på att tipsa om vår guide till spelbolagens bästa insättningsbonusar samt vår guide över de bästa casinobonusarna.