Speltips, AIK – Djurgården 10/8: Målpotential i möjliga rekordderbyt

Spelbloggare Publicerat: 10 augusti 2015

Allsvenskans tuffaste och mest uppmärksammade derbymatch öppnar den nya veckan – AIK mot Djurgården. Det är en oviss batalj som väntar, men mål är någonting vi har goda möjligheter till att få se.

Snabblänkar: Oddsen | Speltipset | Läsarnas röst | Statistiken | Startelvorna

Ett Stockholmsderby är alltid ett Stockholmsderby och alltid skållhett, oavsett i vilket av tabellskikten som lagen cirkulerar runt i och vad som är i potten rent sportsligt. Men ja, undra om det här inte är det hetaste på flera, flera år. Det faktum att det handlar om toppstriden för båda parter – Djurgården kliver faktiskt upp som etta vid händelse av en trea här – har bidragit till en makalös hajp och alla tiders derbyrekord i Stockholm kan mycket väl slås.

Och visst är det ett helt unikt derby i den bemärkelsen. Djurgården är seriens formstarkaste lag och bortsett från mardrömsstarten med två förluster och ett kryss på de inledande matcherna har man varit genomgående bra. Förra veckans 2-1-seger mot Häcken var den 15:e matchen i följd utan förlust.

AIK var tippade uppe i toppen och är placerade sexa, bara tre pinnar bakom just ärkerivalen Djurgården. Skulle man plocka alla tre pinnar här, då skulle det vara två mellan ettan och fyran samt fyra mellan ettan och sexan. Tveksamt var solnaiterna står formmässigt; man kommer från två förluster i dubbelmötet mot grekiska Atromitos i EL-kvalet som man därmed trillat ur, men har två serievinster mot allsvenskt toppmotstånd efter varandra.

Suttit i 7/9 matcher

Har mycket svårt att välja sida på 1×2-marknaden. Djurgården är absolut i bättre slag, men samtidigt sett lite mer uddlösa ut efter skadan på Haris Radetinac, som missar resten av spelåret. Han var innan dess lagets tveklöst bästa spelare och har kvalitéer som inte är alltför vanliga i Allsvenskan.

Sedan ska inte AIK:s hemmastyrka underskattas; man står stärkta med resultatraden 8-1-0 på Friends Arena och är ett helt annat AIK framför hemmafansen kontra på bortaplan. Man spelar med ett helt annat självförtroende i offensiven; i tre raka matcher har fyra baljor gjorts och minst två i samtliga nio.

Mål är jag däremot tämligen säker på att vi får se. Nu tenderar förvisso derbyna på Tele2 Arena att bjuda på fler mål och öppnare spel än de på Friends Arena, men det har ändå blivit mål åt båda håll i de två inbördesmatcher som spelats på arenan.

Ett orosmoment för DIF är också att båda de ordinarie centrala mittfältarna ser ut att missa matchen med skador. Kevin Walker är helt out och för Alexander Faltsetas ser det också mörkt ut. Detta innebär med största sannolikhet att Kerim Mrabti och Jesper Karlström kommer ersätta dem där, vilket innebär att man blir klart mer offensivt balanserade. Därtill är mittbacken Omar Colley tveksam för spel, även om det nu lutar åt att han faktiskt ska kunna medverka.

Defensiva skadebekymmer råder också i AIK. Försvarsspelarna Alessandro Pereira, Per Karlsson samt Sauli Väisänen räknar vi bort och huruvida Jos Hooiveld är redo för 90 minuter är osäkert. Det är inte vilka spelare som helst som hittas på frånvarolistan för AIK:s del heller.

Räknar med en tempostark match där vinsten är det enda som räknas för AIK. De är stekheta framåt och gästerna fyllda av självförtroende. Målrikt? Ja, det mesta tyder på det.

BLGM – ja är ett spel som suttit i sju av AIK:s nio hemmamatcher och i fem av DIF:s nio bortamatcher och här är jag tämligen säker att vi får se båda lagen fira minst en gång vardera under matchens 90 minuter och spelar just därför att båda lagen ska måla till 1,67x hos ComeOn.

Speltips:

Speltips: BLGM – ja
Odds: 1,67 (Jämför alla odds)
Bolag: ComeOn! (3 000 kr bonus)
Spelstopp: 19:00, måndag 10/8
TV:  cmoresport logo (TV-tablå)
Stream:  viaplay logo cmoreplay logo tv4sport logo

 

Rösta: Vem tror ni på?

 

Statistik, jämför lagen:

 

 

Officiella startelvor:

Ca 30-40 minuter innan avspark publiceras de officiella startelvorna här.

 

Bästa oddsen:

Spel Odds Bolag
AIK 2,20 bet365 logoRegler och villkor gäller.
Oavgjort 3,55 redbet logo
Djurgården 3,45 redbet logo
Över 2,5 mål 1,78 redbet logo
Under 2,5 mål 2,10 williamhill logo

 

Oddsens motsvarighet i procent: