Speltips, CHL-final Kärpät – Frölunda 9/2: Tuff bortamatch i norra Finland

Emil Jakobsson Publicerat: 8 februari 2016

OBS! Nedsläpp 17:30. Förra säsongen förlorade Frölunda CHL-finalen borta mot Luleå. Nu är det dags för revansch när finska Kärpät är värd för finalen men det är inte göteborgarna som är favoriter inför finalen.  

Förra säsongens CHL-final borta mot Luleå vill nog Frölunda helst glömma. De tog ledningen redan efter 17 sekunder och hade en 2-0-ledning inför tredje perioden men  Luleå vände och vann med 4-2. En bitter förlust för ett ungt Frölunda som än en gång fick stämpeln att de inte riktigt är ett slutspelslag. Trots att de slutat tvåa i grundserien både 2013-14 samt 2014-15 har de slutat med besvikelser i slutspelet när de åkt ut i kvartsfinal respektive semifinal och sedan CHL-förlusten ovanpå det.

Den här säsongen har Frölunda spelat strålande ishockey men nu under 2016 har de tappat rejält och förlusterna börjar plötsligt rada upp sig. CHL-finalen kommer på det sättet lägligt. Ett perfekt tillfälle att genom en seger dels flytta fokus från de svaga resultaten i SHL men även sända signaler att årets upplaga av Frölunda håller i ett slutspel och lyfter sig i stora matcher. En ny förlust skulle sände helt fel signaler inför slutspelet, inte minst inom den egna gruppen och i media.

Annars är som sagt formen långt från den bästa. Nu senast förlorade de med hela 4-1 borta mot Skellefteå och förlusten var deras tredje raka och på de två senaste matcherna har de släppt in hela nio mål. Under 2016 har Frölunda förlorat sju av tolv matcher vilket kan jämföras med 5 förluster på 30 matcher under hösten/vintern 2015. På bortaplan har de nu förlorat hela fem av de sex senaste matcherna. Under årets CHL-slutspel har de även förlorat tre av fyra slutspelsmatcher på bortaplan.

Vunnit grundserien och slutspelet, två säsonger i följd

Kärpät är från Uleåborg eller Oulu som det heter i Finland. Staden ligger i höjd med Luleå på den finska västkusten och har nästan 200 000 innevånare. Hockeylaget Kärpät har dominerat finsk ishockey de senaste säsongerna. De har vunnit både grundserien samt guldet de två senaste säsongerna. Den här säsongen ligger de visserligen bara tvåa men ligger bara fem poäng bakom ettan HIFK och har en match mindre spelad så avståndet kan minskas till två ynka poäng genom en seger där.

Även Kärpät har en förlust i ryggen inför finalen då de föll med 2-1- efter förlängning borta mot KalPa i lördags. Men de har vunnit fem av de sju senaste matcherna så formen är betydligt bättre än Frölundas och hemma i Uleåborg är de starka. De har vunnit 18 av 24 hemmamatcher inklusive tre av de fyra senaste. Ser vi till årets CHL-säsong har de fem segrar och en oavgjord (som räckte för avancemang till finalen) och ingen förlust på hemmaplan.

En intressant duo i Kärpät att hålla ögonen på Finlands JVM-duo Jesse Puljujärvi och Sebastian Aho som kom ettan och tvåa i turneringens poängliga med 17 respektive 14 poäng på sju matcher. De är livsfarliga ihop, inte minst i powerplay där de hittar väldigt fina öppningar. Dessutom gör den tidigare NHL-stjärnan Joni Pitkänen comeback i Kärpät efter sin tuffa skada 2013 och om han hittar sitt spel är han en otroligt bra back som kommer göra livet svårt för Frölunda.

Ni som har bra minne kommer säkert ihåg att de två lagen möttes i semifinalen förra säsongen och där gick Frölunda vidare efter förlängning i det andra mötet mellan lagen. Frölunda vann sin hemmamatch med 4-2 men föll sedan med 3-1 på bortaplan mot Kärpät. Men väl i förlängningen lyckades Frölunda göra det avgörande målet men jag tror inte på Frölunda den här gången.

De förlorade trots allt med 3-1 senast de besököte Uleåborg och har haft stora problem, inte minst på bortaplan de senaste veckorna. Fem förluster på sex bortamatcher går inte att snacka bort. Kärpät är samtidigt väldigt starka på hemmaplan och har goda vanor från slutspel då de vunnit guld två säsonger i följd hemma i Finland.

Vi får 2,32 gånger pengarna för den raka ettan hos Nordicbet vilket kan jämföras med 2,18 hos bet-at-home till exempel. Missa inte att Nordicbet ger våra läsare en unik bonus på 1 000 kronor + ett gratisspel värt 400 kronor. Klicka här för att ta del av det. 

Speltips:

Speltips: Kärpät vinner ordinarie tid
Odds: 2,32 (Jämför alla odds)
Bolag: Nordicbet (1 000 kr bonus)
Spelstopp: Kl 17:30, tisdag 9/2
TV:  svtett logo (TV-tablå)
Stream:  svtplay logo

Statistik, jämför lagen:

 

Bästa oddsen:

Spel Odds Bolag
Kärpät 2,3 titanbet logo
Oavgjort 4,25 betway logo
Frölunda 2,7 betrally logo
Över 4,5 mål 1,91 unibet logo
Under 4,5 mål 1,91 bwin logo

Oddsens motsvarighet i procent: