Speltips, Djurgården – AIK 25/5: Nytt mittbackspar i derbyt – målrikt?

Spelbloggare Publicerat: 25 maj 2015

Stockholms största derby stundar. Tele2 Arena är helt slutsåld när ett formtoppat Djurgården ställs mot tvillingklubben AIK. Vi har svårt att välja sida, men tror starkt på en målrik batalj mellan rivalerna.

Krisstämpeln hann nästan komma upp för Blåränderna innan man radade upp sex raka fullpottare. Säsongen inleddes med ynka en pinne på tre matcher, men nu har laget vaknat till liv på allvar och hittas på tredjeplatsen i Allsvenskan, med chans att haka på i den absoluta toppen när konkurrenterna som är uppe och nosar i samma område åkt på en del olyckliga resultat de senaste veckorna – och då syftar jag på just AIK och även Malmö.

AIK:s kurva, ja, den är helt annorlunda DIF:s. Oväntat är man också bakom dem i tabellen – ett avstånd som inför den tionde omgången är på fyra pinnar. Senast fick man en rejäl käftsmäll av toppkonkurrenten IFK Göteborg, förlorade med 0-3, och innan dess fick man bara oavgjort (2-2) i hemmamatchen mot Norrköping.

Gästerna är dock, kanske inte ett skickligare, men ändå mognare lag som bör ses som mer slagkraftigt över 30 matcher. Djurgårdens trupp är mer eller mindre helt nysnickrad och trots den stora succén de senaste veckorna, är de svaga sidorna tydliga.

12/18 matcher över linan

Om AIK inte hade sett så katastrofalt usla ut som de gjorde mot Göteborg, då hade jag inte tvekat en sekund på att spela den raka tvåan till 2,92x eller dnb-spelet till en bit över dubbelt. Formen ser, som nämnt, inte alls bra ut och det är i motvind man kommer ut på Tele2 Arena.

Däremot – målrikt. Allt – ja, allt – talar för det. Förstår inte alls varför oddsen på överspelen betalar så pass bra. AIK, som gjort sig kända för att vara stabila defensivt de senaste åren, har inte alls hittat rätt i försvarsspelet, vilket främst visas när tuffare motstånd vankas; tre insläppta mot Elfsborg, tre mot Göteborg och två mot Norrköping tyder starkt på det. Offensivt däremot, där finns det kvalité.

Det kanske mest överraskande med DIF är vilken målmaskin man utvecklats till. Pelle Olsson, som fick en hel del kritik under fjolåret för att inte släppa offensivare startelvor eller gjutit mer mod i laget, fogar över det lag som gjort flest mål i hela serien: 20 stycken på nio matcher är facit. Nyasha Mushekwi, den inlånade doldisen, toppar skytteligan med nio gjorda baljor, och då tilldömdes han inte ett mål där bollen var halvmetern över mållinjen senast mot Halmstad.

Tycker ändå att Blåränderna är smått överskattade – defensiven ser inte alls stabil ut. Sex mål har släppts in på de fyra senaste matcherna; två mot såväl Åtvidaberg som Halmstad, vilka vars offensiva hot är klart färre än AIK:s. Nu missar dessutom mittbacksgeneralen tillika kaptenen Emil Bergström matchen efter att ha fyllt sin varningskvot. In i mittlåset kommer Fredrik Stenman, som förvisso är oerhört bra men inte spelat på hela säsongen, och det är allt annat än optimalt.

Stockholmsderbyna har historiskt varit hyfsat målsnåla, där främsta fokus varit på att vinna den fysiska kampen. På Tele2 Arena råder helt annorlunda förutsättningar i och med plastmattan – blir mindre duellspel och mer skönlir. De två inbördesmötena som spelats på arenan har slutat 2-2 samt 2-3.

För båda parter har sex av nio matcher slutat över 2,5 mål. Nu borde den statistiken stärkas ytterligare och överspelet synas med glädje till 1,76x hos Redbet. Redan sjunkit lite, men värde ska finnas åtminstone sju punkter neråt.

Speltips:

Speltips: Över 2,5 mål
Odds: 1,76 (Jämför alla odds)
Bolag: Redbet (1 200 kr bonus)
Spelstopp: Måndag 19:00, 25/5
TV / Stream:  cmoresport logo viaplay logo (TV-tablå)

 

Rösta: Vem tror ni på?

 

Statistik, jämför lagen:

 

 

Officiella startelvor:

Ca 30-40 minuter innan avspark publiceras de officiella startelvorna här.

 

Bästa oddsen:

Spel Odds Bolag
Djurgården 2,50 williamhill logo
Oavgjort 3,60 redbet logo
AIK 2,92 redbet logo
Över 2,5 mål 1,76 redbet logo
Under 2,5 mål 2,12 nordicbet logo

 

Oddsens motsvarighet i procent: