Speltips, Falkenberg – Elfsborg 5/7: Underlaget den viktigaste faktorn?

Simon Pålsson Publicerat: 4 juli 2015

Allsvenskan drog igång med tre matcher under lördagen. Dag två efter sommaruppehållet börjar med Falkenberg mot Elfsborg i en match där vi tror att underlaget kan bli en viktig faktor.

Det finns ett par allsvenska sanningar som de flesta som följer den allsvenska fotbollen har koll på. En sådan är att IF Elfsborg, trots att man är och länge har varit ett av landets klart bästa fotbollslag, inte kan vinna fotbollsmatcher på gräs. Boråsarna har som bekant konstgjort underlag på Borås Arena och är därigenom hemma på ett annat underlag än gräs.

När man då spelar fotbollsmatcher på gräs drabbas man av två problem. För det första åker man på en bortamatch, vilket generellt sett alltid är en nackdel kontra att spela hemma. För det andra tvingas man spela en match på ett underlag man varken tränar eller spelar matcher på vanligtvis.

Det är faktiskt där vi är i svensk fotboll år 2015 och inför matchen kan alltså gräset vara en av hemmalagets absolut största konkurrensfördelar.

Intressant är att Elfsborg hittills i år spelat två matcher på gräs och det har där blivit förluster på Gamla Ullevi mot IFK Göteborg och på Örjans Vall mot Halmstads BK. Det är för övrigt en av blott två segrar för bottenlaget Halmstad den här säsongen.

Trots anfallstappet – underlaget väger över

Inför matchen mellan Falkenberg och Elfsborg tror vi med andra ord att underlaget kommer att stärka ett redan väldigt bra hemmalag. En annan allsvensk sanning som finns är nämligen att Falkenbergs FF i stort sett alltid gör mål hemma på Falkenbergs IP och vi tror att det kommer att ske även den här gången.

Viktigt att komma ihåg är dock att hemmalaget saknar sin anfallsstjärna Hakeem Araba på grund av avstängning. Den urstarka centertanken har varit viktig för Falkenberg under våren, men vi tror att man kan hota Elfsborg även utan sin stora anfallare.

Målmarknaden skulle kunna vara intressant inför matchen då det här är två målfarliga lag. Vi väljer dock att rikta blickarna åt annat håll, inte minst med anledning av underlagets uppenbara roll i sammanhanget. Falkenberg +1 asian handicap till 1,85 hos bet365 känns väldigt intressant. Det är ett spel som betyder att vi vinner om matchen slutar 1 eller X, men vi får pengarna tillbaka vid en uddamålsförlust för hemmalaget. Vi förlitar oss på Falkenbergs förmåga att göra mål och Elfsborg oförmåga att vinna på gräs.

Speltips:

Speltips:  Falkenberg +1 asian handicap
Odds:  1,85 (Jämför alla odds)
Bolag: Bet365 (1 000 kr bonus)
Spelstopp:  15:00, söndag 5/7
TV / Stream:   cmoresport logo

 

Rösta: Vem tror ni på?

 

Statistik, jämför lagen:

 

Officiella startelvor:

Ca 30-40 minuter innan avspark publiceras de officiella startelvorna här.

 

Bästa oddsen:

Spel Odds Bolag
Falkenberg  6,00 redbet logo
Oavgjort  4,20 betway logo
Elfsborg  1,62 redbet logo
Över 2,5 mål  1,81 redbet logo
Under 2,5 mål  2,05 titanbet logo

 

Oddsens motsvarighet i procent: