Speltips, Gefle – Sundsvall 20/5: Gavlevallen invigs till derbyt

Simon Pålsson Publicerat: 20 maj 2015

En lång väntan är över och Gavlevallen är nu redo att stå värd för sin första match. Både invigning och glödhett norrländskt derby på en och samma gång.

Då är det äntligen dags. Strömvallen har vinkat adjö till allsvensk fotboll och nu är det dags för Gavlevallen att ta över rollen som Gefle IF:s stolta arena. Genom åren, speciellt på 2000-talet, har Strömvallen gjort sig känt som ett ställe man som motståndare inte gärna åker till. Det är ofta lite kallt, planen är hårt kritiserad och motståndarna är obehagligt bra på att försvara sig.

När Gavlevallen tar över är frågan om dessa förutfattade meningar om Gefles hemmaplan följer med i flytten. Nu ska nya traditioner sättas och nya sanningar formuleras.

Gefle IF lämnar hur som helst Strömvallen med en fin period bakom sig. Fem poäng på tre hemmamatcher kanske inte är något man firar, men föga förvånande har laget inte släppt in ett enda mål på hemmaplan. Trots att Pelle Olsson har lämnat klubben finns förmågan att täppa till ytor kvar än idag.

Norrlandskonkurrenten GIF Sundsvall då? Det är ett lag som kännetecknas av något helt annat än ett stabilt försvarsspel. Istället är det den frejdiga offensiven som gjort sig känd runt om i Sverige under våren, något som bland annat hjälpt till att bärga hela tre segrar på bortaplan under inledningen av säsongen. Åtvidaberg, Örebro och Hammarby har alla fått se sig besegrade av nykomlingarna Sundsvall.

Den gemensamma nämnaren är en fördel för gästerna

Förutom kopplingen till Sveriges lite mer nordliga delar finns det en annan stor gemensam nämnare mellan de båda lagen. Både Gefle och Sundsvall spelar på konstgjort underlag på sina respektive arenor och har därutöver ett klart bättre facit när de spelar på just konstgräs än gräs.

Den här gången är känslan dock att den gemensamma nämnaren främst är en fördel för bortalaget, ett påstående som stärks av det faktum att laget på sina tre inledande bortamatcher mot konstgräslag tagit tre segrar. Imponerande.

Trots att Gefle IF gjort sig känt som ett urstarkt hemmalag och trots att man väntar ett fullsatt Gavlevallen i invigningsmatchen är det Sundsvall som, spelbolagens oddssättning till trots, får gälla som knappa favoriter i den här matchen. Det menar åtminstone vi. Dels har man ett på pappret starkare lag, dels är man inne i ett fint stim och dels kan man utnyttja det faktum att Gefle för en gångs skull inte riktigt är hemma på sin hemmaplan.

Därför är det oerhört glädjande att vi kan spela Sundsvall draw no bet (pengarna tillbaka vid oavgjort) till hela 2,35 hos Bwin. Då garderar vi oss också för det hemska scenariot att vi får se ännu en 0-0-match uppe i Gävle, den i så fall tredje bara den här säsongen. Vi lägger en slant på Sundsvall och håller tummarna för att anfallarna Pa Dibba och Johan Eklund vaknat på rätt sida.

Speltips:

Speltips:  Sundsvall draw no bet
Odds:  2,35 (Jämför alla odds)
Bolag: Bwin (250 kr bonus)
Spelstopp:  Onsdag 20/5, 19:00
TV / Stream:    cmoresport logoviaplay logotv4sport logo

 

Rösta: Vem tror ni på?

 

Statistik, jämför lagen:

 

Officiella startelvor:

Ca 30-40 minuter innan avspark publiceras de officiella startelvorna här.

Bästa oddsen:

Spel Odds Bolag
 Gefle IF  2,32 redbet logo
Oavgjort  3,40 bet365 logoRegler och villkor gäller.
 GIF Sundsvall  3,20 betway logo
Över 2,5 mål  1,95 ladbrokes logo
Under 2,5 mål  1,92 redbet logo

 

Oddsens motsvarighet i procent: