Speltips, IFK Göteborg – Häcken 16/8: Nya derbymål?

Spelbloggare Publicerat: 15 augusti 2015

Göteborgsderbyna mellan Blåvitt och Häcken brukar alltid innebära mål – det är en trend vi tror fortsätter även över söndagen.

Getingboet i den allsvenska toppen har vi rapporterat om ett flertal gånger de senaste veckorna, men nu surrar det ännu värre än det gjort tidigare. Topptrion står alla på 38 pinnar, Djurgården och AIK på 36 och Malmö på 34.

Det är faktiskt omöjligt att peka ut en tydlig favorit att vinna serien, men Blåvitt – som kändes så solida bara för ett par veckor sedan och lett serien under merparten av spelåret – är inte i närheten av lika starka utan sålda anfallsstjärnan Lasse Vibe. Finska Riku Risku har köpts in som ersättare, men vilken nivå han håller är alltjämt oklart. Senast han målade tvåsiffrigt under en och samma säsong var 2013 – då i den norska förstadivisionen.

Prestationerna har också blivit sämre efter Vibes flytt – och kanske är det till stor del psykologiskt? Tre av de fem senaste matcherna kan bockas av som torsk, medan en vunnits och en slutat oavgjort. 6-0 mot Örebro var förstås imponerande, men för ärlighetens skull var en del av målen rena bjudningarna. Nu senast torskade man med 1-2 borta mot Malmö, där det spelmässigt inte såg bra ut överhuvudtaget.

Som en extrasmäll är de defensiva kuggarna Gustav Svensson, avstängd, och Mattias Bjärsmyr, skadad, out här.

Spelet suttit i 13/15 senaste

Nu väntar alltså Häcken på Gamla Ullevi – ett Häcken som spelade sina hemmamatcher på arenan den första delen av serien. Oavsett om man inte löste speciellt bra resultat, är det såklart en fördel att man är vana – räkna också in alla tidigare derbyn – med arenan, mattan och allt runtomkring. Hemma-/bortafaktorn – av lite mindre betydelsefull än i andra matcher.

Svårt att veta var Häcken står. Man tillhör mittenskiktet med 24 inspelade pinnar på 19 matcher – något man inte kan vara nöjda med, men någon katastrof är det inte tal om. Efter arenaflytten till Bravida fick man en tydlig boost, men nu senast, hemma mot Gefle, fick man ”bara” 1-1 efter en usel första halvlek och okej andra.

Under transferfönstret fick Häcken tillbaka Paulinho Guerreiro, som också tillhörde klubben för fem år sedan, och undertecknad var lite tveksamt inställd till hans kvalitéer, men hittills har det i alla fall blivit succé med tre mål på de fyra första matcherna. Ett offensivt lyft har man utan tvekan fått.

Ingenting nytt att rapportera om på frånvarofronten, men som nämnt – IFK har två stora defensiva avbräck. Ökar Häckens chanser att kunna pilla in något mål på Gamla Ullevi rejält. Att Blåvitt får in minst ett kan vi nästan ta för givet.

Ofta tenderar derbyn att bli tillknäppta och handla mycket och fajten – detta är ett undantag. Här har det blivit öppet, chans- och målrikt; i 13 av de 15 senaste inbördesmötena har båda sidorna målat och visst bör den statistiken bli ännu starkare efter att domaren satt sin pipa i munnen?

BLGM – ja spelas till 1,87x hos Redbet.

Speltips:

Speltips: BLGM – ja
Odds: 1,87 (Jämför alla odds)
Bolag: Redbet (1 200 kr bonus)
Spelstopp: 15:00, söndag 16/8
TV:  cmoresport logo (TV-tablå)
Stream:  viaplay logo cmoreplay logo tv4sport logo

 

Rösta: Vem tror ni på?

 

Statistik, jämför lagen:

 

 

Officiella startelvor:

Ca 30-40 minuter innan avspark publiceras de officiella startelvorna här.

 

Bästa oddsen:

Spel Odds Bolag
Göteborg 1,75 redbet logo
Oavgjort 4,00 williamhill logo
Häcken 5,30 redbet logo
Över 2,5 mål 1,84 redbet logo
Under 2,5 mål 2,02 unibet logo

 

Oddsens motsvarighet i procent: