Speltips, Linköping – Djurgården 16/9: Äntligen är SHL tillbaka!

Emil Jakobsson Publicerat: 15 september 2015

Äntligen är det dags! SHL tjuvstartar under onsdagen med två matcher och här tar vi en närmare titt på mötet mellan Linköping och Djurgården. 

Personer som inte uppskattar SHL brukar ofta prata om att det är en lång serielunk med onödigt många matcher vilket gör att det tappar intresset. Men SHL har 52 matcher under grundserien den här säsongen, som jämförelse spelade Barcelona 60 tävlingsmatcher förra säsongen. Att tabellen i SHL dessutom säsong efter säsong är så otroligt jämn att målskillnad ofta krävs för att skilja lagen stärker bara bilden om att varje match är precis lika viktig. Den första, den i november och den sista handlar alla om tre poäng som kan bli avgörande för om man åker ur, når slutspel eller vinner grundserien.

Om vi återvänder till onsdagens premiärmatch mellan Linköping och Djurgården. Hemmalaget Linköping har tre raka säsonger blivit utslagna i semifinal och inför den här säsongen gör de e nystart med bland en ny tränare i form av Dan Tangnes. Men Tangnes är inget nytt ansikte i Linköping, han var assisterande bakom Roger Melin förra säsongen och ska nu på egen hand försöka lyfta laget mot nya höjder. Bland nyförvärven sticker bland annat Rhett Rakhshani, Niklas Persson, Chad Billins och Andrew Gordon ut. Men de har samtidigt tappat en del tunga pjäser, inte minst Jeff Tafe som kom tvåa i SHL:s poängliga samt Jacob Micflicker som kom fyra i SHL:s poängliga. Den duon stod tillsammans för hela 106 poäng.

Många likheter med förra säsongen

Det finns även en hel del likheter mellan förra säsongen och den som vi inleder på onsdag. Både den här försäsongen och förra var Linköping det SHL-laget som hade högst poängsnitt på sina träningsmatcher. Nu under årets försäsong har de vunnit samtliga åtta matcher med ett poängsnitt på 2,88. Förra säsongen inledde de säsongen hemma mot Djurgården, precis som den här säsongen.

Förra säsongens premiärmöte vann Linköping med 2-1 och Linköping vann faktiskt fyra av fem matcher mot Djurgården. Deras tre hemmamatcher vann de med hela 13-1 i målskillnad.

Under CHL den här säsongen har Linköping fyra raka segrar och de har sett stabila ut med bara fyra insläppta mål trots bland annat en tuff bortamatch mot IFK Helsingfors.

”Laget får ett lyft”

Djurgården ser samtidigt ut som ett lag som kommer ta ett steg framåt. Nyförvärv som Patrick Thoresen och Tomi Sallinen samtidigt som man fått behålla bland annat Marcus Sörensen gör att laget får ett lyft. Däremot har spelet varit lite upp och ner under försäsongen med bara fem segrar på nio matcher.

Ser vi till CHL förlorade Djurgården premiären mot finska Tappara men vann sedan mot dem på bortaplan efter förlängning och avslutade med att vinna båda matcherna i dubbelmötet mot EV Zug. Men till skillnad från Linköping som släppte in 1,0 mål i snitt per match släppte Djurgården in hela 2,75 mål per match i snitt under gruppspelet i CHL.

”Synar dem gärna på det oddset”

Jag var först inne på underspelet här då Djurgården pratar mycket om att defensiven är grundbulten i deras spel och Linköping har en otroligt stark defensiv samtidigt som de tappat ett par viktiga offensiva pjäser. Men oddsen är för låga och spelbolagen har värderat underspelet ungefär som oss.

Däremot ser vi värde i den raka ettan som Nordicbet ställer ut hela 1,98 för. De flesta bolagen ligger runt 1,85-1,90 och vissa är nere på 1,82 för samma spel. En miss av Nordicbet enligt mig och jag synar dem gärna på det oddset.

Linköping är starka på hemmaplan. Förra säsongen var de seriens näst bästa hemmalag med 19 segrar på 28 matcher jämfört med sju segrar på 27 bortamatcher (sjunde bästa bortalag). Även Djurgården var förra säsongen starkare på hemmaplan och vann bara sex av 28 bortamatcher (nionde bästa bortalag).

Linköping vann dessutom fyra av fem mot Djurgården förra säsongen inklusive de tre hemmamatcherna och som vi skrev tidigare, med en förkrossande målskillnad på 13-1. Även om man inte ska värdera försäsongens resultat allt för mycket går det inte att förneka att Linköping sett bra ut och min gissning är att de i alla fall kommer inleda säsongen bra. Den raka ettan till 1,98 känns med andra ord väldigt bra.

Speltips:

Speltips: Linköping vinner, rak etta
Odds: 1.98 (Jämför alla odds)
Bolag: Nordicbet (1 000 kr bonus)
Spelstopp: Kl 19:00, onsdag 16/9
TV:  cmorehockey logocmorelivefyra logo  (TV-tablå)
Stream:  cmoreplay logotv4sport logo

 

 

Statistik, jämför lagen:

 

Bästa oddsen:

Spel Odds Bolag
Linköping 1,98 nordicbet logo
Oavgjort 4,25 betway logo
Djurgården 3,85 nordicbet logo
Över 5,5 mål 2,4 bwin logo
Under 5,5 mål 1,57 unibet logo

 

Oddsens motsvarighet i procent: