Speltips, Luleå – Frölunda 3/2: Historisk final i CHL

Emil Jakobsson Publicerat: 3 februari 2015
CHL Luleå - Frölunda final 3 febriari 2015
Foto: Bildbyrån

Champions Hockey League, under tisdagen spelas den första finalen någonsin och det mellan två svenska lag. En match, vinnaren tar allt. Frågan är om hemmalaget Luleå eller Frölunda får hissa bucklan mot skyn?

European Trophy blev CHL och både pengarna och prestigen steg plötsligt snabbt. Prispengarna som fördelas mellan de deltagande lagen är hela 13,3 miljoner kronor, över tio miljoner mer jämfört med förra säsongen.

Totalt har 44 lag från 12 länder deltagit, nu när vi är framme i finalen är det en helsvensk uppgörelse och på grund av bättre spel under turneringen har Luleå fördelen av hemmaplan i finalen mot Frölunda.

Hemma i SHL förlorade Frölunda nu senast med 4-2 borta mot Brynäs men de har trots allt vunnit fem av de sju senaste matcherna. På bortaplan har de däremot förlorat sju av deras nio senaste matcher. De slog ut finska Kärpät i CHL:s semifinal men de krävdes en förlängning i returmötet innan de tog sig till finalen.

En intressant detalj är även att Frölundas tränare Roger Rönnberg är från Luleå och även har coachat Luleå Hockey tidigare, nu återvänder han till sin tidigare hemmaarena för att vinna en titel med Frölunda.

Brukar bli otroligt jämna matcher

De två lagen möttes så sent som den 22 januari i Göteborg, då vann Frölunda enkelt med 4-1. Luleås nyförvärv Niko Hovinen gjorde sin debut i målet den matchen men släppte in fyra mål i de två första perioderna och blev sedan utbytt och dumpades även av klubben efter den matchen.

Ser vi över hela säsongen har Frölunda vunnit tre av fyra matcher mot Luleå men ser vi bara till möten uppe i Norrbotten mellan de två lagen har Luleå faktiskt vunnit sex av de åtta senaste matcherna mellan lagen.

Luleå föll mot Örebro med 2-3 efter förlängning nu senast och laget har verkligen blandat och gett den senaste tiden.

När de slog ut Skellefteå i den avgörande semifinalen den 20 januari spelade de otroligt intensivt och gjorde en av sina bästa matcher på länge. Det följdes upp av tre raka förluster i SHL innan de väldigt effektivt stängde ner Djurgården och vann med 0-3 på Hovet. Vi var inne på det förra veckan när vi rekade en av Luleås matcher att fokus verkar ligga på CHL, de har varit skärpan och intensiteten som saknats den senaste veckan.

”Brukar bli mycket psykologi”

Värt att notera är även att lagens senaste nyförvärv som bland annat Ryan Lash i Frölunda samt Luleås Chad Billins och Jonathan Sigalet inte får delta i finalen eftersom de inte fanns med i den truppen som klubbarna registrerade tidigare under säsongen.

Bästa spelet då? Vi håller krysset till 3,8 gånger pengarna som det bästa spelet. Finaler och avgörande matcher brukar alltid vara tuffa och täta och det blir mycket psykologi vilket ofta resulterar i att laget som ligger under får ta över kommandot samtidigt som det andra laget omedvetet blir försiktigare och backar hem. Ett perfekt recept för en förlängning med andra ord.

Två av säsongens möten mellan dessa lag gick till förlängning och de två matcherna uppe i Luleå har slutat 1-0 efter ordinarie matchtids samt 2-3 efter straffar. Jag ser Frölunda som ett betydligt bättre lag men hemmaplan, lagets fokus på CHL och succémålvakten Joel Lassinantti talar för Luleå och när vi slår ihop allt känns att det krävs en förlängning för att hitta en vinnare här.

Bästa oddsen just nu:

Spel Odds Bolag Bonus
Luleå 2,4 betway logo 500 kr
Oavgjort 3,8 betway logo 500 kr
Frölunda 2,7 bet365 logoRegler och villkor gäller. 1 000 kr
Under 4,5 mål 1,8 williamhill logo 1 000 kr
Över 4,5 mål 2,1 unibet logo 1 200 kr

 

Speltips:

Speltips: Oavgjort
Odds: 3,8 (Jämför alla odds)
Bolag: Betway (Gratisspel värt 500 kr)
Spelstopp: Tisdag 3/2 kl 20:15
TV:  svttva logosvtplay logo (TV-tablå)

Rösta: Vem tror ni på?

Skrivet av: Thomas Mäkitalo