Speltips, Luleå – Frölunda 1/12: Tredje slutspelsmötet på två säsonger

Emil Jakobsson Publicerat: 30 november 2015

För 301 dagar sedan vann Luleå Champions Hockey League-finalen mot just Frölunda uppe i Coop Norrbotten Arena. Under tisdagen drabbar de samman igen i CHL-slutspelet men den här gången i kvartsfinalerna och räkna med heltaggade gäster som är ute efter revansch för senast.

Vissa lag har naturliga rivaliteter som kan bygga på att man till exempel är från samma stad eller region. Andra rivaliteter byggs upp med tiden efter många tuffa möten. Luleå och Frölunda har de senaste åren byggt upp en väldigt spännande rivalitet och även om SM-finalen från 1996 som av många brukar kallas den brutalaste i svensk historia givetvis har satt tonen har mycket hänt de senaste säsongerna.

Frölunda leds till exempel av Luleåsonen Roger Rönnberg och lagen har faktiskt mött varandra i tre slutspel på två säsonger. Förra säsongen möttes de nämligen både i CHL-finalen (seger 4-2 för Luleå) men även i SM-slutspelet där Frölunda var starkast och slog ut Luleå med 4-3 i matcher. Nu under tisdagen drar som sagt tredje slutspelsmötet mellan de två lagen igång på mindre än ett år och visst har det byggts upp känslor mellan de två lagen.

Frölunda har som bekant inlett den här säsongen strålande och toppade SHL fram till i helgen när Skellefteå passerade dem efter en 5-3-förlust borta mot Örebro. Formmässigt hade Frölunda fyra raka segrar innan den förluster och de har vunnit imponerande 19 av 23 SHL-matcher den här säsongen och har hela +38 i målskillnad.

Men på det är på bortaplan som förlusterna brukar komma. De har förlorat två och bara tagit tre poäng i en av deras fyra senaste bortamatcher.

Defensiven har blivit betydligt bättre

Luleå inledde säsongen horribelt svagt och var som värst nere och vände på 13:e platsen men över de fem senaste matcherna har de fyra segrar under ordinarie speltid vilket gjort att de nu bara har fyra poäng upp till sjätteplatsen som betyder att de skulle slippa play-in.

Den största skillnaden jämfört med tidigare under säsongen är att defensiven inte bara blivit bättre utan mycket bättre. Under deras fem senaste matcher så har de i tre av matcherna bara släppt in ett mål och nu senast var även Joel Lassinantti tillbaka i målet efter skadeproblem och han stod direkt för en stark insats med bara ett insläppt mål.

Men Frölunda är inget motstånd som passar Luleå speciellt bra. De har generellt sett haft stora problem mot skridskostarka lag och Frölunda har vunnit fem raka mot Luleå (säsongens två första och de tre sista under förra säsongen). Men uppe i Luleå har faktiskt hemmalage vunnit fem av de sju senaste mot Frölunda.

Upplägget i CHL öppnar för målsnålt

Vi ser ett väldigt bra spelvärde i under 4,5 mål här som betalar fina 2,0 hos William Hill (klicka här för 1 000 kr bonus) vilket kan jämföras med 1,78 hos till exempel Betway.

Luleå har som sagt fått ihop defensiven och har Lassinantti tillbaka i målet. De brukar även spela betydligt mer defensivt i CHL där man räknar ihop resultaten från två matcher för att hitta vinnaren. Deras fyra slutspelsmatcher i CHL den här säsongen har snittat 3,75 mål och hemma mot Frölunda har faktiskt sju av de tio senaste gått under 4,5 mål (ordinarie matchtid).

Frölunda förlorade som sagt med 5-3 nu senast och tränaren Rönnberg var mint sagt kritisk till hur laget uppträdde.
– Vi gör alldeles för många misstag och är naiva med pucken. Vi saknar det där tålamodet och går på för hårt och blir övermodiga, det straffar sig, sa Rönnberg efter förlusten till GP.

Vi kan med andra ord mest troligt vänta oss ett mer tålmodigt Frölunda som inte vill gå bort sig och spela med större marginaler än senast. Upplägget i CHL att man räknar ihop målen från de båda matcherna öppna dessutom för underspelet i första mötet. Inget av lagen kommer ta ut målvakten för att jaga en kvittering och det finns ingen anledning att satsa för offensivt om man ligger under med ett eller två mål när minst 60 minuter ishockey återstår nästa vecka mellan lagen.

Speltips:

Speltips: Under 4,5 mål
Odds: 2.0 (Jämför alla odds)
Bolag: William Hill (1 000 kr bonus)
Spelstopp: Kl 20:00, tisdag 1/12
TV:  svttjugofyra logo (TV-tablå)
Stream:   svtplay logonordicbet logo

 

Statistik, jämför lagen:

 

Bästa oddsen:

Spel Odds Bolag
Luleå 2,4 betway logo
Oavgjort 4,25 betrally logo
Frölunda 2,55 titanbet logo
Över 4,5 mål 1,92 betway logo
Under 4,5 mål 2,0 williamhill logo

 

Oddsens motsvarighet i procent: