Speltips, Luleå – Skellefteå 20/1: Finalplats i Champions Hockey League i potten

Emil Jakobsson Publicerat: 19 januari 2015
CHL, Speltips: Luleå Hockey - Skellefteå AIK 20 januari 2015
Foto: Bildbyrån

De spelade 60 minuter ishockey mot varandra förra veckan men det var helt jämnt, 2-2 när matchen tog slut. Men under tisdagen kan det inte slut oavgjort, Luleå Hockey eller Skellefteå AIK kommer knipa en plats i den första finalen av Champions Hockey League. Matchen sänds av SVT med start 19:00.

Skellefteå var tunga favoriter nu senast och oddset för ettan låg runt 1,6 – 1,75 men Luleå reste hem till Norrbotten med 2-2 efter en sen kvittering. Men Luleå som haft otroligt stora problem borta mot Skellefteå stod för en av sina bästa bortamatcher i Västerbotten de senaste åren. Luleå vann till exempel skotten och när det behövdes höll målvakten Joel Lassinantti tätt.

Just Lassinantti är en stor anledning att Luleå börjat vinna igen efter deras tunga period i november. Laget har vunnit nio av de 13 senaste matcherna i SHL och Lassinantti har bara släppt in elva mål på de nio senaste SHL-matcherna, ett otroligt fint facit med bara 1,22 insläppta i snitt per match. Även om man ser över hela säsongen är han SHL:s just nu bästa målvakt med ett det lägsta målsnittet (1,89 mål per match) och den bästa räddningsprocent (93,08).

Hemma i Coop Norrbotten Arena har Luleå vunnit fyra raka matcher, nu senast slog de Växjö som innan matchen mot Luleå kom med hade vunnit fem av deras sex senaste matcher.

Värt att notera är även att Luleå är ett av de lagen som gått bäst i European Trophy samt Champions Hockey League, delvis på grund av det prioriteras tungt av föreningen. De vann bronset 2011, guldet 2012, bronset 2013 och nu 2014 är de alltså framme i semifinal efter att de vunnit åtta, förlorat två och spelat en oavgjord.

”Utan tvekan Sveriges bästa lag”

Skellefteå är samtidigt utan tvekan Sveriges bästa ishockeylag just nu. Dels på grund av deras två raka guld, bland annat efter finalserien mot Luleå 2013. Men även den här säsongen toppar de tabellen trots att de tappade mängder av bärande spelare inför säsongen, otroligt imponerande.

Nu senast mosade de Brynäs med hela 7-2 vilket ledde till att Gävleklubben valde att sparka sina tränare. Segern var deras fjärde raka på bortaplan även om det är hemmaplan som varit deras absoluta styrka när vi ser över hela säsongen.

Både Skellefteå och Luleå saknar samtidigt deras senaste nyförvärv på grund av att de inte fanns med när trupperna rapporterades in till CHL, det betyder att bland annat Pesonen, Billins och Sigalet missar matchen.

Åtta av tio under 4,5 mål

Spelbolagen håller uppe sina marginaler på 1×2-marknaden vilket betyder sämre värde för oss spelare. Däremot ser vi ett fint värde i spelet under 4,5 mål som ger 1,97 gånger pengarna.

Det har visserligen varit en del målrika matcher mellan just Luleå och Skellefteå men Luleå har styrt om sin taktik och hur de spelar även inför sin hemmapublik efter deras tunga period. Nu prioriteras defensiven betydligt mer och bara tre insläppta mål på de fyra senaste hemmamatcherna talar sitt tydliga språk. Ser vi dessutom bara till matcherna mellan de två lagen som spelats med Luleå som hemmalag har faktiskt fyra av de fem senaste gått under 4,5 mål.

Nu senast gick det som sagt under 4,5 mål och med tanke på att båda lagen saknar offensiva vapen och har två av de bästa målvakterna i SHL/CHL känns underspelet lockande. Skellefteå brukar som sagt ofta gå över linan men även för dem har i alla fall 8 av deras 15 senaste matcher gått under 4,5 mål under ordinarie matchtid. För Luleå har hela åtta av de tio senaste gått under 4,5 mål.

Med tanke på hur mycket som finns i potten i denna match lär inte lagen direkt dra på sig onödiga utvisningar eller gå bort sig i onödan vilket talar för underspelet.

Bästa oddsen just nu:

Spel Odds Bolag Bonus
Luleå 2,55 comeon logo 3 000 kr
Oavgjort 3,8 betway logo 500 kr
Skelleteå 2,5 bet365 logoRegler och villkor gäller. 1 000 kr
Under 4,5 mål 1,97 unibet logo 1 200 kr
Över 4,5 mål 1,85 bwin logo 250 kr

 

Speltips:

Speltips: Under 4,5 mål
Odds: 1,97 (Jämför alla odds)
Bolag: Unibet (1 200 kr bonus)
Spelstopp: Tisdag 20/1 kl 19:00
TV:  svttva logosvtplay logo (TV-tablå)

Rösta: Vem tror ni på?

 

Skrivet av: Thomas Mäkitalo