Speltips, Luleå – Skellefteå 25/9: Laddat fredagsderby mellan två utmanare

Emil Jakobsson Publicerat: 25 september 2015

Fredagkväll, fullsatt, derby och två lag som vill utmana som SM-guldet. Det låter inte helt fel. Här hittar ni vårt speltips inför hockeyfesten Luleå – Skellefteå. 

Mötet Luleå – Skellefteå har tidigare röstats fram som SHL:s hetaste av spelarna själva. När båda lagen dessutom väntas bli topplag och slåss om guldet blir mötet ännu hetare.

Förra säsongen vann Skellefteå tre av fem matcher under grundserien men Luleå slog ut Skellefteå i CHL-semifinalen efter 2-2 på bortaplan och sedan 3-2 hemma i Luleå. Med andra ord, tre segrar var och en oavgjord totalt.

När vi bara ser till matcherna uppe i Luleå har hemmalaget faktiskt vunnit fyra av de fem senaste och bara två av de 15 senaste matcherna mellan lagen har slutat oavgjord efter tre spelade perioder.

Inlett säsongen oväntat svagt

Skellefteå har inlett säsongen oväntat svagt. De är enligt mig den stora favoriten till guldet då de har kvar i stort sett samma lag som förra säsongen kryddat med några riktigt bra värvningar, inte minst Jimmie Ericsson. Men uddamålssegern mot HV71 i hemmapremiären följdes upp med en 2-1-förlust borta mot Djurgården samt en 4-3-förlust borta mot HC Kosice som inlett säsongen hemma i Slovakien svagt med bara en seger på de fem första matcherna.

Sen är frågan om just CHL-resan kan vara ett problem för Skellefteå? De landade strax efter 02:00 natten mot onsdag och körde sedan träning redan 11:00 under torsdagen så spelarna fick knappast mycket sömn.

På skadefronten saknar Skellefteå tre spelare då varken Mattias Ritola, Fredrik Lindgren eller Anton Öhman kan spela. Däremot är Anton Lindholm är tillbaka i spel. Luleå saknar Bill Sweatt som är avstängd men har annars inga kända skador.

Haft problem mot snabba lag med hög press

Hemmalaget Luleå vann premiärmatchen borta mot Växjö med 3-2 men blev sedan utspelade i hemmapremiären mot Frölunda som de förlorade med 4-2. Nu i tisdags tog de däremot en tung 3-0-seger borta mot Färjestad i CHL-slutspelet och laget är lite svårbedömt så här tidigt på säsongen. En sak som kommer bli intressant är att se hur Luleå klarar av den höga pressen från Skellefteå som spelar ganska likt Frölunda.

Jag har svårt att ta ställning på 1×2-marknaden. Luleå är favoriter och brukar vinna hemma mot Skellefteå men de har haft problem mot snabba lag med hög press tidigare så jag avstår ettan. Däremot kommer jag testa över 1,5 mål i den första perioden som betalar hela 2,4 hos Bet365 vilket motsvarar 41,6% sannolikhet. Bwin erbjuder till exempel bara 2,1 för samma spel vilket är en mer korrekt värdering enligt mig (47,6%).

Under de fem senaste matcherna i Coop Norrbotten Arena mellan dessa två lag har det samtliga gånger blivit över 1,5 mål i första perioden. Nu är det säsongens första derby och båda lagen vill förmodligen sätta tonen direkt och inför en slutsåld arena en fredag lär det bli drag. Luleå har dessutom en hel del spelare som spelar på eller över gränsen väldigt ofta, min känsla är att det blir en hel del utvisningar under första perioden när domaren försöker sätta nivån vilket öppnar för mål.

Dessutom blev det över 1,5 mål i första perioden i lördags när Luleå gjorde säsongens första hemmamatch. Repris nu?

Speltips:

Speltips: Över 1,5 mål i första perioden
Odds: 2,4 (Jämför alla odds)
Bolag: Bet365 (1 000 kr bonus)
Spelstopp: Kl 19:00, fredag 25/9
TV:  cmoresport logocmorelivetre logo  (TV-tablå)
Stream:  cmoreplay logotv4sport logo

 

Statistik, jämför lagen:

 

Bästa oddsen:

Spel Odds Bolag
Luleå 2,5 nordicbet logo
Oavgjort 4,2 comeon logo
Skellefteå 2,85 nordicbet logo
Över 4,5 mål 1,81 unibet logo
Under 4,5 mål 2,0 ladbrokes logo

 

Oddsens motsvarighet i procent: