Speltips, Sverige – Ryssland 14/5: Kraftmätning mot regerande världsmästarna

Emil Jakobsson Publicerat: 14 maj 2015

Tre Kronor vann VM 2013. Ryssland vann VM 2014. Under VM 2015 möts de två stormakterna redan i kvartsfinalen och vi har hittat ett grymt spel inför matchen. 

Vi på Spelbloggare.se har haft en grym svit under ishockey-VM 2015 när det gäller Tre Kronor.

Vi har levererat speltips till fem av deras sju matcher under VM och samtliga fem har prickat rätt:

Tjeckien – Sverige: Sverige över 2,5 mål till 2,23 (Sverige vann med 6-5)
Sverige – Kanada: Över 5,5 mål till 1,85 (Kanada vann med 6-4)
Sverige – Tyskland: Över 5,5 mål till 2,0 (Sverige vann med 4-3)
Sverige – Schweiz: Under 5,5 mål till 1,78 (Sverige vann med 2-1)
Sverige – Frankrike: Sverige gör under 4,5 mål till 2,0 (Sverige vann med 4-2)

Vi hoppas givetvis att denna fina svit ska hålla genom hela mästerskapet.

Svårt att veta vart man har Ryssland

Ryssland är alltid ett svårbedömt lag. De har förmodligen den absolut högsta nivån av samtliga lag när spelet väl stämmer, men de har inte alls samma jämnhet i sitt spel som till exempel Kanada. Det kan vara ganska gott om höga toppar och djupa dalar när Ryssland spelar.

De spelade till exempel strålande ishockey när de körde över skrällgänget Vitryssland med 7-0 men vek ner sig både mot USA och Finland som de förlorade mot. Inte minst nu mot Finland i onsdags öppnade de matchen otroligt starkt men när spelet blev mer fysiskt tappade dem fokus, drog ner på tempot och jagade mer tacklingar och snackade efter avblåsningar än att spela sin fina offensiva tempofyllda ishockey.

Nio raka förluster

Media här hemma i Sverige målar upp Ryssland som en mardrömsmotståndare, och visst finns ett par betydligt svagare lag man kan få möte i en kvartsfinal. Men statistiken att Sverige har nio raka matcher i VM och OS utan seger mot Ryssland ger jag inte mycket för. Visst, vi föll mot dem i semifinalen 2014 med 3-1 och i gruppspelet 2012 men de äldre resultaten ger jag inte mycket för. Den där sviten på nio raka matcher sträcker sig tillbaka till 2004 och det är inte många spelare och ledare kvar från den tiden nu.

I så fall lägger jag större vikt vid det faktum att Tre Kronor vann dubbelmötet i Moskva mot Ryssland precis innan VM. Båda lagen hade mer eller mindre samma trupper som nu med NHL-stjärnor men Sverige vann båda matcherna trots bortaplan bara sex respektive fem dagar innan VM-premiären.

Spelat bra mot toppmotståndarna

Sverige har haft problem med defensiven men är inte varit lika ojämna som Ryssland. De pressade trots allt Kanada hårt och med lite bättre skärpa i defensiven hade de vunnit där. Men de vann de övriga sex matcherna och defensiven har sett bättre ut sedan den krampaktiga matchen mot Tyskland. Offensiven är, som vanligt, inget att oroa sig över. Sverige har gott om offensiva krafter och nyckeln mot Ryssland blir att inte bjuda deras vassa forwards på allt för mycket.

Framförallt har man spelat väldigt bra mot just Tjeckien och Kanada, två likvärdiga lag. Det är inte helt oväntat att det är sämre med energi och prestation kan gå ner mot svagare nationer som Tyskland och Frankrike.

Tre Kronor kommer däremot sakna Staffan Kronwall, givetvis ett avbräck både när det gäller på isen men även som en ledare.

Ett bolag sticker ut

Men vi såg i onsdags hur effektivt Finland lyckades störa ut Ryssland och vinna. Jag tror att Sverige kan fixa det igen och när Ladbrokes ställer ut oddset 2,2 för Sverige att gå vidare inklusive övertid väljer jag att syna dem. Bwin är till exempel nere på 1,95 för samma spel och de flesta bolagen ligger runt 2,05 för spelet.

Ryssland har som sagt inte imponerat under VM och jag tror inte man ska underskatta det faktum att hela fem av spelarna i dagens VM-trupp var med och vann JVM-finalen mot just Ryssland 2012. De kommer ta med sig en positiv bild inför matchen och vet att de inte är underdogs mot Ryssland och förhoppningsvis smittar deras känsla av sig på resten av truppen.

Saknar ni konto hos Ladbrokes ger de alla nya kunder ett bonusspel värt 1 000 kr, hämta ditt bonusspel här.

Speltips:

Speltips: Sverige vidare till semifinal
Odds: 2,2 (Jämför alla odds)
Bolag: Ladbrokes (1 000 kr bonus)
Spelstopp: Torsdag 14/5 kl 19:15
TV / Stream:  tvfyra logotv4sport logo  (TV-tablå)

 

Rösta: Vem tror ni på?

 

Statistik, jämför lagen:

 

Bästa oddsen:

Spel Odds Bolag
Sverige 3,0 ladbrokes logo
Oavgjort 4,5 bwin logo
Ryssland 2,35 bwin logo
Över 5,5 mål 2,25 williamhill logo
Under 2,5 mål 1,72 bwin logo

 

Oddsens motsvarighet i procent: