Speltips, Sverige – Serbien 8/12: Galet viktigt i handbolls-EM

Simon Pålsson Publicerat: 7 december 2016

Det är en minst sagt prekär situation som det svenska damlandslaget i handboll har satt sig i. Inför hemmapubliken på Hovet i Stockholm behöver laget nu knipa en tvåpoängare mot formstarka Serbien för att på allvar få häng på en semifinalplats.

Här kan vi snacka kniven mot strupen.

Efter en övertygande vinst mot Spanien i EM-premiären såg vägen till en semifinal enkel ut för det svenska damlandslaget i handboll. Allt som krävdes för att bibehålla platsen i förarsätet var en seger mot ett på pappret klart svagare Slovenien inför hemmapubliken på Hovet i Stockholm i den andra gruppspelsmatchen. Det gick inte.

25-23 slutade matchen. Förlust för Sverige och nu sitter svenskorna i en prekär sits. Här gäller det att plocka en tvåpoängare mot formstarka Serbien i den sista matchen, annars kan semifinaldrömmen vara död redan nu. Visst, tre av fyra lag går vidare till den andra rundan, men precis som vanligt använder handbollen systemet att lagen tar med sig poängen från de inbördes mötena till den andra rundans gruppspel.

I klarspråk betyder det att Sverige i händelse av en förlust mot Serbien visserligen kan gå till andra rundan, men där sitta med noll poäng. Då blir det svårt – nästintill omöjligt – att ta sig vidare till semifinal.

Serbien underskattas fortfarande

2013 tog Serbien silver i VM på hemmaplan. Därefter tackade en rad tongivande spelare för sig i landslaget, varpå Serbien försvagades markant. Nu finns det en ny generation intressanta spelare på gång, med förbundskaptenen Dragica Duric som högsta höns. Efter att ha åkt ut tidigt i turneringarna både 2014 och 2015 har Serbien glömts bort och spelbolagen har konsekvent underskattat laget genom turneringen.

Den värderingen består inför mötet mot Sverige. Trots att serberna kommer till matchen med två raka vinster – båda efter stundtals bländande offensivt spel – är det svenskorna som är klara favoriter. Den raka ettan ger inte mer än 1,34 gånger pengarna hos Bethard till exempel. I vår värld är det löjligt lågt.

Visst, i egenskap av värdnation och med en fin generation spelare bör Sverige inte underskattas. Det utsatta läget gör också att det är Sverige som måste vinna matchen. Känslan är dock att det här lagbygget inte är tillräckligt stabilt för att stå orörda när det blåser som mest – snarare tvärtom. Är det någonting som varit svensk handbolls svaghet på damsidan är det just att vara som bäst när det gäller. Därför ställer vi oss skeptiska till det överdrivna svenska favoritskapet i den här ansträngda situationen.

Hos bet365 (1 000 kr bonus) betalar Serbien +2,5 fina 1,95 gånger pengarna. Det känns galet bra. Märk väl att serberna vill vinna för att sätta sig i förarsätet inför den andra gruppspelsrundan. Den fina formen gör också oss högst tveksamma till att de skulle braka ihop fullständigt här. Om de inte kniper en poäng lär de åtminstone streta emot bra. Det är vår fasta övertygelse, hur som helst.

Backa Sverige inför matchen! Nya kunder hos Betfair kan spela Sverige vinner till 5,00 istället för 1,40 och dessutom få insatsen tillbaka om spelet skulle missa. Klicka här för att registrera dig och lås samtidigt upp kampanjen! 

Speltips:

Speltips:  Serbien +2,5
Odds:  1,95 (Jämför alla odds)
Bolag:  Bet365 (1 000 kr bonus)
Spelstopp:  20:45, torsdag 8/12
TV:   tvtre logo (TV-tablå)
Stream:   viaplay logounibettv logocomeon logo

 

 

 

 

Oddsens motsvarighet i procent när spelet publicerades: