Sportåret 2014 – ett år av nya möjligheter

Emil Jakobsson Publicerat: 1 april 2014

Foto: Wikilmages
Foto: Wikilmages

I takt med att våren börjar göra sitt intåg på allvar så kommer allt fler utomhussporter igång och därmed också fler chanser till spännande bettingmöjligheter.

2014 sker en rad intressanta event, vilka vi ska nämna några i denna artikel.

Sport och spel som är årsobundet, som exempelvis innebandy eller poker, har som alltid ständigt givna evenemang i kalendern. I vissa fall kan till och med kopplingar ses mellan de aktiviteter som normalt bedrivs inomhus och utomhusaktiviteterna. Fotbollsspelaren Cristiano Ronaldo såväl som tennisspelaren Rafael Nadal ligger exempelvis inte på latsidan när vinterhalvåret närmar sig. Förutom att delta i eller ladda för matcher i sina respektive sporter deltog de så sent som i december i fjol i en stor pokertävling där Nadal till slut vann. Båda dessa kan tänkas nå framgångar även utomhus i de evenemang som vi snart listar.

För de som älskar betting och ser möjligheter till egen framgång där andra ser möjligheter främst för sportutövarna i sig är år 2014 inget undantag vad gäller intressanta bettingtillfällen.

Redan har exempelvis såväl Handbolls-EM på hemmaplan liksom Vinter-OS i Sotji hunnit passera som en stark uppvärmning inför det resterande året.

Vi har också fått uppleva sedvanliga skrällar i engelska FA-cupen då Wigan återigen knäppte Manchester City på näsan (förra året fick City se sig slagna i finalen och nyligen åkte de ut i kvarten).

Nedan följer ett axplock av några av årets andra intressanta sportevenemang:

Europa League och Champions League, finaldatum 14 respektive 24 maj

Först ut bland de sporthändelser vi vill belysa lite extra är världens förnämsta klubbturneringar inom fotbollen. I skrivande stund är vi inne i åttondelsfinalerna där kampen i Europa League står mellan följande lag:

Ludogorets vs. Valencia, Basel vs. Red Bull Salzburg, AZ Alkmaar vs. Anzhi Makhachkala, Olympique Lyonnais vs. Viktoria Plzeň, Sevilla vs. Real Betis, Tottenham vs. Benfica, samt Juventus vs. Fiorentina.

För Champions League har hälften av åttondelsfinalerna spelats färdigt. Följande lag återstår just nu i tävlingen:

Barcelona, Paris Saint- Germain, Atlético Madrid, Bayern München, Dortmund vs. Zenit St. Petersburg, Olympiakos vs. Manchester United, Galatasaray vs. Chelsea, samt Schalke 04 vs. Real Madrid.

Formel 1-VM, 16 mars-23 november

Även om vårt hemmahopp Marcus Eriksson inte tillhör ett av de hetaste stallen så betyder ändock en svensk i Formel 1 ett ökat intresse, såväl ur sportsynpunkt som ur bettingsynpunkt. Vi kan nog räkna med att det trillar in ett och annat bet när Marcus sätter sig i förarstolen.

Oddset på att Marcus tar hem hela tävlingen ligger för övrigt den 15 mars på mellan 1000.00 och 4001.00.

Herr- och Damallsvenskan, 30 mars-2 november respektive 14 april-19 oktober

Kommer Malmö FF att göra det i nutid smått omöjliga och försvara den allsvenska titeln? Skräller Henrik Larsson kvar Falkenbergs FF? Hur går det med Tyresö FF:s vara eller inte vara efter senaste tidens ekonomiska bekymmer?

Frågorna är många och bettingchanserna likaså.

Fotbolls-VM, 12 juni-13 juli

Herrarnas VM går av stapeln i Brasilien. Förvisso är inte Sverige med, men bettingmöjligheterna minskar inte för det. Många tippar exempelvis att Belgiens landslag, som inte varit med i stora sammanhang sedan VM 2002, nu plötsligt är en tänkbar medaljkandidat med sin gyllene generation. Vissa tippar Belgiens segerodds så lågt som runt 15.00.

Tour de France, 5-27 juli

Ständigt omdebatterade Tour de France är inne på sin 101:a upplaga. Får vi se ett sedvanligt inslag av dopingfall, eller åtminstone skarpa misstankar, i år?

Swedish Open, 7-13 juli (herrar) och 14-20 juli (damer)

En av de äldsta turneringarna i världen (etablerad internationellt 1948 och därefter spelad varje år) går fortsatt starkt i Båstad. Många stora namn har deltagit under åren, men ännu har exempelvis ingen slagit Magnus Gustafssons rekord på totalt fyra singelsegrar. För svensk del kom senaste segrarna på herrsidan 2011 (Robin Söderling, singel) och 2012 (Robert Lindstedt, dubbel med Horia Tecău), medan man på damsidan får titta så långt tillbaka som 1986 (Catarina Lindqvist, singel och Catarina Lindqvist och Maria Lindström, dubbel) för att hitta svenska segrar. I fjol gick dock Johanna Larsson ända till final, vilket gör henne till en av de svenska favoriterna i årets tävling.

EM i friidrott, 12-17 augusti

Efter fjolårets Inomhus-EM i Göteborg är det nu dags för EM utomhus. Evenemanget går i Schweiziska Zürich och bland våra svenska medaljhopp finns bland annat Emma Green Tregaro (snart bara Emma Green igen), Abeba Aregawi, Michel Tornéus, Erica Jarder och ett antal fler. Statusen för vissa andra tänkbara medaljkandidater är mer oviss, kommer exempelvis Ebba Jungmark (silver i kvinnliga höjdhoppet på IEM i fjol) vara tillbaka skadefri? Och kommer Sanna Kallur äntligen att göra en bejublad comeback?

Klicka här för att se en fullständig kalender över samtliga årets större sportevenemang.

Som uppvärmning inför utomhussäsongen rekommenderas slutligen varmt inomhusaktiviteter med höga tävlingsnerver. Antingen genom att besöka inomhussporter, som exempelvis SHL:s slutspel, eller genom att dra ihop ett gäng kompisar och helt enkelt tävla själva i diverse sporter. Vare sig man som Ronaldo och Nadal är sugna på att spela poker, vill ta en dart- eller bowlingrunda eller svettas i ett innebandypass är alla sätt som kan få en att tagga till inför utomhussäsongen en bra hjälp på vägen.