Superettan – kampen om miljonerna

Emil Jakobsson Publicerat: 3 april 2014
11069268813_42124dc019
Ska Hammarby, med hemmaborgen Tele 2 Arena, äntligen gå upp? Foto: Patrick Strandberg

En vecka efter Allsvenskans start drar ligan igång som lätt kommer i skymundan, nämligen landets näst högsta herrfotbollsserie Superettan. Årets superetta blir precis som tidigare år en hård kamp om miljonerna som hägrar vid avancemang till högsta serien.

Det är äntligen dags för start i serien som för väldigt många betyder minst lika mycket som Allsvenskan. Ibland kan bra resultat i Superettan betyda ren överlevnad för en klubb. De som fullt ut hårdsatsar för att gå upp måste exempelvis budgetera med att de året efter kan klara utgifterna från satsningsåret, misslyckas man med avancemang kan det bli en rejäl smäll att hantera. Samma sak gäller de som är nykomlingar och satsar för att hänga kvar, klarar man inte att behålla sin plats och rasar ut igen kan det bli svårt att klara av den ekonomiska baksmällan på Division 1-intäkter året efter.

Årets superetta kommer som alltid bjuda på en hård kamp om såväl plats 1-3 som att undvika bottenplaceringarna. Många intressanta värvningar har gjorts och vissa lag satsar mer än andra på att avancera till den svenska herrfotbollens finrum.

Fjolårets skrällsegrare Falkenberg var ett exempel på när helt otippade och uträknade lag tar sig i kragen och överraskar alla. Sådant händer inte ofta och årets superetta kommer troligen att vara lite mer förutsägbar vad gäller vilka lag som har störst chans att gå upp.

Hammarby är en av de stora favoriterna. Förvisso har de i flera år underpresterat, men i år har man värvat ett mycket meriterat tränarnamn i Nanne Bergstrand, vilket gör att de äntligen kan få den stabilitet som de så länge saknat för spelarmaterialet finns.

GAIS är en annan favorit till avancemang. Även om ekonomin inte är riktigt lika blödande som innan så är det en bit kvar till att känna sig helt säkra, vilket gör att en plats i Allsvenskan också är en stark morot förutom att spelarmaterialet borgar för topplacering.

I vassen smyger också två andra lag med mycket allsvensk erfarenhet, GIF Sundsvall och Öster. Jojolaget respektive forna storlaget vill säkerligen åter visa att de hör hemma i landets högsta serie.

Sist men inte minst höjs ett varningens finger för jättesatsande nykomlingen Sirius som nyligen slog ut IFK Göteborg i Svenska Cupen.

I botten är siandet bra mycket svårare. Många lag är jämna och det kan egentligen gå hur som helst. Svårast lär dock nykomlingen Husqvarna få som i princip värvat ett helt nytt lag. Orutin från högre nivåer och att icke vara samspelta är sällan en bra kombination.

Med denna lilla bakgrund kan sammanfattat sägas att det finns många spännande spel att ta sig an i årets superetta. Lika ovisst som vanligt och lika spännande som vanligt kommer det alltid finnas något för den spelsugne. För att kolla upp aktuella spel i olika former kan man klicka sig vidare via många bettingsidor för att hitta de spel man är intresserad av. Och om man mellan matcherna ändå inte kan stilla sitt spelsug med det smörgåsbord av odds som finns så finns alltid andra spelsätt att sysselsätta sig med, exempelvis på casino.betsson.com, tills det är dags för match igen och man kan mätta sina spelnerver.