Svennis och England – sanningen har kommit fram

Spelbloggare Publicerat: 30 november 2017

På fredag lottas grupperna till sommarens VM-slutspel i Ryssland. England har kvalificerat sig och återigen börjar förväntningarna skruvas upp på De tre lejonen. Som vanligt kan vi tämligen lugnt konstatera och det är långtifrån ovanligt att England som nation har för högt ställda förväntningar.

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en unik bonus om hela 2 000 kr!

När VM spelades i Sydkorea och Japan 2002, liksom i Tyskland 2006, var förväntningarna högt ställda på England. Inte alls konstigt med tanke på vilka spelare de hade tillgång till i dessa två mästerskap. Frank Lampard, Paul Scholes, Steven Gerrard, Rio Ferdinand, Gary Neville, David Beckham, Ashley Cole, Sol Campbell, Michael Owen, Wayne Rooney (2006), John Terry (2006) och Michael Carrick (2006), för att nämna några.

Generationen med dessa spelare brukar kallas för den gyllene i England. Man kan säga att VM 2002 och 2006 på ett utmärkt sätt, både gestaltar sportsliga misslyckanden och högt ställda förväntningar i viss mån. 2002 åkte England ut mot Brasilien i kvarten efter en tavla av Seaman på ett långskott från Ronaldinho. 2006 blev också respass i kvartsfinalen, denna gång mot Portugal på straffar. England och Sverige hamnade i samma grupp både 02 och 06, båda matcherna slutade oavgjort.

Vem var det som tränade England i dessa två världsmästerskap? Jo, ingen mindre än vår egen Sven-Göran Eriksson. Svennis var tränare i Lazio och hade vunnit ligan med den storsatsande klubben från Rom föregående säsong. Innan dess hade Svennis ett rykte i Italien om att vara en looser – något som svenska tidningar ogärna rapporterade om. Svennis blev erbjuden ett väldigt lukrativt kontrakt av engelska FA och nappade på erbjudandet. Vi har i efterhand förstått att den ekonomiska aspekten varit central i Svennis val av klubbar eller landslag. FA hoppades att Svennis skulle få den gyllene generationen att fungera väl tillsammans och stå för en attraktiv fotboll. Precis som i Lazio. Där begicks ett stort fel. Lazio vann visserligen Lo Scudetto under Svennis, men någon attraktiv fotboll var det inte alls tal om.

Svennis tid som förbundskapten i England präglades av skandaler. De flesta självförvållade. Han hade en affär med Faria Alam som var anställd på FA, en affär med Ulrika Jonsson, programledare i engelsk TV. Han lät sig luras av en journalist, utklädd till shejk, på en yacht för att prata nytt jobb med ännu mer pengar. Svennis gjorde tyvärr bort sig gång på gång utanför plan.

Det behöver dock inte spela någon som helst roll om det fungerar på planen, det är det som är en tränares huvuduppgift. Tyvärr så fungerade inte spelet på plan. Och redan efter VM 2006 började det läcka mycket märkliga uppgifter från de engelska spelarna. En av dessa uppgifter var att Svennis gav spelarna råd de skulle tänka på om de var otrogna mot sina hustrur under mästerskapet. Svårbegripligt.

Svennis har återigen varit aktuell under veckan i England, men inte av några positiva anledningar, tyvärr. Han har sågats ordentligt av spelare som spelade under honom i VM 02 respektive 06. När spelare har pensionerat sig brukar de lätta på trycket. Det är vad Steven Gerrard, Frank Lampard och Rio Ferdinand gjort i ett engelskt TV-program nyligen.

Hur stor del i ansvaret hade Svennis för att det engelska landslaget underpresterade i VM 2002 och 2006?

Svennis ansvar var stort, sa Rio Ferdinand till BT Sport Football. Ferdinand får medhåll av Lampard och Gerrard. Främst var det två områden som Svennis misslyckades på kapitalt. Det ena var utanför planen och det andra på planen. Svennis kunde inte se att det fanns olika fraktioner i det engelska landslaget beroende på klubbtillhörighet. Framförallt fick han inte det engelska mittfältet att fungera på plan. Beckham, Gerrard, Lampard fungerade aldrig tillsammans och Rio frågar sig varför? Onekligen en relevant fråga.

Svennis ställde upp med ett rakt fyrmannamittfält istället för en diamant som hade passat bättre. Det kunde vem som helst se. Gerrard fyller på med att många spelare bara tänkte på sig själva. Också en tränarfråga enligt Liverpoolikonen. Lampard fyller på med att ett traditionellt 4-4-2 inte fungerade mot exempelvis länder från Sydamerika, som ofta spelade med tre centrala kvicka och tekniska mittfältare. Då hängde vi inte med i svängarna, menade Lampard. Svennis förmåga att anpassa sig taktiskt var noll. Gerrard avslutade hela diskussionen med att det var synd att de inte hade en bättre manager.

Svidande men rättvis kritik mot Svennis. Vill du veta mer i ämnet bör ni läsa Jamie Carraghers självbiografi som kom ut för några år sedan. Där får både Svennis och Tord Grip sina fiskar varma.

Sladjan Osmanagic

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en unik bonus om hela 2 000 kr!

 

 

Missa inte senaste avsnittet av podcasten Uppsnack med Jonas & Sladjan