Taktisk analys inför AS Monaco – Manchester City 15/3

Simon Pålsson Publicerat: 14 mars 2017

Precis som vanligt djupdyker vi i en av kvällens två matcher från Champions League. Den här gången blir det fokus på det spännande mötet mellan AS Monaco och Manchester City, där hemmalaget måste vända ett tufft underläge.

Hämta en bonus inför veckans CL-matcher i Sveriges bästa bonusguide! 

Precis som tisdagen är veckans nästa dag fullspäckad med två heta matcher från Champions League. Atletico Madrid ser ut att ha avancemanget i en liten ask hemma mot Bayer Leverkusen, men i matchen mellan AS Monaco och Manchester City känns det betydligt mer öppet.

För att ge dig som läsare, spelare eller åskådare lite extra kött på benen inför matchen djupdyker vi i de taktiska förutsättningarna inför drabbningen. Monaco behöver vända på underläget från det första mötet i England och frågan är om inte möjligheten trots allt är ganska god? Låt oss ta en närmare titt på det hela.

Här är lagens väntade startelvor

Det är utan tvekan två lag som spelar lite annorlunda, men som båda förlitar sig en hel del på offensiva spetsspelare när det verkligen ska hända saker framåt.

Så disponerar AS Monaco sitt lag

I det första mötet startade Monaco med ett 4-4-2 där stjärnan Falcao fick sällskap av stortalangen Mpabbe Lottin där uppe. Anfallsparet var farliga rakt igenom hela matchen och det går på det hela taget inte att anmärka alls på den offensiva insatsen då. Tre mål och en missad straff är mer än godkänt på bortaplan.

Defensivt såg det dock betydligt mer rörigt ut, något som Manchester Citys virvelvindar till spelare i offensiven är skyldiga till. Nu behöver Monaco hämta in ett tvåmålsunderläge för att ta sig vidare. Det skulle kunna bana för ett offensivt lagt hemmalag, men vi tror att defensiven spelar en stor roll i matchgenomgång inför match. Det går helt enkelt inte att släppa in för många mål om en vändning ska vara möjlig.

Nyckelspelare den här gången blir hur som helst Falcao – utan någon som helst tvekan. Om en vändning ska vara möjlig måste han ha en bra dag. Glik och Raggi i mittförsvaret måste också ha en bra dag på jobbet. Känslan är att Monaco kommer att stänga till ytorna för Manchester Citys kontringar och satsa på att anfalla med mycket folk när tillfälle ges. En stor del av spelidén lär bottna i att sätta Falcao i spel så mycket som möjligt, gärna så nära motståndarnas straffområde som möjligt. Där kan han skapa magi på egen hand.

Så disponerar Manchester City sitt lag

Pep Guardiola har så här lite mer än en halv säsong in i sitt nya jobb inte riktigt fått alla bitar att falla på plats i Manchester City. Trots att laget har en hel del spelare av yttersta klass har det inte riktigt sammanfallit helt smärtfritt med Pep Guardiolas sätt att spela fotboll.

Å andra sidan blixtrar Manchester City till med otroliga prestationer med jämna mellanrum, även fall det finns klara defensiva brister i det här lagbygget. Laget vill dock – på traditionellt Pep Guardiola-manér – spela sin fotboll med ett stort bollinnehav. Det handlar om att skapa chanser via enormt bollinnehav, stor rörelse och genom att trötta ut motståndaren.

Dessvärre har inte alla spelare helt och fullt levt ut sina roller, vilket kan tyckas som resursslöseri med så många fantastiska fotbollsspelare. Manchester City är i grunden ett offensivt lag – något som blivit tydligt många gånger den här säsonger – varpå det här utgångsläget är intressant. Hur ska Pep Guardiola tackla det faktum att laget har en tvåmålsledning att försvara här?

Exakt vilken startelva som startar matchen är oklart, men att Pep Guardiola skulle våga gå ut med en lika offensiv startelva som i det första mötet känns tveksamt. Sané, Sterling, Aguero, De Bruyne och David Silva fick alla plats i startelvan då, något som såklart låg till grund för de fem mål laget gjorde. Å andra sidan blottade man sig också duktigt bakåt och släppte in tre mål. Det vågar Pep Guardiola nog inte göra den här gången, varpå vi väntar oss en mer defensiv elva den här gången. Kvar på plan blir säkert de mer kontringsstarka spelarna.

Tre nyckelfaktorer att hålla ögonen på

Falcao – en spelare i fokus

En enda spelare kan avgöra det här på egen hand.

Om det här ska gå vägen för Monacos del är det ingen som helst tvekan om vem som behöver kliva fram på allvar. Anfallsstjärnan Falcao har vaknat till liv igen den här säsongen och visar i stunder upp ett spel som låter våra minnen ta oss tillbaka ett par säsonger i tiden.

Colombianen har en närmast unik förmåga att sniffa till sig målchanser och är – trots att han egentligen saknar fysiska spetsegenskaper – helt makalös på att göra mål på många olika sätt. Han hittar in bakom backlinjen, han är farlig i boxen på inlägg och han är giftig på fasta situationer. Manchester City behöver sätta stopp för Falcao, för om han har vaknat på rätt sida kan han trycka in ett par bollar utan att ens blinka.

Blir det en motreaktion på första matchen?

Förutom åtta mål fick vi också se Monaco missa en straff och båda lagen bränna målchanser på löpande band i den första matchen. Det var en match där öppna spjäll verkligen var det som rådde – åt båda håll egentligen. För en neutral åskådare var det säkert underhållande, men för tränarna och supportrarna måste det varit en kamp mot en hjärtattack.

Efter den här typen av urladdningar – där båda lagen i ärlighetens namn bjöd på väldigt risiga defensiva prestationer – går det ofta att vänta sig någon form av motreaktion. Den här gången är det också så att Monaco behöver göra två mål för att överhuvudtaget kunna gå vidare. För att det ska gå vägen krävs nog att siffrorna hålls nere något, så att Manchester City inte plötsligt gjort två mål och därmed tvingat Monaco till att göra minst fyra.

Det är faktiskt väldigt vanskligt att sia om matchbilden. Det kan lika bra bli ett målkalas till, men känslan är åtminstone att inledningen på matchen blir aningen mer försiktig. Om Monaco trycker in ett mål räknar vi med en stark press och ett Manchester City som möjligen blir aningen nervösa. Hur som helst har matchen alla förutsättningar att bli en underhållande historia, lite beroende på hur matchbilden och resultat utvecklar sig.

Kontringsstarka spelare i bortalaget

Det går inte att blunda för den iögonfallande starka besättning av offensiva spelare som finns i Manchester City. Det är tydligt att det också finns en röd tråd i vilken spelartyp som uppskattas i den här klubben. Det är ofta små, snabba och extremt kontringsskickliga spelare.

Det gör att Manchester City i det här läget sitter på en trupp med väldigt mycket offensiv kvalité. Det är också den typen av offensiv kvalité som kan bli användbar i ett sådant här läge, när laget sitter på ett övertag och egentligen bara ska försvara sin ledning i nittio minuter.

Här är känslan att anfall är bästa försvar och att Manchester City gärna låter dessa just nämnda offensiva spelare få spelrum i matchen. Även fall elvan inte blir fullt lika offensivt betonad som senast tror vi att ett par kontringsstarka spelare får chansen, för att ständigt hota Monaco, som helt enkelt måste gå framåt. Det lär öppna en hel del ytor bakåt, något som Pep Guardiola gärna utnyttjar.

Manchester City är inte ett lag som parkerar bussen och bevakar sin ledning till fullo. Det är ett lag som behöver ha offensiva spelare på planen för att ständigt hota, något annat känns otänkbart. Det må inte bli lika många som sist, men Manchester City lär ha ett gäng kontringsstarka kort i spel här. De kan mycket väl fälla avgörandet.

 

Statistik, jämför lagen:

 

 

Uppsnack med Jonas & Sladjan inför matchen:

Monaco – Manchester City: 13:59 in i avsnittet.

Oddsens motsvarighet i procent när spelet publicerades: