Taktisk analys inför Bayer Leverkusen – Atletico Madrid 21/2

Simon Pålsson Publicerat: 20 februari 2017

Som en extra godbit inför tisdagens Champions League djupdyker vi i matchen mellan Bayer Leverkusen och Atletico Madrid. Det gör vi med hjälp av en taktisk analys, som ger dig som åskådare eller spelare mer kött på benen.

Hämta en bonus inför kvällens CL-bravader i Sveriges bästa bonusguide! 

Den andra veckan med Champions League-åttondelsfinaler är äntligen här och det rivstartar med två riktigt fina matcher direkt. I Manchester tar sig Pep Guardiola och hans Manchester City emot AS Monaco, ett lag vi inte riktigt vet var vi har i nuläget.

Den match vi väljer att fokusera på i vår taktiska analys – det vill säga den djupdykning vi bjuder dig som läsare på – spelas i Tyskland. Bayer Leverkusen får besök av svårslagna Atletico Madrid och det finns all anledning att gräva sig lite djupare in i matchen så här på förhand.

Tanken är att den taktiska analysen ska ge dig som läsare, åskådare eller spelare lite extra kött på benen inför matchen. Bra research är som bekant a och o, inte minst inom betting.

Här är lagens väntade startelvor

På pappret spelar båda lagen vanligtvis ett 4-4-2, men spelsystem är som vi vet ofta bara en lek med siffror. När Atletico Madrid har inställningen att tighta till matchen och gå för att hålla nollan brukar deras 4-4-2 stuvas om något i defensiven, med två aktiva anfallare i det viktiga presspelet. Bayer Leverkusen å sin sida spelar ofta ett tämligen rakt 4-4-2, med två anfallare som är starka i boxen.

Så disponerar Bayer Leverkusen sitt lag

För att fungera är Bayer Leverkusen djupt beroende av att maskinen, laget, kollektivet fungerar som det ska. Den elva som ställs på planen behöver gå på högvarv, likt en väloljad maskin. Förra året stämde spelet i stora drag och laget blev trea i den inhemska ligan, men i år har det inte sett alls lika lovande ut. Just nu hittar vi Bayer Leverkusen på plats nummer åtta i Bundesliga.

Trots det ser det lovande ut i Champions League, där laget bland annat slog ut Tottenham Hotspur i gruppspelet. Spelet har visat sig mer vägvinnande i Europa. Det här bottnar främst i tillfälligheter skulle vi påstå. Faktum är att Bayer Leverkusen med spelare som Javier Hernandez och Kevin Kampl har förmågan att bjuda på riktiga fullträffar till prestationer – när de individuella stjärnorna har en bra dag.

Andra dagar – när glansen är borta och rampljuset lyser med sin frånvaro – är stjärnorna inte lika bra och spelet fungerar inte lika smärtfritt. Defensivt sett är Bayer Leverkusen ofta solitt och från det defensiva mittfältet och bak till målvakten – med den starka backlinjen emellan – är tyskarna väldigt tunga.

Javier ”Chicharito” Hernandez har med sina fem mål på de tre senaste matcherna visat att formen är där och det är precis vad kollektivet Bayer Leverkusen behöver för att också kunna vinna sina matcher. För att han ska fungera behöver kantspelet fungera – bollen ska helt enkelt in i boxen. Mexikanen är också vass i djupet, speciellt på instick i boxen. Därför hoppas Bayer Leverkusen troligen få igång den delen av spelet.

Så disponerar Atletico Madrid sitt lag

Atletico Madrid är allmänt kända som ett oerhört starkt cuplag och ett defensivt välorganiserat gäng, som på bortaplan aldrig viker sig en tum eller ger bort en onödiga millimeter på planen. Diego Simeone pumpar sitt lag med energi och laganda, både innan och under matchen. Det här vet alla som följer europeisk toppfotboll om.

Utgångsläget för Atletico Madrid är så gott som alltid 4-4-2, med två löpstarka anfallare. Tanken är att dessa ska vara ständiga djupledshot vid snabb återerövring av bollen, men också att de ska orka vara väldigt aktiva i presspelet. Det är just presspelet som är Atletico Madrids stora styrka.

På mittfältet är de egna produkterna Gabi och Koke enormt viktiga för att hålla ihop laget. I själva verket är hela laget aktiva i både den offensiva och den defensiva delen av spelet, men när motståndarna har bollen är det väldigt tydligt hur varenda spelare i Atletico Madrid arbetar tillsammans för att vinna tillbaka den och/eller inte släppa in motståndarna på sista tredjedelen av planen, där det kan bli farligt på riktigt.

Exakt vilken startelva Diego Simeone väljer är oklart. Dels är skadeläget oklart och dels finns det många spelare som kliva in och göra ett bra jobb. Det är egentligen det som är mest imponerande med det här laget.

Tre nyckelfaktorer att hålla koll på

Det definierande första mötet

Med tanke på att det här är det första av två möten är det alltid intressant att se hur det tas in i ekvationen inför matchen. För Atletico Madrids del är det skönt att åka till Tyskland med vetskapen om att det är på hemmaplan – inför sin egen publik – som det hela ska avgöras.

För Bayer Leverkusen kan det å andra sidan vara skönt att få en bra start på dubbelmötet, något som rimligen borde vara enklare på hemmaplan. Det kan dock bli förödande att släppa in ett mål – då bortamål av motståndarna räknas dubbelt – varpå tyskarna kanske intar en något mer passiv inställning.

Att dubbelmötet och närmare bestämt bortamålsregeln påverkar lagens inställning till det första mötet är ingen hemlighet och med ett så taktiskt lag som Atletico Madrid på banan vågar vi lova att det kommer att synas från start. Här gäller det att ge sig själva ett så bra utgångsläge inför returen som möjligt.

Atletico Madrid har goda minnen från slutspelsmatcher i Tyskland. Vem minns inte förra säsongens skalp mot Bayern München i semifinalen, där avancemanget säkrades med en 2-1-förlust borta på Allianz Arena? Att spela på resultat och stuva om laget taktiskt är Diego Simeone och Atletico Madrid mästare på. Glöm inte det.

Får Bayer Leverkusen hål på Atletico Madrid?

Trots att ligasäsongen inte varit någon höjdare har Bayer Leverkusen alltså imponerat i Champions League. Målskyttet har stundtals varit problematiskt under den här säsongen, men med mexikanen Chicharitos uppvaknande de sista matcherna ser det lite mer lovande ut.

Det är nämligen viktigt att Bayer Leverkusen får hål på sina gäster här. Kanske är det rent av så att det är viktigare att inte släppa in något mål? 0-0 skulle ge tyskarna ett helt okej utgångsläge inför returen, där det då enbart handlar om att inte förlora matchen. 0-0 är som bekant klart bättre än 1-1.

Allra bäst vore såklart om laget vinner matchen och då krävs mål. Troligen är det ändå så att Bayer Leverkusen ser sin chans på hemmaplan och att de går för att vinna matchen. Väl nere på Vicente Calderon i Madrid går det att spela på resultat för att masa sig vidare till kvartsfinal.

Matchbilden kan därmed bli som sådan att tyskarna försöker trycka in bollar i straffområdet, mot främst Chicharito, medan Atletico Madrid ligger tätt och försöker hålla Bayer Leverkusen så långt ifrån straffområdet som möjligt. Frågan är om det räcker, eller om Bayer Leverkusen får hål på sina gäster.

Ett bortamål kan döda matchen helt

Atletico Madrid lär frivilligt ge bort någon form av taktpinne i den här matchen. Vi har sett det många gånger förut och vi lär se det flera gånger igen. Det spanska storlaget trivs väldigt bra i den här typen av matcher, när Europas ögon är på dem och det handlar om att ge sig själva ett så bra utgångsläge som möjligt inför en retur på hemmaplan.

Märk väl att Atletico Madrid – den förväntat defensiva inställningen till trots – är väldigt giftiga i offensiven ändå. Både i kontringsspelet och på fasta situationer är spanjorerna livsfarliga. Det aktiva presspelet skapar också en hel del chanser, speciellt vid erövring av bollen i kritiska delar av planen. Det gäller för Bayer Leverkusen att se upp.

Antoine Griezmann har varit duktig hela säsongen och lär vara ett ständigt hot. Han ligger på lur ständigt och bör inte släppas fri från bevakning en sekund. Om det rasslar till i tyskarnas nät behövs det förmodligen göras två mål framåt för att dubbelmötet inte ska vara dött redan efter 90 spelade minuter.

Läs vårt speltips inför matchen här!

 

Statistik, jämför lagen:

 

 

 

Oddsens motsvarighet i procent när spelet publicerades: