Taktisk analys inför Champions League-finalen 26 maj

Simon Pålsson Publicerat: 26 maj 2018

Här synar vi Champions League-finalen mellan Liverpool och Real Madrid lite extra. Den taktiska analysen är till för att ge dig som läsare, spelare eller åskådare så mycket nyttig info som möjligt inför matchen.

Fyll på spelkassan finalen i Champions League: Sveriges bästa bonusguide hittar du här!

Efter ett par veckors väntan är Champions League åter tillbaka och det är nu allting ska avgöras. Vårens två stora utropstecken har tagit sig hela vägen fram till en final och på förhand känns den väldigt öppen. Vinner Real Madrid turneringen för tredje året i rad, månne?

För motståndet står hur som helst ett svårspelat Liverpool, som vann turneringen senast 2005. Efter en magisk säsong i Champions League finns det bara en match kvar. Ett enda hinder återstår för Jürgen Klopp.

Här är lagens väntade startelvor

Som bekant är det här två lag som bedriver sin fotboll på lite olika sätt, någonting som syns redan i hur de disponerar sina startelvor. Ett betydligt mer organiserat Real Madrid möter ett mer frejdigt Liverpool.

Så disponerar Real Madrid sitt lag

Det är inte helt givet hur Zinedine Zidane väljer att formera sin startelva, men redan nu står det klart att det finns ett par nyckelspelare i varje lagdel. Längst bak är lagkapten Sergio Ramos vital för att backlinjen ska hålla ihop. Därtill är spanjoren ett ständigt hot på offensiva fasta.

På mittfältet är Luka Modric central för tempot och Real Madrids förmåga att kontrollera matcherna, men glöm inte heller spelare som Casemiro och Toni Kroos är urviktiga för att döda motståndarnas kontringar.

Framåt är Cristiano Ronaldo den stora stjärnan och förmodligen får han Karim Benzema vid sin sida. Här kan Zinedine Zidane välja ett par olika varianter, men vad som står klart är att Cristiano Ronaldo allt mer spelar mer som en renodlad anfallare. Därmed lägger han en ännu större del av sin energi i offensiven och bidrar mindre i det defensiva spelet, samtidigt som han med en central och högre utgångsposition ständigt finns i närheten av motståndarnas straffområde. Under vårsäsongen har det gjort att portugisen återigen spottat in mål och därigenom utökat sin ledning i den totala skytteligan i Champions League.

Så disponerar Liverpool sitt lag

Spelare för spelare råder det ingen som helst tvekan om att Liverpool har ett svagare lag, åtminstone i lagets defensiva delar. Det går att sätta ett par frågetecken både kring målvaktspositionen och backlinjen, men efter en stark vår i Champions League har både laget och spelarna motbevisat en hel del tvivlare.

Klart är i alla fall att Jürgen Klopp är starkt beroende av ett knippe spelare för att hålla ihop det. Många spelare får väldigt fria roller i offensiven och det är också där Liverpools stora styrka är, men för att frigöra detta utrymme blir ett par defensiva pjäser totalt oersättliga. Märk väl att ett par spelare måste göra lite av sina livs matcher här för att det ska kunna gå vägen.

I mittlåset är Virgil van Dijk väldigt viktig med sin kraftfullhet. Det är också han som behöver hålla ett extra öga på Cristiano Ronaldo. I övrigt ska ett defensivt inriktat mittfält, med tre defensiva kuggar i Wijnaldum, Milner och Henderson, se till att frigöra offensiven bestående av Firmino, Salah och Mané.  Tanken är att låta sju spelare försvara och tre spelare anfallare, i princip.

Tre nyckelfaktorer att hålla ögonen på

Hur får Real Madrid stopp på den offensiva trion?

Ingen kan ha missat vilka som varit tongivande för Liverpool på resan fram till finalen. Den offensiva trion bestående av Firmino, Salah och Mané har utgjort ett ständigt hot i lagets matcher under hela våren. Det är så gott som alltid någon av dessa tre herrar som avgjort matcherna till Liverpools fördel.

Jürgen Klopp är också tydlig med att stora delar av spelidén handlar om att sätta den offensiva trion i situationer som kan bli farliga offensivt. I kontringsspelet ligger samtliga på rulle, i det mer uppställda spelet finns alla tre nära straffområdet och så fort det finns möjlighet att förflytta bollen från mer defensiva lagdelar upp till anfallarna tas den möjligheten.

Därför behöver Real Madrid hitta ett sätt att neutralisera Liverpools offensiv trio. En stor del av nyckeln ligger i att inte tappa boll i farliga lägen, då Liverpool bygger stora delar av sitt spel på att erövra bollen högt. Casemiro lär också få en nyckelroll och ska försöka låsa en av spelarna.

Men den stora taktiska invändningen som Zinedine Zidane väntas ha är att tempot inte nödvändigtvis behöver vara så högt. Det lär gynna Liverpool, inte minst om matchen blir mer svängig i sin karaktär. Ett pulserande Real Madrid som drar ner på tempot, behåller en hel del boll inom laget, ligger relativt lågt med laget och är starka i avgörande situationer är troligen idealbilden.

Fasta situationer avgör ofta finaler

Det finns en stor risk att matchen blir mer tillknäppt då Real Madrid troligen hellre ser en sådan matchbild. Det är ingen hemlighet att Real Madrid har en otrolig förmåga att sätta sin prägel på matcher, mycket tack vare den enorma bolltrygghet som finns på egentligen samtliga positioner i laget. I ett sådant läge blir såklart fasta situationer extra farliga.

Real Madrid är erkänt starka på fasta situationer, såväl hörnor som frisparkar, med flera tunga kort i luftrummet. Sergio Ramos och Cristiano Ronaldo är spelarna som sticker ut. Den förstnämnda har gjort mål på hörna i Champions League-final tidigare, då mot Atletico Madrid när han tryckte in 1-1 strax innan full tid.

Liverpool har också varit skakiga på fasta situationer defensivt under stora delar av säsongen och även fall Virgil van Dijk stabiliserat det hela en aning finns det klara brister på den fronten. Här är Liverpool sårbara och det kan mycket väl bli så som finalen avgörs.

Vilka lyckas diktera tempot?

Tempot blir den stora nyckeln i det här matchen och här kommer lagens respektive mittfält att spela stor roll. För Real Madrid handlar mittfältets roll primärt om att sätta tempot, behålla bollen inom laget och förmodligen transportera boll bort från farliga ytor.

Liverpools mittfält har en lite annan roll. Tre defensivt inriktade herrar ska snarare vinna boll, göra det tight i mitten och på alla sätt försöka få bollen till sina anfallare snabbast möjligt. Medan Real Madrid gärna har ett flyt, som inte nödvändigtvis behöver vara särskilt tempostarkt i spelet, mår Liverpool bäst av intensitet, snabba erövringar och enormt vassa kontringar.

Den som dikterar tempot, den som sätter sin prägel på hur matchen artar sig, har också vunnit mycket. Det är tydligt att Liverpool gärna spelar en historia som svänger från sida till sida, medan Real Madrid gärna spelar mer kontrollerat. Då är spanjorerna världens överlägset bästa lag. Det ska visserligen sägas att Cristiano Ronaldo och flera andra spelare i Real Madrid mår bra av kontringsfyllda matcher, men det vore dumt att låta Liverpool spela ut sitt fulla register genom att sätta en sådan prägel på matchen.

Läs vårt speltips inför matchen här!

 

Statistik, jämför lagen: