Taktisk analys inför Napoli – Real Madrid 7/3

Simon Pålsson Publicerat: 6 mars 2017

För att ge dig som läsare, spelare eller åskådare lite extra kött på benen inför kvällens åttondelsfinal mellan Napoli och Real Madrid har vi valt att djupdyka rakt ner i matchen. Här väntar en taktisk analys av vad som komma skall.

Hämta en bonus inför veckans CL-matcher i Sveriges bästa bonusguide! 

Efter en veckas uppehåll är Champions League åter tillbaka och nu är det dags för returmötena i åttondelsfinalerna. Det är med andra ord nu det blir verkligt spännande, det är åtminstone förhoppningen.

Tisdagens fokus riktas nu mot matchen mellan Napoli och Real Madrid, där hemmalaget nu har fördelen av att spela på hemmaplan. Efter 3-1-förlusten på Santiago Bernabeu finns det fortfarande hopp, även fall det såklart kunde ha varit större.

Om allt ska gå vägen krävs en match i närmast taktisk perfektion från italienarnas sida. Å andra sidan finns det enormt mycket kvalité i laget, så ett sådant scenario är ett helt avlägset. Låt oss försöka peka på några saker som verkligen måste fungera för att det ska gå att vända på steken.

Här är lagens väntade startelvor

Som ni kan se ovan formerar Napoli och Real Madrid sina respektive elvor efter ett likadant spelsystem. Å andra sidan är spelsystem ofta bara en lek med siffror och det kan i själva verket se väldigt annorlunda ut.

Så disponerar Napoli sitt lag

Precis som vanligt blir det ett 4-3-3 för Napolis del. Flertalet av platserna är som vigda för vissa spelare och känslan är att hela den ordinarie elvan – den som spelade i Madrid och trots allt gjorde det helt ok (speciellt offensivt) – ligger bra till för att få chansen igen.

En annan sak som lär bli som vanligt är Napolis sätt att spela. På hemmaplan – inför den ofta så energiska publiken – är Napoli per automatik väldigt offensivt lagda och försöker även vara spelförande med ett bra passningsspel. Tanken är dock att det ettriga mittfältet ska vinna mycket boll och lägga upp för ett starkt kontringsspel. Där uppe i anfallet finns ett gäng kontringsstarka spelare.

En nyckelfaktor – speciellt nu när Napoli verkligen måste göra mål – är att Insigne fungerar bra. Han är viktig för det offensiva spelet och kan ensam sysselsätta en hel backlinje i princip.

Ett problem kring Insigne är att han stundtals hamnar lite långt ner i banan, där han inte alls är lika farlig. När han väl får bollen i rätt ytor och positioner på plan är han sylvass. Ju närmare straffområdet, desto bättre.

Så disponerar Real Madrid sitt lag

Med världsklasspelare på samtliga positioner är det inte svårt att förstå varför Real Madrid fortsatt är ett av världens absolut bästa lag. Det som gör att laget fortsätter att skörda framgångar, både på nationell och internationell nivå, är förmodligen det starka fundamentet som finns i lagbygget.

Centrallinjen och den defensiva grunden är – trots att spansk fotboll ofta fokuserar på offensiven – väldigt stark i Real Madrid. Här är en sådan spelare som Sergio Ramos oerhört vital.

Casemiro på mitten är också väldigt viktig som balansspelare, speciellt när han flankeras av spelare som bolltrygga Luka Modric, den offensivt lagda James Rodriguez. Mittfältet kan bli aningen tunt i riktigt fysiska matcher, men det kompenseras med en enorm bollbegåvning på samtliga spelare.

Offensivt sett är det väldigt individuellt betonat. Konstigt vore kanske annars med spelare som Gareth Bale och Cristiano Ronaldo, som är farliga till och med på en bakissöndag. De båda offensiva stjärnorna vilade också i helgens ligamatch, på grund av en skavank respektive en avstängning. Pigga ben på båda två alltså.

Tre nyckelfaktorer att hålla ögonen på

Vilket lag gör det första målet?

Med 3-1 med sig från den första matchen är Real Madrid såklart klara favoriter här. Det finns dock en viss möjlighet att italienarna skrällvänder, men då är det enormt viktig hur matchen artar sig. 2-0 är minsta möjliga resultat som kan hjälpa Napoli vidare.

Med det sagt känns det svårt för italienarna att hålla nollan. Real Madrid har gjort minst två mål i sju raka matcher i Champions League. Spanjorerna är alltid enormt farliga framåt, men har nu fördelen av att kunna ligga och lurpassa lite med flera kontringsstarka spelare. Det kan bli livsfarligt.

Därför är det som sagt väldigt viktigt hur matchen utvecklar sig, speciellt för den som önskar se en spännande match. Om gästerna tar ledningen med 1-0 är risken överhängande att det blir psykologisk punktering på Napoli, som då måste göra tre mål för att ta matchen till förlängning.

Om Napoli å andra sidan trycker in den första bollen är det plötsligt bara ett mål ifrån att italienarna når kvartsfinalen. Att matchen skulle sluta 0-0 känns föga troligt med två så offensivt skickliga lag. Om det blir en verkligt spännande match kan med andra ord avgöras redan med det första målet.

Hur påverkar det här lagens inställning till matchen? Får vi se ett Napoli som tar det lite försiktigt i början, innan den riktiga forceringen smyger sig på? Eller blir det gasen i botten direkt? De första minuterna blir extremt intressanta och om det vill sig riktigt väl får Napoli igång sin galna hemmapublik, som säkert kan bli en faktor om matchen blir tät och tuff.

Utnyttja ytorna som trots allt finns

Det råder ingen som helst tvekan om att det krävs någon form av maxprestation – eller nära på – om Napoli ska kunna rubba Real Madrid här. Både som kollektiv och som individer krävs det att italienarna faktiskt steppar upp, samtidigt som det inte skadar om spanjorerna har en lite sämre dag på jobbet.

Som vi varit inne på tidigare är Real Madrid väldigt solida och har en backlinje som spelat ihop i många säsonger. Med det sagt finns det svagheter även i den, eller åtminstone sidor som inte är riktigt lika starka. Mittförsvaret är inte en sådan sida. Där är Real Madrid extremt starka, både på genombrottsspel och i duellspelet. Målen behöver helt enkelt komma på andra sätt.

Att hitta in bakom ytterbackarna är en sådan väg. Det är på dessa positioner som Real Madrid relativt sett har de klart sämsta spelarna i Marcelo och Carvajal. Både när det kommer till att komma runt för att slå inlägg (helst inlägg på marken) och att hitta kombinationsspel mellan ytterback och mittback finns det saker att vinna för Napoli. Med snabba, explosiva spelare som Insigne (som såg het ut i det första mötet), Mertens, Callejón och såklart Hamsik borde ett sådant spel passa Napoli också.

Som alltid är det en klok idé att utnyttja motståndarnas svagheter, inte minst när ett så starkt lag som Real Madrid står för motståndet. De få svagheter som möjligen finns måste utnyttjas, speciellt när ett underläge ska vändas.

Både kontringar och inlägg är Reals vapen

För Real Madrids del skulle ett mål ge väldigt mycket andrum och med tanke på att det ligger i hela klubbens DNA att spela en offensiv fotboll tar vi gör givet att spanjorerna går framåt en hel del i matchen.

Som vi ser det finns det två huvudsakliga spelmässiga hot för Napolis del. Helt enkelt två områden på vilka Real Madrid lär kunna hota en hel del.

För det första är kontringsspelet en nyckel. Då Napoli inte sällan bygger upp sitt spel med idel passningar i laget finns alltid risken att bollen tappas i kritiska faser av uppbygnadsspelet. Om Real Madrid vinner boll i rätt eller fel lägen – lite beroende på vilket perspektiv vi tar – kan kontringarna bli livsfarliga. Att låta Cristiano Ronaldo eller Gareth Bale kontra är ingen smart idé. Med andra ord behöver Napoli minimera misstagen i det egna uppbyggnadsspelet.

Det andra hotet från Real Madrids sida lär bli inläggsspelet, där spanjorerna har ett övertag på Napolis backlinje. Det blev tydligt i det första mötet och är inte vidare konstigt med spelare som Ronaldo, Bale och Benzema. Alla tre är starka på huvudet. För att inte åka på ett baklängeshot gäller det att backlinjen steppar upp i luftrummet. Det vore också en bra idé att inte släppa till för många inlägg. Till slut kan det nämligen bli för svårt att hålla emot där inne i boxen.

Läs vårt speltips inför matchen här!

 

Statistik, jämför lagen:

 

 

 

Oddsens motsvarighet i procent när spelet publicerades: